Moet je nou wel of geen calorieën tellen? Er wordt me wel eens gevraagd waarom er geen calorieën bij mijn recepten staan, of macro’s. Ik zal je vertellen waarom…

Toen mijn “healthy journey” begon, voelde ik mij steeds beter bij bepaalde keuzes. Het was soms vallen en opstaan maar ik leerde van mijn keuzes. Tot ik in het Instagram- en bloggerswereldje terecht kwam.

In die periode was iedereen om mij heen bezig met het tracken van hun calorieën en macro’s. Op mijn nieuwsoverzicht van Instagram zag ik dan ook niks anders dan printscreens van mensen hun FitnessPall, Calorietrekken en hun bijna sixpack. Was dit dan de manier? Moet ik dit eens proberen? Ik downloade de app en vroeg een bekende van mij een berekening te maken, ik was er klaar voor om dit grondig te testen. Hoe kan ik hier anders over meepraten?

calorieën

Ik vulde werkelijk alles in op de app, checkte elke uur mijn telefoon of alles klopte en hoopte op een groot wonder aan het einde.

En? Werkte het?

Achteraf denk ik waarom… Je voelde je zo goed bij je eigen ding? Maar ik wilde te snel resultaat en ik wilde mee met de rest, heel stom! Ik leerde de waarde van verschillende voedingsmiddelen en ineens schrok ik zo van de getallen (aantal calorieën) van noten, kaas en olie dat ik begon met het bijhouden van elke calorie. Bij alles wat ik at raakte ik eigenlijk in paniek en ik genoot gewoon niet meer van wat ik at, ik raakte niet meer verzadigd en had weinig energie. Waarom?

Omdat ik iets deed waar ik niet gelukkig van werd.

Voor het eerst in mijn leven kreeg ik last van vreetbuien en de reden daarvan was de negatieve energie die ik kreeg van het obsessief bezig zijn met tellen. Ik heb teveel genomen, alles was voor niks en ik moet nog eiwitten binnen krijgen…

Allemaal dingen waar ik de hele dag mee bezig was maar ik moest en zou het in ieder geval een maand volhouden! Ik was niet meer bezig met het voeden van mijn lijf, fit voelen en energiek zijn maar alleen maar met ik mag niet teveel binnenkrijgen. Aan het einde van de maand had ik alles behalve progressie gemaakt, ik was onzeker, had last van vreetbuien en had onwijs veel moeite te stoppen met tellen. Man, wat wilde ik graag terug naar mijn oude gezonde leventje.. Ik verwijderde de app meerdere keren en installeerde hem weer. Wat een ellende…

Nou nee dus, in ieder geval niet voor mij

Nu, een paar jaar verder, ben ik allang voorbij dat punt en heb ik de nodige kennis opgedaan om keuzes te kunnen maken die gebaseerd zijn op voedingswaarde maar ook op calorieën. YES, ik let op voedingstoffen, maar ook nog steeds op de calorieën. Waar zit het verschil? Ik heb nu kennis en tel niet! Ik weet dat ik niet de hele dag noten en avocado’s moet eten omdat er veel calorieën in zitten, ik weet dat genoeg eiwitten mij verzadigen en zorgen voor mijn spierbehoud en herstel.

Kennis opdoen en deze gebruiken is iets anders dan obsessief omgaan met eten en calorieën. Ben jij gewoon tevreden, voel je je fit, vol energie en gelukkig? Zie je nu langzaam resultaten, ik zeg lekker doorgaan. Geniet van jouw stappen, van jouw avontuur naar jouw doel! Voor mij werkte het tellen absoluut niet, maar misschien voor jou wel, iedereen is anders. Vooral doen waar jij je goed bij voelt!

Liefs,
Charlie’s Kitchen

P.S.: Zullen we afsluiten met een heerlijk receptje om de ochtend krachtig van start te gaan? (klik hier)