Lang leve Dorothy Porker in een wereld vol zelfbenoemde health goeroe’s. Nomnomnom is hét kookboek dat je in januari eigenlijk had moeten aanschaffen. En deze kaasfondue tosti is to die for! Niet omdat ze je vertelt hoe je binnen twee weken tijd een fantastische nieuwe levensstijl aanmeet, waarbij je zeker met het lichaam van een jaren negentig supermodel deze zomer over het strand kan paraderen. Althans mits je genoeg smakeloze maaltijden naarbinnen propt en in de tussentijd op stengels bleekselderij knaagt.
ben je gek geworden?
Dorothy is de grande lady achter Vette Sletten, dat alle uberhealthy foodietrends in de wind slaat en gaat voor koolhydraten, vet en SMAAK! Vergeet die calorieteller voor een dag en knal dit boek in de keuken. Denk aan een kaasfondue Tosti, pangsit Burgers, macaroni uit de oven of een patatje zoet. Bij de meeste gerechten denk je: hoe kom je erop? En de tweede gedachte is: waarom heb ik dit niet bedacht?
Neem nou de Indische kipsalon waarmee ze met flair een voor mij onneembare vesting als de kapsalon ombouwt tot een bakkie friet dat ik met liefde op zou eten: patat, Indonesische Fried Chicken van heldin Vanja van der Leeden en acar. Klinkt goed, hè? Smaakt nog beter kan ik je vertellen. Of de kaasfondue tosti, waarbij je het prikken met een stokje in een bak gemak even overslaat. Hemels.
Kijk, ik zeg niet dat je iedere dag los moet gaan met dit boek, maar we zijn er ondertussen wel achter dat balans de key is in het leven. Dus doe eens gek, ga lekker los en duik met de uber Vette Slet de keuken in. Eten is zelden zo bevredigend geweest!
Kaas is leven, vinden we bij Charlie’s Kitchen. Dus van de kaasfondue tosti werden we helemaal wild!
Kaasfondue tosti
Wat heb je nodig:
(voor 1 persoon)
- 2 el boter
- 2 el appelciderazijn
- 125 ml goedkope wijn
- 2 dikke plakken brood
- 2 uien
- 75 gram Emmentaler geraspt
- 75 gram Gruyere geraspt
- Smelt de boter op laag vuur in een koekenpan. Laat de uien hier langzaam in karameliseren tot ze goudbruin worden.
- Zet het vuur hoger, blus af met de appelciderazijn en laat deze opgaan in de uien. Voeg als deze volledig is verdampt de wijn toe en laat ook deze verdampen. De uien zullen roestbruin kleuren.
- Haal van het vuur en breng op smaak met zout en peper.
- Beleg een van de sneetjes brood met de kaas en het uimengsel. Leg de andere snee erop. Smeer desgewenst in met mayonaise (hoeft niet, mag wel) en bak of in een pan of leg tussen een tostiijzer. Als de tosti bruin kleurt, is deze klaar.
Serveer meteen!
Wil je na al dit geweld een wat lichtere versie proberen? Deze tosti is ook superlekker!