Waarom ik geen calorieën tel - Charlie's Kitchen

Waarom ik geen calorieën tel

Moet je nou wel of geen calorieën tellen? Er wordt me wel eens gevraagd waarom er geen calorieën bij mijn recepten staan, of macro’s. Ik zal je vertellen waarom…

Toen mijn “healthy journey” begon, voelde ik mij steeds beter bij bepaalde keuzes. Het was soms vallen en opstaan maar ik leerde van mijn keuzes. Tot ik in het Instagram- en bloggerswereldje terecht kwam.

In die periode was iedereen om mij heen bezig met het tracken van hun calorieën en macro’s. Op mijn nieuwsoverzicht van Instagram zag ik dan ook niks anders dan printscreens van mensen hun FitnessPall, Calorietrekken en hun bijna sixpack. Was dit dan de manier? Moet ik dit eens proberen? Ik downloade de app en vroeg een bekende van mij een berekening te maken, ik was er klaar voor om dit grondig te testen. Hoe kan ik hier anders over meepraten?

calorieën

Ik vulde werkelijk alles in op de app, checkte elke uur mijn telefoon of alles klopte en hoopte op een groot wonder aan het einde.

En? Werkte het?

Achteraf denk ik waarom… Je voelde je zo goed bij je eigen ding? Maar ik wilde te snel resultaat en ik wilde mee met de rest, heel stom! Ik leerde de waarde van verschillende voedingsmiddelen en ineens schrok ik zo van de getallen (aantal calorieën) van noten, kaas en olie dat ik begon met het bijhouden van elke calorie. Bij alles wat ik at raakte ik eigenlijk in paniek en ik genoot gewoon niet meer van wat ik at, ik raakte niet meer verzadigd en had weinig energie. Waarom?

Omdat ik iets deed waar ik niet gelukkig van werd.

Voor het eerst in mijn leven kreeg ik last van vreetbuien en de reden daarvan was de negatieve energie die ik kreeg van het obsessief bezig zijn met tellen. Ik heb teveel genomen, alles was voor niks en ik moet nog eiwitten binnen krijgen…

Allemaal dingen waar ik de hele dag mee bezig was maar ik moest en zou het in ieder geval een maand volhouden! Ik was niet meer bezig met het voeden van mijn lijf, fit voelen en energiek zijn maar alleen maar met ik mag niet teveel binnenkrijgen. Aan het einde van de maand had ik alles behalve progressie gemaakt, ik was onzeker, had last van vreetbuien en had onwijs veel moeite te stoppen met tellen. Man, wat wilde ik graag terug naar mijn oude gezonde leventje.. Ik verwijderde de app meerdere keren en installeerde hem weer. Wat een ellende…

Nou nee dus, in ieder geval niet voor mij

Nu, een paar jaar verder, ben ik allang voorbij dat punt en heb ik de nodige kennis opgedaan om keuzes te kunnen maken die gebaseerd zijn op voedingswaarde maar ook op calorieën. YES, ik let op voedingstoffen, maar ook nog steeds op de calorieën. Waar zit het verschil? Ik heb nu kennis en tel niet! Ik weet dat ik niet de hele dag noten en avocado’s moet eten omdat er veel calorieën in zitten, ik weet dat genoeg eiwitten mij verzadigen en zorgen voor mijn spierbehoud en herstel.

Kennis opdoen en deze gebruiken is iets anders dan obsessief omgaan met eten en calorieën. Ben jij gewoon tevreden, voel je je fit, vol energie en gelukkig? Zie je nu langzaam resultaten, ik zeg lekker doorgaan. Geniet van jouw stappen, van jouw avontuur naar jouw doel! Voor mij werkte het tellen absoluut niet, maar misschien voor jou wel, iedereen is anders. Vooral doen waar jij je goed bij voelt!

Liefs,
Charlie’s Kitchen

P.S.: Zullen we afsluiten met een heerlijk receptje om de ochtend krachtig van start te gaan? (klik hier)

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op google
Google+
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

15 reacties op “Waarom ik geen calorieën tel”

 1. Avatar

  Ik kan het niet beter verwoorden. Heb een soortgelijke ervaring met calorieën tellen, en de weegschaal. Ben er beide mee gestopt, werd ik veel gelukkiger van en ik leerde bovendien weer naar mijn lichaam luisteren :)!

 2. Avatar

  Hey Charlie,

  Dankjewel voor het delen van je stukje. Ik heb 3 maanden getract en afgewogen. Ik merkte dat ik paniek kreeg als ik het er niet in paste en ik me niet meer zo goed voelde als eerst. Ik ben er nu mee gestopt, ik let er natuurlijk wel op wat ik binnen krijg qua voedingswaarden en eiwitten maar meer hoe ik me voel. Dat vind ik veel belangrijker. Goed naar mijn lichaam luisteren is belangrijker.

  groetjes

 3. Avatar

  Goed verhaal Charlie.

  Ik heb sindskort Fitnesspal en ik eet sindsdien bijna geen avocado’s en noten meer omdat ik anders meteen aan mijn vetniveau zit!! Je hebt helemaal gelijk, eten waar je gelukkig van wordt, en als je een beetje foodtracking hebt gedaan lukt het vanzelf wel met de eiwitten en vetten 🙂

 4. Avatar

  Ik heb dit ook gehad. Als ik dan bij m’n ouders af, was ik alleen maar bezig proberen te tellen wat ik dan binnen kreeg. Werd er nerveus van als ik van anderen eten kreeg, wat ik dus niet goed kon tellen. Heb het ook verwijderd, weer gedownload en weer verwijderd. De laatste weken staat ie weer op m’n telefoon (myfitnesspall), maar gelukkig niet meer gebruikt. Ik word er ook niet gelukkiger van!

 5. Avatar

  Hoi Charlie,

  Ik word zo blij van dit artikel! Ik had myfitnesspal gedownload na de kerstvakantie om nog meer af te vallen dan ik al had gedaan, ook al woog ik op dat moment eigenlijk al te weinig (49,5 kg). Sinds ik deze app gebruik is het helemaal de verkeerde kant op gegaan. Ik ben inderdaad gestopt met het eten van olijfolie, kaas, noten, advocado etc. om maar zo min mogelijk binnen te krijgen. Het werd een sport om zo min mogelijk binnen te krijgen en als ik 300 calorieën over had voelde ik me een winnaar. Zat ik 30 calorieën over mijn grens dan voelde dat al als een mislukte dag. Ik heb sinds de app ook regelmatig ongetroleerde vreetbuien. Als ik weet dat ik sowieso over mijn grens heen zou gaan, kon ik niet meer stoppen met eten. Ik proefde het eten dan ook niet meer, ik wilde gewoon zoveel mogelijk in mn mond stoppen. Soms zo erg dat ik naderhand moest overgeven. Nu ik dit artikel heb gelezen, heb ik de app meteen verwijderd. Hopelijk word mijn eetgedrag weer een beetje normaal.

 6. Avatar

  Hoi!

  Bedankt voor deze blog, ik twijfelde om hem te lezen omdat ik wist dat ik me aangesproken ging voelen… maar ik ben blij dat ik het toch heb gedaan. Ik heb nu een periode vol met stress en merk dat ik daarom WEER heel obsessief bezig ben met het tracken van mijn eten, ik ga nu de challenge met mezelf weer aan om ten minste drie dagen ermee te stoppen. Thanks, je hebt me even erbij geholpen om dit te beseffen!! Liefs.

 7. Avatar

  Wauw, ik kwam dit artikel tegen via instagram en zodra ik de titel las wist ik dat ik inderdaad moet stoppen met tellen. Ik herken mij hier zo erg in. Ik sta nu pas stil dat dit te maken heeft met tellen van calorieën. Ik dacht dat ik vreedbuien had door gezond/bewust eten in het algemeen. Ik merk ook inderdaad niet heel veel resultaat en dit artikel heeft mij echt een duwtje gegeven om op mijn manier gezond te leven zonder die app.

 8. Pingback: Denk in voedingsstoffen in plaats van calorieën - Charlie's Kitchen

 9. Pingback: Calorie vs Voedingsstof – Carrots, Crunches and Candy

 10. Avatar

  Goed stuk. Ik stoor me alleen ontzettend aan de spelfouten en typefouten die je maakt. Je schrijft ergens ‘is’ i.p.v.’ ik en gebruikt vaak het woord ‘als’, terwijl het ‘dan’ moet zijn. Dat maakt voor mij dat je artikelen minder prettig lezen en dat ik je automatisch een beetje minder serieus neem, zonde… http://www.beterspellen.nl/website/index.php?pag=17 check dit vooral even!

 11. Pingback: Calorie vs Voedingsstof | Carrotscrunchesandcandy.nl

 12. Pingback: 20 Foodvragen die ik voor jou beantwoord - Charlie's Kitchen

 13. Pingback: Zo pak ik mijn voeding aan - Charlie's Kitchen

 14. Pingback: Ik ben gefrustreerd want ons lichaam is zo mooi - Charlie's Kitchen

 15. Pingback: Mijn vijf tips om af te rekenen met die eetbuien! - Charlie's Kitchen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches