Dat ik (Charlie) dol ben op wijn is geen geheim, maar #teamcharlie Kim heeft vorig jaar een workshop gevolgd hoe je wijn goed kunt combineren. Vandaag serveren we dan ook een heerlijke Spaanse borrelplank met een bijpassende wijn; Ribera del Duero!

Spaanse borrelplank, Ribera del Duero, wijn
Ziet deze Spaanse borrelplank er niet geweldig uit!

Spaanse borrelplank

Bacon Balletjes
Wat heb je nodig:

  • 400 gram half-om-half gehakt 
  • 2 el gehaktkruiden
  • 100 gram bacon 
  • 100 gram belegen kaas of provolone (Spaanse smeltkaas) 
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de bacon heel fijn en meng met het gehakt.
  3. Snijd de kaas in blokjes.
  4. Vouw het gehakt om een blokje brie en draai een balletje.
  5. Leg de balletjes in een ovenschaal en zet deze voor ongeveer 15 minuten in de oven.

Tomaten-aïoli
Wat heb je nodig:

  • 25 gram crème fraîche
  • 75 gram vette mayonaise
  • 2 el citroensap
  • 1 teen knoflook
  • 4 druppels tabasco
  • 4 zongedroogde tomaten (uit pot)
  • Scheutje olijfolie
  1. Snijd de tomaten en knoflook fijn en doe dit in een blender, samen met de overige ingrediënten (behalve de olijfolie). Meng tot een egale massa.
  2. Meng tot slot een beetje olijfolie door het mengsel voor de smeuïgheid. 
  3. Serveer met stukjes stokbrood en verse groente.
Spaanse borrelplank, wijn, breekbrood
Knoflook, olijfolie, tomaat en brood… een super combinatie

Wie wel eens in Spanje is geweest, kent ongetwijfeld de knapperige plakjes brood die door Spanjaarden zijn ingesmeerd met olijfolie, knoflook en tomaat. Daar is dit plukbrood een variatie op: een blikvanger op jouw Spaanse borrelplank.

Plukbrood
Wat heb je nodig?

  • 1 rond brood
  • 1 tomaat 
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram belegen kaas of provolone
  1. Snijd de tomaat en kaas in dunne plakjes en halveer de knoflook. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Snijd met een scherp broodmes diepe inkepingen in het brood, tot ongeveer een halve centimeter van de onderkant af. Maak het ruitpatroon compleet door hetzelfde te doen in de lengte. 
  3. Vul de gaatjes die zijn ontstaan eerst op met olijfolie. Ga daarna met het halve knoflookstukje door de gaatjes en smeer het brood in met de knoflook. Prop daarna de plakjes tomaat en kaas in de inkepingen.
  4. Zet voor een kwartier in de oven. Serveer meteen.
Spaanse borrelplank, Ribera del Duero
En wat dacht je van deze bacon balletjes?

Waarom deze wijn?

De borrelplank maak je compleet met deze heerlijke wijn en bijpassende hammetjes zoals Iberico. Spaanse kaasjes als Provolone en Manchego maken het geheel helemaal af.
Tussen alle prachtige wijnen uit het gebied besloten wij voor Protos te gaan. Zo is deze wijn gewoon bij Albert Heijn (9,99 euro) verkrijgbaar en is hij het lekkerst te drinken bij kaas en varkensvlees. Een betere wijn kun je je dus bijna niet voorstellen om bij een overheerlijke Spaanse borrelplank te serveren. De wijn wordt gemaakt van de alleskunner Tempranillo, die kort heeft gerijpt op Amerikaans eiken. Hij is een beetje kruidig met een hint van vanille, maar ook stevig. Heerlijk tijdens een avondje borrelen.

Momentje voor jezelf

De combinatie met de bacon-kaasballetjes is dus ultiem, waarbij hij een warme afdronk krijgt en het zoetje uit het varkensvlees prima naar voren komt. Natuurlijk gaat ‘ie ook prima samen met het breekbrood met tomaat en kaas. De Protos heeft ballen genoeg om overeind te blijven tegen het zuurtje van de tomaat en drinkt heerlijk weg met het romige van de kaas. Maar laten we vooral ook de hammetjes niet vergeten waarmee jij de plank compleet maakt, want dat is met deze wijn misschien nog wel het simpelste te doen in het weekend. Even een momentje voor jezelf met Protos. 

Ribera del Duero, wat letterlijk ‘oever aan de Duero’ (een rivier in Noord-Spanje) betekent, is een van de bekendste Spaanse wijngebieden met een hoge reputatie. Het wijnbouwgebied bestaat uit ongeveer 23.200 hectare, heeft 315 wijnbedrijven, 8.148 druiventelers en is te vinden in het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer boven Madrid.

Ribera del Duero, wijn

De wijngaarden liggen op 700 tot 1.000 meter boven de zeespiegel en er heerst daarom een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. In 2012 is de regio verkozen tot beste wijnregio van het jaar. De wijnen uit de D.O. Ribera del Duero onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit en beperkte productie. 

Spaanse borrelplank, Ribera del Duero, wijn

Samen met de Spaanse ham heeft ‘ie een heerlijke zachte nasmaak. Echt genieten!

Win een fles wijn!

Meedoen is simpel, laat een reactie achter onder dit artikel waar jij de wijn bij zou drinken!

PS Nog een borrelplank proberen, maar dan een beetje anders? Deze is ook heerlijk!