Ik ben dol op havermout, daarom geef ik jullie vandaag 6 goede redenen om dit vaker te eten. De afgelopen jaren heeft het graan z’n suffe imago van zich af weten te schudden en mag het zich nu hip noemen. En dat is niet voor niets! Het is voedzaam, goedkoop en zeker ook comfortfood.

havermout

Zeg hallo tegen havermout

  1. Energie: Het grootste gedeelte van je energie haal je uit koolhydraten en dan voornamelijk uit goede koolhydraten. Havermout is een gezonde bron van koolhydraten en het gaat schommelingen van je bloedsuikerspiegel tegen, waardoor je energie op peil blijft. Mijn advies? Start de dag met een heerlijke kom havermout!
  2. Vezels: Het bevat veel vezels. Vezels zorgen voor een goede stoelgang en een verzadigd gevoel. En dat betekent weer dat je, als je ontbijt met een kom havermout, minder snel trekt hebt in andere dingen.
  3. Neutraal: Het is neutraal van smaak, perfect dus voor allerlei smaakcombinaties. Puur is het misschien een tikje saai, dus breng het op smaak met bijvoorbeeld kaneel. Van havermout kun je trouwens veel meer maken dan alleen pap. Wat denk je van een schepje (geweekte) havervlokken door je smoothie? Of koeken? Havervlokken vormen ook de ideale basis voor zelfgemaakte granola!
  4. Goedkoop: Gezonde voeding kan soms best prijzig zijn. Havermout is juist vriendelijk voor je portemonnee. Van één pak kun je wekenlang ontbijtjes maken! Samen met seizoensfruit (vaak een stuk goedkoper dan ingevlogen fruit), wat nootjes of verschillende kruiden creëer je elke ochtend culinaire hoogstandjes voor weinig geld.
  5. Voedzaam: Het levert langzame energie. Niet alleen omdat dit volwaardige graan veel vezels bevat, maar ook door de onverzadigde vetten en eiwitten. De vetten voorkomen vervelende ‘suikerpieken’, eiwitten helpen bij herstel en opbouw van spierweefsel. Bovendien zorgen ze er allebei voor dat je sneller vol zit. Oh, en het bevat ook nog eens vitamine B1, magnesium en fosfor.
  6. Snel: Ben jij het type ‘zo snel mogelijk uit bed, onder de douche en GO’? Dan is havermout your way to go! Je kunt dit ontbijt namelijk in 5 minuutjes maken. Nog sneller klaar zijn kan ook. Zet je havermout of havervlokken een avond van te voren alvast in de week (in water of melk) en in de koelkast. ‘s Ochtends trek je het kommetje uit de koelkast en voeg je je favoriete toppings toe.

Aan de slag met dit veelzijdige graan?

Denk je na het lezen van dit artikel, ik wil aan de slag met dit wondergraan? Snuffel dan eens lekker rond op mijn site, je zult genoeg inspiratie vinden. Wat dacht je van de heerlijke warme versie met kersen (klik hier), een havercappuccino (klik hier) of misschien duik je liever de keuken in om iets lekkers te bakken?

eiwitrijke smoothie

En in een ontbijtsmoothie smaakt het ook heerlijk (klik hier)!

Wil jij meer energie, een gezonder eetpatroon en kunnen genieten zonder schuldgevoel? Kijk dan eens naar mijn #ECHTINBALANS programma (klik hier). Maandelijks help ik tientallen vrouwen zodat ze weer lekker in hun vel zitten en meer genieten van het leven!