In september 2018 schreeuwde ik van de daken dat ik hersteld was van mijn burn-out. Maar ben ik echt hersteld? Of zijn sommige klachten terugkerend of misschien zelfs blijvend? Hoe is het leven na een burn-out? Ik vertel het je in dit nieuwe persoonlijke artikel. 

Herstellen van een burn-out

Het leven na een burn-out (lees hier over mijn burnout) is een achtbaan kan ik je vertellen. Mijn diepste verlangen was om weer de ‘oude’ te worden. Wat eigenlijk heel gek is, want die oude Charlotte kwam juist in een burn-out terecht omdat het niet gezond was wat zij allemaal deed.

Jarenlang heb je een patroon. Het zit ingebakken in je systeem. Altijd presteren en doorbeulen. Altijd maar meer en altijd maar voor anderen bezig zijn. Toch zou ik liegen als ik zou zeggen dat alles van een leien dakje ging nadat ik hersteld was van mijn burn-out.

Geen klachten meer in de zin van woedeaanvallen, paniekaanvallen, huilbuien en hartkloppingen gaven mij de bevestiging dat ik hersteld was (lees hier het artikel). 

Maar hier had ik mij even flink in vergist. Het leven na een burn-out is zo simpel nog niet. Mijn lichaam reageert superintens en heftig op alles. Druk, stress, sporten en ga zo maar door. Supermooi dat die prachtige machine, ons lichaam, ons altijd iets vertelt. Alleen, ook ik, wil het niet altijd horen.

Zo kwamen ook de paniek en angst soms toch nog om de hoek kijken. Drukke treinen waarin ik als een hotdog geplet sta, dagenlang pijn aan mijn lichaam na een work-out in de sportschool of extreme vermoeidheid na een dag werken. 

Mentaal of fysiek?

Mentaal voel ik mij helemaal hersteld van mijn burn-out. Ik sta met twee benen op de grond. Ik weet wie ik ben, wat ik wil en waar ik naartoe wil. De meningen van anderen kan ik loslaten en ik voel mij zelfverzekerd.

Fysiek is een ander verhaal. De laatste maanden waren maanden van vallen en opstaan. Sporten was vooral ellendig. Elke keer weer ging ik vol verwachting naar de sportschool en kwam ik na drie oefeningen teleurgesteld thuis. Mijn lichaam zei doe dat maar even niet.

Of een avond met vriendinnen de stad in. De mensen die mij al een tijd volgen weten dat ik dol ben op feestjes. Ik kan je vertellen, oma is afgelopen zomer voor het laatst naar een festival geweest. Mijn lichaam trekt het gewoonweg niet. 

Leven na een burn-out, burn-out, mentaal, fysiek

En dat betekent uiteraard ook keuzes maken. Mijn eigen bedrijf is hierin nummer 1. Werken gaat goed en vind ik superleuk, maar kost lichamelijk veel energie. Geestelijk brengt het mij juist energie, blijdschap en vooral geluk.

Frustratie. Heel veel frustratie. Ik zorg potverdikkie zo goed voor mijzelf. Ik eet gezond, ik beweeg (wandel), ik slaap minimaal 8 uur, ik mediteer, ik neem een koude douche en ga zo maar door.

Daar ben ik mij bewust van. Ik heb genoeg boeken gelezen over herstellen, mensen gesproken, video’s gekeken en advies aan de dokter gevraagd. Alles gaat op een dag minder worden, of misschien ook niet. 

Ontwaken in een burn-out

Wat het is, is dat je in een burn-out ontwaakt. Dit klinkt misschien zweverig maar probeer dit verhaal maar te volgen en je zult het begrijpen. Tijdens je burn-out moet je je bewust worden van je patronen om ze te kunnen doorbreken, zodat het niet nogmaals gebeurt. Je gaat veel bewuster leven, in het hier en nu. Een burn-out krijg je omdat je over je grens gaat. Deze grens ontdek je en je gaat nieuwe grenzen stellen.

Je ziet dus meer, hoort meer, voelt meer en ruikt zelfs meer. Alles is letterlijk intenser. Mijn leven is nu intenser. Soms denk ik weleens: waarom kan ik niet normaal zijn?

En jullie, al mijn lieve volgers, mogen weten dat het niet makkelijk is. Betekent dat dat het niet goed gaat met mij? Absoluut niet. Ik barst van de energie en ik ben positief, alleen bereik ik mijn grens sneller en moet ik deze goed bewaken. Ik voel mij #echtinbalans omdat ik mij verdiep in wat mij maakt als mens, wat mij bijzonder maakt, waar ik energie van krijg en wat mij doet opladen. Dit is supereffectief. Letterlijk je lichaam vullen met gezonde, positieve affirmaties. Letterlijk gewoon zijn. Je nergens voor schamen. Want je bent goed genoeg. Altijd.

Niemand heeft gezegd dat herstellen van een burn-out makkelijk is!

Ik ben dankbaar dat mijn lichaam mij alles vertelt. Ik verdien een stralend gezond leven en ik ben ook stralend gezond. Alles gebeurt met een reden en ik geloof dat ik dit allemaal doormaak zodat ik nog meer mensen kan helpen.

Benieuwd of ik jou kan helpen? Klik hier!