Wist je dat meer dan 70% van de mensen die thuiszitten met een burn-out geen medische oorzaak hebben? Er zijn verschillende redenen waarom mensen het niet meer kunnen opbrengen om op het werk te verschijnen. Wat dacht je van financiële problemen, een ziek familielid of karakter botsingen met collega’s?
Een energiek bedrijf en werkgeluk? Kan dat?
Als iemand ziekteverlof aanvraagt, heeft deze persoon hier een grondige reden voor. Ik las een mooi artikel van Coen Splinter van Aandacht Arbo over energie. Het kan natuurlijk niet anders dan dat ik dit wil delen met mijn visie hierop!
Want wat in de praktijk vaak gebeurt is, dat de ware oorzaak waarom de die persoon thuis zit niet gezien wordt. Er wordt vaak contact gezocht met de intentie dat je zo snel mogelijk weer start. In mijn ogen is dit ook de reden dat men langdurig thuis zit of meerdere malen thuis zit. De oorzaak niet aanpakken is weglopen voor de echte pijn. Dit zal altijd terugkomen en zowel bedrijf als werknemer zullen in dezelfde visuele cirkel blijven.
Wanneer de werknemer gevraagd wordt wat de reden van het thuis zitten is, komen er vaak antwoorden als: ik sta stijf van de stress, ik voel mij niet goed, ik kan niet meer!
Een positieve insteek is het gesprek aangaan en vragen aan de werknemer: wat kunnen wij voor je doen? Kunnen wij je misschien helpen en ondersteunen en in welke vorm?
Zie je wat er gebeurt? Je zet je positief in als werkgever, je gaat op zoek naar een oplossing en op lange termijn is dit voor beide partijen kostenbesparend. Of het nu geld of energie is ;).
Vaak zit er achter de stress en het niet goed voelen een echt probleem. Wat dacht je van mantelzorg of financiële problemen? Soms kan een hand uitsteken, hulp aanbieden en begrip tonen al zoveel brengen.
Zonde
Ik coach inmiddels 2 jaar mensen (zie hier mijn burn-out-programma) die overspannen zijn of in een burn-out zitten. Helaas zie en hoor ik heel vaak dat er weinig steun is vanuit het bedrijf. Het herstellen gaat moeizaam omdat er geen energiebrengers zijn. De motivatie om te herstellen is er niet, want waarom zou je terug willen gaan als er geen begrip of oor is voor verandering? Een goede communicatie tussen de werknemer en werkgever is zo belangrijk. Tijdens mijn #echtinbalans programma schrijven we onder andere een brief naar onszelf. Klinkt raar, maar zó effectief. Bekijk de situatie maar eens vanaf beide kanten. Dat geeft vele inzichten en verheldering. Communicatie is zo belangrijk!
Heeft de werkgever wel echt aan de werknemer gevraagd wat het echte probleem is?
Heeft de werknemer duidelijk uitgelegd wat het probleem is?
Hart voor de zaak
Medewerkers die altijd hard werken, hart voor de zaak hebben, perfectionistisch zijn en geen nee kunnen zeggen, lopen al snel tegen een burn-out aan. Je komt terecht in een diep gat. Je tank is leeg. Er is geen benzine meer. Energieloos en verloren. Daarom is het zo belangrijk om als werkgever en als werknemer je er bewust van te zijn dat je dit kan voorkomen door bewust te leven.
Wie en wat geven je energie?
Wie en wat nemen je energie weg?
Dit zijn essentiële vragen. Want we krijgen geen burn-out door hard te werken, lieve mensen. Onze tank raakt leeg omdat we niet meer tanken. We hebben geen energiegevers. Ik heb deze les 3 jaar terug keihard gehad. Ik heb een jaar thuisgezeten met een burn-out (lees hier) .
Nu weet ik wat mijn lichaam mij vertelt. Ik leef bewust. Ik zorg dat ik dagelijks energie bijtank. Ik ben er van overtuigd dat er heel veel burn-outs voorkomen kunnen worden door aan jezelf te werken. Stoppen met naar anderen wijzen en eens echt kritisch naar jezelf kijken. Want daar gaat het fout. Ik heb het hier niet alleen over de energiegevers, maar ook over jouw grenzen, jouw communicatie en manier van leven.
Communicatie = gedrag en houding = emotie
Meer over mijn burn-out en wat ik voor je kan doen vind je op www.echtinbalans.nl
Bron: ZaanBusiness