Soms ontstaat er gewoon een recept door wat in elkaar te flansen, zoals deze vijgen-dadel bars. Ik ging met een vriendin boodschappen doen bij de Lidl XL in Zaandam, ik was namelijk getipt door een collega dat de gedroogde vijgen en dadels daar heerlijk en goedkoop zijn.

Boodschappen

Ik vind het heerlijk om door zo’n grote supermarkt te struinen en een flinke voorraad in te slaan. Ik keek mijn ogen uit naar alles wat daar in de schappen lag. Daar word ik echt blij van! De vijgen en dadels lagen dan ook al snel in de boodschappenkar. Wist je trouwens dat vijgen veel vitamines en mineralen bevatten? Er wordt zelfs gezegd dat ze een geneeskrachtige werking hebben.

Eenmaal thuis kwam ik op het idee om energierepen te maken van vijgen en dadels en voilà: de vijgen-dadelbars waren geboren!

vijg-dadel bars

YES! Als een receptje ook nog eens goed lukt, goed smaakt én je kunt er goede foto’s van maken, is mijn dag geslaagd!

Vijgen-dadel bars

Wat heb je nodig:
(voor ongeveer 8 stuks)

 • 5 gedroogde vijgen (2 extra voor op de bovenkant)
 • 6 dadels
 • 100 gram amandelmeel
 • 100 gram havermout
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1 el cashewnoten
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Laat de dadels en vijgen even weken in lauw water.
 3. Doe de dadels, vijgen en de havermout, het amandelmeel en het bakpoeder in de keukenmachine. Mix totdat je een samenhangend, plakkerig ‘deeg’ hebt. Het is niet erg als de dadels helemaal fijngemalen zijn, dus heb je geen keukenmachine, snijd alles dan heel erg fijn.
 4. Is het nog te nat? Voeg dan wat extra havermout/meel toe. Is het te droog? Voeg bijvoorbeeld 1 fijngesneden aardbei of wat water toe.
 5. Beleg een ovenschaaltje of een bakblik met bakpapier en giet het mengsel erin. Als het goed is, heb je een samenhangend deeg wat je uit kunt spreiden.
 6. Snijd de vijgen in plakjes en leg op de bovenkant.
 7. Bak de bars in ongeveer 15 minuutjes en check regelmatig zodat er niks verbrandt.
 8. Snijd de cashewnoten in stukjes en garneer hiermee de repen.
Vijg-dadel bars

Liefs,
Charlie’s Kitchen

PS Heb je de smaak te pakken? Maak dan bijvoorbeeld ook deze energiereep.