Als dit niet een partijtje origineel is weet ik het ook niet meer; het stamppotbuffet van Kim uit mijn team. Een hit in Noord-Holland tijdens de kerst, dus wij helpen graag mee met inspiratie. Op het menu de Italiaanse rucolastamppot en knolserderijstamppot.
1. Stamppot met rucola en bresaola
Wat heb je nodig:
(voor 2 personen)
- 500 gram aardappelen, geschild
- 200 gram rucola
- 100 gram cherrytomaten
- 100 gram roomboter
- 1 bol knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 tl knoflookpoeder
- 50 gram pesto
- 1,5 dl melk
- 100 gram bresaola
- peper en zout
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de knoflook in een stuk aluminiumfolie en pof ongeveer 40 minuten.
- Zodra de knoflook klaar is, verwarm je de oven voor naar 130 graden. Snijd de cherrytomaten door de helft, leg ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en wat knoflookpoeder. Zet voor 30 minuten in de oven.
- Snijd de aardappelen in de tussentijd in stukken, kook gaar en stamp fijn en meng de rucola met de aardappelen.
- Stamp met roomboter en de melk tot een puree.
- Knijp de helft van de knoflookteentjes uit de gepofte bol. Weer roeren en voeg tot slot de tomaatjes toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de bresaola over de stamppot. Garneer met de pesto.
2. Knolselderijstamppot
Wat heb je nodig:
(voor 2 personen)
- 800 gram knolselderij
- 0,5 liter melk
- 250 gram venkel
- 25 gram walnoten
- paar plakjes kipbacon
- 2 kipsaucijzen
- ½ bol mozzarella
- ½ zakje selderij
- 100 gram zure room
- peper, zout en nootmuskaat
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de kipworsten in met een scherp mes en vul de gaatjes met stukjes mozzarella.
- Snijd plakjes kipbacon in reepjes en drapeer deze over de worsten naar eigen creativiteit. Zet de worsten voor 30 minuten in de oven.
- Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Doe de blokjes samen met de melk in een pan. Giet af maar bewaar wat van de melk.
- Maak ondertussen de venkel schoon. Snijd de onderkant, de stelen en het groen eraf. Snijd het venkelgroen fijn en bewaar voor garnering.
- Snijd de venkelknol in de lengte in plakken van ca. een ½ cm. Schep de venkel in een ruime kom om met de olie.
- Breng op smaak met peper en zout. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak de venkel in ongeveer 3 minuten om en om.
- Snijd ondertussen de selderij grof.
- Pureer driekwart van de knolselderij met de selderij, zure room, nootmuskaat en het opgevangen kookvocht met de staafmixer tot een romige puree.
- Schep de overige knolselderij door de mix.
- Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Serveer de stamppot met de gegrilde venkel, bestrooi met walnoten en venkelgroen en leg er een baconworst bij.
1 reactie op “Kerstdiner maar dan anders: stamppotbuffet”
Pingback: Kerst - Kipstoofpot met oregano - Charlie's Kitchen