Om de trend van borrelen met een borrelplank voort te zetten, hebben we vandaag een luxe borrelplank met vis voor jullie. Of het nou een verjaardag is, een vrijdagmiddagborrel of tijdens de feestdagen, deze borrelplank doet het altijd goed!

Luxe, maar niet moeilijk om te maken!

#TEAMCHARLIE Kim kreeg maar liefs 4 borrelplank-boeken op haar deurmat. Tijd om jullie te inspireren met al dit lekkers!  

Borrelplank met vis
Een borrelplank met vis is zo feestelijk!

Vandaag gaan we dus aan de slag met een luxe borrelplank met vis. Kost misschien iets meer werk dan de Oerhollandse borrelplank (druk hier voor het recept) maar dan staat er ook echt wat moois op tafel!

Ons advies: haal je vis wel bij een vishandel of op de markt voor het lekkerste resultaat!

Dit gerecht is een variatie op de Scandinavische plank en is binnen een uur klaar. Hij komt uit het borrelplanken-boek van Sabrina Fauda-Rôle, waarin je inspiratie kunt vinden voor álles: van ontbijtplanken tot planken met landenthema’s.

Snelle Gravad Lax, superlekker!

Wat heb je nodig:

  • 400 gram verse zalm zonder vel (in plakjes van 0.5 cm gesneden)
  • 10 gram dille takjes, fijngehakt
  • 10 gram tafelzout
  • 40 gram kristalsuiker
  • 2 tl roze peper gekneusd
  • 1 tl korianderzaad gemalen
  • Snufje zwarte peper
  1. Meng alle ingrediënten in een kom en zet deze voor minstens een uur in de koelkast.

Susan Aretz heeft smaak. In haar boek Borreltijd legt ze de principes uit van een goede borrelplank en dat is geen hogere wiskunde, dus iedereen kan hiermee uit de voeten. Haar recept voor heerlijke makreelrillette hebben wij vandaag op onze luxe borrelplank met vis staan!

Wat heb je nodig:

  • 250 gram gerookte makreel
  • ½ zure appel, in kleine blokjes
  • 5 kleine augurkjes, in kleine blokjes
  • 1 el mayonaise
  • 1 el kwark
  • ½ tl wasabi
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl sojasaus
  1. Meng alle ingrediënten voorzichtig, zonder de rillette te pletten. De structuur mag grof zijn.
  2. Proef tussendoor of de rillette naar smaak is en voeg eventueel wat extra van jouw favoriete smaakmaker toe.
  3. Breng tot slot op smaak met zout en peper.

Charlie en Kim zijn gek op oesters, dus die mochten op deze luxe visplank ook niet ontbreken. Susan Aretz had voor ons als gin-tonic queens nog een ultieme dressing voor over de oesters!

Wat heb je nodig:

  • 10 oesters
  • 1 el gin
  • 2 el Mediterranean tonic
  • Paar snippers fijngesneden komkommer zonder zaadlijst
  1. Open de oesters, meng de overige ingrediënten tot een dressing en serveer meteen!

Tonijnsalade is het vierde deel van deze luxe borrelplank. Deze kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen of je kunt zelf de makkelijke, skinny versie maken. Het recept vind je hier.

We sluiten af met…

Wat dachten jullie van gevulde eitjes met Hollandse garnaaltjes? Wij zijn er gek op, lekker Hollands en snel klaar. Kunnen we sneller aan de borrel 😉

Wat heb je nodig:

  • 5 eieren, hardgekookt
  • 1 el mayonaise
  • 1 el roomkaas
  • Snufje gerookte paprikapoeder
  • Druppeltje tabasco
  • 100 gr Hollandse garnaaltjes
  1. Halveer de eitjes en schep voorzichtig het eigeel eruit.
  2. Meng het eigeel met mayo, roomkaas, paprikapoeder, tabasco, zout en peper. Roer daarna voorzichtig de helft van de garnaaltjes erdoorheen.
  3. Vul de eiwitten met het mengsel en strooi de overige garnaaltjes er overheen. 
  4. Maak af met een klein beetje paprikapoeder voor de kleur. Serveer meteen.
  5. Maak de plank af met diverse gerookte vissoorten, zalmsalade en roggebrood of melbatoast. Deze hele plank smaakt trouwens prima met een heerlijk glas bubbels!

Inspiratie haalden wij uit: