Kippie! Wie zei er kip? Niet voor niets het meest veelzijdige stukje vlees van Nederland, zoals de reclame slogan ooit was. Je kunt er echt alle kanten mee op.
Kan kip dan nog verrassen?
Een tijdje geleden lag dit pareltje van Vanja van de Leeden op de deurmat. Dit keer rockt ze geen internationale keuken maar gaat ze op zoek naar evenwichtige gerechten, die bijdragen aan een betere gezondheid. Ik vermijd bewust het woord gezond, want zoals Vanja zelf omschrijft: ‘ik heb zelf ook geen eenduidig antwoord op wat gezond nu precies is’. Ik juichte nog nét niet bij die zin, want ik krijg echt uitslag van iedereen die het woord gezond te pas en te onpas gebruikt. Vanja dus niet, dus geen uitslag en die heeft Vanja ook niet meer. Boek kopen en lezen als je wilt weten waarom.
Vanja creëerde een boek vol smaakbommen die ook boordevol voedingswaarden zitten. Geen dieetboek, want daar houdt Vanja zich verre van, maar wel een zoektocht naar maximaal voeden mét smaak de hele dag door. Geen hogere wiskunde, niet meteen iets nieuws onder de zon, maar haar aanpak is verfrissend. Gewoon lekkere recepten, waar je een klein beetje je best op moet doen met goede kruiden en soms verrassende ingrediënten. En dat met de seizoenen mee, want in de herfst heb je vaker behoefte aan een gevuld bord comfort food dan in de lente. Ik maakte overigens zelf de traybake met kip en sinaasappel die sindsdien vaker op het menu staat.
Overigens zijn al die recepten dan weer prachtig op de foto gezet door haar man Remko Kraaijeveld, net als alle gezellige foodie familie kiekjes. Heerlijk, leerzaam, vermakelijk en bovenal smakelijk.
Vanja vertelt je niet hoe je moet afvallen of een goede relatie met eten kunt krijgen. Insane is alles behalve een zelfhulpboek, maar een mooie verzameling gerechten waar ik tot in het verste puntje in mijn darmen zielsgelukkig van word.
Uitslag mag ze dan niet meer hebben, jeuk krijgt ze nog wel van het woord mindful, dus eet bewust.
Eet insane 🤘🏽
Deze traybake wil je echt!!!
Omdat de traybake met sinaasappel-citroenkip een geniaal idee is!
Wat heb je nodig:
- 4 kippendijen met bot en vel
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, fijngehakt.
- 6 takjes tijm, geritst
- 1 sinaasappel
- Rasp en sap van een 1/2 citroen
- 400 gram voorgekookte linzen (bijvoorbeeld Hak)
- 1 blik cherrytomaten (bijvoorbeeld mutti)
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 gele paprika in reepjes
- 2 venkelknollen in plakken, hart verwijderd
- 1 bakje Italiaanse kruiden
- Maak eerst de marinade door de sjalotten, knoflook en tijmblaadjes met het rasp en sap van de citroen, sap van een halve sinaasappel en wat zout en peper te mengen. Smeer de kip hiermee in en doe ook wat marinade onder het vel van de kip. Laat even intrekken en bewaar de rest van de marinade.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de linzen in een grote ovenschaal met de cherrytomaten, de overige marinade en olijfolie.
- Maak 4 kuiltjes in de linzenmix en leg hier de kippendijen in. Verspreid de overige groente en kruiden hierover en tussen.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet voor een half uur in de oven. Haal de folie er dan af en zet hem terug voor een half uur zodat de kip een knapperig korstje krijgt.
- Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten voordat je hem serveert.
Nog meer recepten met kip? Zoek eens op kip op de website, daar vind je deze bijvoorbeeld ook.