Mijn vijf tips om af te rekenen met die eetbuien! - Charlie's Kitchen

Mijn vijf tips om af te rekenen met die eetbuien!

Kun jij niet één stukje chocola nemen, maar moet de hele reep op? Koop jij een zak chips en is die binnen een half uur leeg? Kun je nooit genieten van een taartje omdat je dag dan al verpest is? Heb jij last van eetbuien, ook wel vreetbuien genoemd? Met deze vijf tips krijg jij weer grip op je eetgedrag!

Vijf waardevolle tips

Ik ben inmiddels al een hele tijd voedingsdeskundige en heb meer dan 500 mensen mogen begeleiden middels mijn “Energiek en #ECHTINBALANS” programma. De onderwerpen emotie-eten, eetbuien en vreetbuien komen bij vrijwel iedereen voor. Dit komt in mijn optiek omdat wij leven in de alles of niets maatschappij en veel te hard zijn voor onszelf.

Waarom kunnen we niet gewoon één koekje bij de thee nemen? Een stukje chocola of een handje drop is niet wat ons dik maakt of wat ongezond is. Ik vind het ongezond dat we onszelf niks meer gunnen en obsessief gezond willen eten. Denk je dat onze voorouders nooit wat lekkers aten? We lopen gespannen en gestrest door het leven, we willen altijd meer en beter. Gezonder eten, strakker worden, meer sporten, meer geld verdienen en ga zo maar door. Deze manier van leven brengt ons onrust, deze manier van denken zorgt voor het omvallen.

Emotie-eten komt voort uit mentale tekorten. Daarmee bedoel ik dat je een negatief verhaal maakt in je hoofd. Je kent het stemmetje wel dat zegt: ik begin maandag wel opnieuw, ik doe het toch niet goed, het maakt toch niet meer uit, ik word toch nooit slank, het was een rotdag, ik verdien dit en ga zo maar door. Start met je mind trainen. Als je stopt met sporten, gaat je conditie toch ook weg? Zo werkt het ook met de conditie van jouw mind. Je hoofd.

  • Ik ben goed genoeg.
  • Ik ben het waard.
  • Als ik een fout maak, maakt dit mij mens.
  • Er is geen goed of fout.
  • Ik kan alles aan.

Eetbuien komen voort uit fysieke tekorten. Daarmee bedoel ik dat je je lichaam niet geeft wat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Je lichaam gaat hunkeren en letterlijk schreeuwen naar energie en brandstof (eten). Op dat moment gaan alle alarmbellen af in je lichaam en vraagt het om de snelste energie (korte termijn) en dat halen we uit suiker en vet. Daar start onze eetbui.

Wat ik vaak terugzie tijdens mijn coaching, is dat mensen veel te weinig eten, ook van de gezonde dingen. Gezond eten is niet het enige dat ons lichaam nodig heeft, het heeft ook de juiste hoeveelheid brandstof nodig. Zonder benzine rijdt een auto toch ook niet verder? Ook daar gaat het rode lichtje branden!

Ontdek een patroon

Tijdens mijn programma’s laat ik mijn cliënten opschrijven wat zij op een dag eten. Alleen maar om bewust te zijn en stil te staan bij wat ze nu eigenlijk voor patroon hebben. Met opschrijven bedoel ik niet calorieën tellen, ik geloof in ons lichaam en niet in tellen. Ik schreef hier ook een blog over, lees hier.

Het opschrijven van wat je eet is de beste manier om inzicht te krijgen in wat je eet en drinkt. Noteer wat je eet, hoeveel je eet, waarom en hoe je je hierbij voelt. Hierdoor krijg je inzicht en kun je achterhalen wat de gedachte is achter het maar door blijven eten. Was je verdrietig of boos? Of had je misschien de hele dag amper gegeten en ben je aan het ‘inhalen’?

Doorbreek dit patroon. Als je dit gevoel herkent, ga dan je tanden poetsen. Klinkt gek, maar het werkt enorm goed. Ga een rondje lopen, zet keiharde muziek aan en ga dansen of zet gewoon een grote mok met warme, lekkere, verse kruidenthee.

Begrijp wat eten voor jouw lichaam betekent

Eet jij om je maag te vullen of wil je jouw lichaam goed voeden en energiek zijn? Deze twee dingen kunnen namelijk hetzelfde zijn, maar vaak zien mensen eten puur als noodzakelijk en hebben ze eigenlijk geen idee waar hun lichaam behoefte aan heeft. Daar kom ik als coach, want kennis is macht. Zo zonde dat wij niet op school als kind leren wat ons lichaam nodig heeft.

Het vullen van de maag neemt een tijdelijk hongergevoel weg maar geeft ons lichaam geen voldoening, dus het zal blijven vragen. Kijk naar waar jij je goed bij voelt, welke voeding je energie geeft, wanneer je goed slaapt en welke voeding jouw huid laat stralen.

Ontwikkel een gezonde relatie met eten en met je lichaam. Zoals ik hierboven beschreef hebben mensen met eetbuien vaak geen gezonde relatie met eten, maar ze zijn ook vaak negatief of onzeker. Ze worden vaak getriggerd, ze betrekken dingen op zichzelf. Misschien heb je al veel diëten gevolgd, dan kijk je misschien alleen nog maar heel streng naar je eigen voedingspatroon. Probeer af te rekenen met deze negatieve houding en vind voeding die voedzaam is en jou blij maakt.

Wees niet zo streng voor jezelf

Gun jij jezelf nooit een echt stuk boterkoek? Natuurlijk wel, lekker doen. Ook jij verdient dit! Hoe meer je jezelf gaat ontzeggen, hoe groter de drang gaat worden om te gaan eten. Hoe groter die drang wordt, hoe extremer het eetgedrag. Dit eindigt dan dus vaak in een vreetbui. Probeer jezelf aan te wennen dat je drie gezonde, voedzame maaltijden eet op een dag. Haal wat lekkers in huis voor die vrijdagavond of misschien die lazy sunday. Maar denk wel na, haal je een hele grote zak chips of van die kleintjes? Haal je alleen een reepje chocola waar je lang mee kunt doen of koop je meteen de hele supermarkt leeg omdat je ogen weer groter zijn dan je maag?

En dan heb je natuurlijk nog de thuissituatie. Lieve mensen, communicatie is alles. Als jij de boodschappen doet, moet jij aangeven wat jij graag zou willen hebben en wat jij nodig hebt om je gezond en energiek te voelen. Vertel je huisgenoot of partner dat je kampt met een afwijkend eetgedrag en hier graag wat aan wil doen en dat steun vanaf zijn of haar kant daar zeker bij kan helpen.

eetbuien

Doe alles met aandacht

Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat je meer eet wanneer je voor de tv zit of weer eens door je social media heen scrolt? Als jij je aandacht ergens anders op richt, kunnen je hersenen het signaal dat je vol zit slecht ontvangen. Om jouw vreetbuien te voorkomen, is het essentieel dat je met aandacht gaat eten.

  • Dat begint al bij het kopen van de ingrediënten. Maak een lijstje en koop niets dat niet op dat lijstje staat.
  • Focus. Zorg dat je altijd ontspannen kunt koken, zet bijvoorbeeld een muziekje op.
  • Schep in de keuken op; pannen op tafel kunnen zorgen voor extra verleiding.
  • Tijdens het eten geen telefoon aan tafel of op tafel. Kauw goed, minimaal 10 keer op 1 stukje. Dit is even wennen, maar geloof mij, dit werkt. Ten eerste begint de vertering al in de mond en ten tweede duurt het minimaal 20 minuten voordat je hersenen het seintje krijgen dat je verzadigd bent.

Structuur biedt rust

De kans dat je weer last krijgt van eetbuien als je op de bank ligt, is groter dan als je bezig blijft. Ga sporten, maak een ommetje of ga in de tuin bezig. Als je bezig blijft en onder de mensen bent, heb je minder behoefte aan eten. Het stemmetje in je hoofd die deze craving doorgeeft, geef je even geen aandacht. Een heel belangrijk iets, jij denkt dat je alles moet eten, maar het is maar een gedachte. Jij voelt aan je lichaam of je echt honger hebt of niet en vooral wat het nodig heeft. Probeer die connectie weer te krijgen!

Probeer je eten voor te bereiden, neem elke dag je tasje voeding mee naar je werk. Dit werkt. Denk maar eens na, ga jij elke dag naar de kantine en word je blootgesteld aan lekkers? Of loop je misschien iedere pauze voor eten je supermarkt in? Zorg voor structuur en planning en jij zal rust ervaren in je lichaam maar ook in je hoofd.

Nieuwsgierig wat ik als coach voor jou kan betekenen?

Ik weet als geen ander hoe het is om je dagelijks moe, futloos en leeggezogen te voelen. Jarenlang struggelde ik met vermoeidheid en snapte niet waarom anderen wel altijd de energie hadden om van alles te doen. Totdat ik een coach in handen nam, een opleiding volgde tot voedingsdeskundige, daadwerkelijk leerde wat voeding betekent voor ons lichaam en  toen een burn-out kreeg als cadeau. Het waren harde lessen maar ze hebben mij uiteindelijk zoveel gebracht. Al mijn kennis en ervaring zorgt er nu voor dat ik dagelijks bruis van de energie en ik gun jou dat ook!

Dit alles had ik niet gekund zonder mijn coach. We weten het allemaal wel maar we doen het niet. Ik wil jou laten ervaren hoe het is om de juiste kennis te hebben, om energiek in het leven te staan maar ook om meer grip op je leven te hebben en meer rust. Kijk voor meer informatie op #echtinbalans.

 

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Eerste boek Charlie's kitchen

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN
Mexicaanse bietenwrap
Avondeten

Mexicaanse bietenwraps vega of niet!

Corndog Bake
Avondeten

Corn Dog Bake

shoarmaschotel, ovenschotelbijbel, Janneke Philippi
Avondeten

Shoarmaschotel uit de oven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders