Ik ga er maar niet omheen draaien, deze havermout met stoofpeertjes en walnoten MOET JE MAKEN! De stoofpeertjes kan je zelf maken of kant en klaar kopen.
Maar kan dat? Gezondere stoofperen? Ja! Er zijn genoeg alternatieven om de stoofperen lekker zoet en smakelijk te maken. Ik moet toegeven dat ik even wat dingen moest proberen voordat ik de beste optie had gevonden. Hebben jullie even geluk, deze deel ik met jou vandaag!
Ik haalde biologisch diksap, zonder toegevoegde suikers. Werkte prima voor een lekker stroperig goedje maar ik wilde alleen de peertjes op smaak maken voor door mijn havermout. Dus verder zoeken naar andere opties.
Ronde twee was een succes!
Een andere optie is om de suiker te vervangen door honing, ahornsiroop of steranijspoeder. Dit laatste is een natuurlijke suikervervanger, iets minder zoet met een lichte caramel smaak. Maak me gek! Toevallig had ik ook nog verse dadels in huis. Ze staan bekend als een vervanger voor suiker maar ook lekker om te snoepen met een lepel pindakaas. Ik voegde er een toe!
Havermout met stoofpeertjes
Wat heb je nodig:
(voor 1 persoon)
- 40 gram havermout
- Havermelk (of andere plantaardige melk)
- 1 goede snuf kaneel
- Kleine snuf steranijspoeder
- 2 stoofperen (kan je halen bij AH of zelf maken, zie hieronder)
- 3 walnoten, fijngehakt.
- 3 dadels
Optioneel: Ahornsiroop voor bij de stoof
- Als je de stoofperen zelf vers wil maken (kopen is een optie, BIO bij AH vers) dan mag je de peer schillen en in kwarten snijden. Doe deze in een pan met een dikke laag havermelk, kaneel, steranijs en 3 verse dadels in stukjes. Zet op laag vuur en laat 2 uur stoven.
- Doe de havermout in een pannetje, giet er havermelk overheen, zorg dat deze onderstaat en verwarm ongeveer 10 minuten. Voeg kaneel en steranijs toe.
- Schenk de havermout in een kom, voeg de walnoten toe, eventueel extra kruiden en voeg de stoofpeertjes toe!
Vergeet niet je dagelijkse portie basis supplementen in te nemen bij je ontbijt. Is dat echt nodig? En welke heb je dan nodig? Dat lees je hier.
TIP: Voeg Poepzaadjes toe, ik schreef er een artikel over dat lees je HIER.
Nog een tip: stoofperen kun je makkelijk invriezen. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar.
Lees in mijn blog “6 redenen om havermout te eten“, waarom ik zo dol ben op dit heerlijke graan.
Liefs,
Charlie