Bij het grote publiek zijn er twee mannen bij wie je moet zijn voor de beste barbecue recepten: voor het ingewikkelde werk ga je naar Jord Althuizen. Hou je het graag wat simpeler, dan kun je het beste de boeken van Julius Jaspers aanschaffen.

Tijdens de presentatie van zijn laatste boek beloofde hij dat deze echt de laatste zou zijn. Nou, niet dus. Julius gaat nu dus los met groente. Bijvoorbeeld met deze courgettes met bacon gremolata.

Hi! Ik ben Kim

En ik speur in de stapels kookboeken die wekelijks uitkomen naar de leukste recepten en deel die natuurlijk met jullie. Ik schreef al eerder over de nieuwe Masterclass-serie van Carrera Culinair. Drie toffe kookboekjes waarin een culinair onderdeel volledig wordt uitgelicht. Julius Jaspers stak zijn barbecue weer aan voor zijn volgende boek over de kolen. Deze keer richt hij zich op groente.

courgettes met bacon gremolata, bbq, Julius Jaspers, groente
Boek: Masterclass – Groente op de BBQ
Auteur: Julius Jaspers

Gaat Julius helemaal vega?

Nee, dat dan weer niet. Het meerendeel van de recepten is vegetarisch of zelfs veganistisch. Toch combineert hij soms groente met bacon of ansjovis. Dit kookboek past prima in mijn filosofie om naast een stuk vlees een paar mooie groentegerechten op tafel te zetten. En hij komt met geweldige opties voor groenten die ik zelf nooit op de barbecue zou gooien.

Handig dus?

Meer dan! Ik weet zeker dat er deze zomer geen saaie blaadjes sla naast de stokjes kipsaté worden geserveerd. In plaats daarvan komen er pastinaak met honing, oosterse paddenstoelen en kool met smokey barbecuesaus op tafel.

Welk recept hebben we gekozen?

Ik koos zelf voor de courgettes met bacon gremolata. Heel veel groente met een beetje vlees. En sinds ik kalkoenbacon heb ontdekt – ik eet geen varkensvlees – moet ik zeggen dat ik het zo leuk vind om weer eens met bacon te experimenteren. Deze courgettes zijn to die for en ik beloof dat zelfs de grootste vleeseter niet gaat klagen!

courgettes met bacon gremolata, bbq, Julius Jaspers, groente

Zien deze courgettes met bacon gremolata er niet heerlijk uit?

 

Courgettes met bacon gremolata

Wat heb je nodig?
(Voor 4 personen)

 • 2 courgettes
 • 250 gr (kalkoen)bacon
 • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
 • 20 blaadjes basilicum, gehakt
 • 1 Spaanse peper, fijngehakt
 • rasp van 1 citroen
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • olijfolie
 1. Verhit de barbecue tot 200 graden.
 2. Bak de bacon uit en snijd in stukjes.
 3. Meng de bacon met de kaas, basilicum, peper, parmezaan en knoflook tot een mooie fijne mix. Breng op smaak met zout en peper.
 4. Snijd de courgettes in tweeën, schraap met een lepel de zaadlijst eruit, smeer in met olie en grill de courgette ongeveer 5 minuten op de snijkant tot deze bruinig is.
 5. Draai om en vul met de mix. Grill tot de kaas begint te smelten.
  Serveer meteen!

En? Heb ik teveel gezegd? Deze courgettes met bacon gremolata voor op de bbq zijn supermakkelijk te maken en zo lekker!

Nog meer BBQ recepten? Probeer deze kippenvleugels of keftedes dan ook eens.