Sinds een paar maanden ligt Zoet Deeg in de schappen met de lekkerste bekende en iets minder bekende baksels. Vandaag maken wij uit Zoet Deeg de echte Levain Cookies!
Bakken is scheikunde
Door Kim #teamcharlie
Als ik gestresst ben, pak ik er vaak een bakboek bij om iets te maken. Niet meteen om het zelf op te eten, maar om gestructureerd een recept te volgen. Als ik dat niet doe, steven ik af op een gegarandeerde mislukking. Cakes die inzakken, taarten die niet gaar zijn of vloeibare substanties die weigeren stijf te worden.
Je kunt me niet erger terroriseren dan mij een recept te laten maken dat ik tot de letter volg en dan me op te schepen met een bakfailure.
Niet alle kookboeken worden even goed getest voordat ze in de schappen liggen. Bij hoge stress pakte ik altijd een boek van Rutger Bakt die zijn recepten tot in de treure test en hertest. Maar sinds een jaartje durf ik ook te garanderen dat als je de recepten van Food From Claud Nine – aka Claudia Damen – volgt je een goed resultaat krijgt.
De Instakoningin van het zuurdesembrood bracht vorig jaar al Vers Deeg uit met de fijnste deegrecepten in alle (hartige) soorten en maten. Zelfs ik kreeg daar de mooiste pita’s, foccacia’s en zelfs een zuurdesembrood uit.
Sinds een paar maanden ligt het zusje hiervan met de naam Zoet Deeg in de schappen met de lekkerste bekende en iets minder bekende baksels.
Claudia gaat los met cakes, taarten, koeken en alles wat zoet is en uit de oven kan komen. Vergeet je calorieëntracker even, want wat ze maakt wil je in je mond stoppen. Alles is vol smaak, zoet zonder dat het glazuur spontaan van je tanden springt en is ook nog eens zo lekker op de foto gezet dat je zelf niet weet waar je moet beginnen.
Mijn cinnamonrolls met pecancaramel werd in huis sneller verslonden dan welk bakwerk ooit te voren. De Levain cookies die ik maakte met Snickers – met een vulling durf ik nog wel te rommelen – vonden gretig aftrek en de sticky toffee buncake die ik gisteren maakte, is op wonderbaarlijke wijze voor de helft verdwenen.
Dus wil je je de komende weken terugtrekken in de keuken en de oven laten loeien: dan is Zoet Deeg echt onmisbaar. En mocht je dan toch bezig zijn: geef jezelf dan ook Vers Deeg cadeau.
Lik je vingers maar af bij deze Levain cookies!
Wat heb je nodig:
(10 stuks)
- 225 gram ongezouten roomboter
- 120 gram bruine bastardsuiker
- 120 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 2 gram zout
- 430 gram tarwebloem
- 15 gram maizena
- 10 gram bakpoeder
- 200 gram grof gehakte melkchocolade
- 200 gram ongezouten en ongebrande walnoten
- Klop de boter met de suikers op tot een romige massa. Voeg daarna een voor een de eieren toe en meng tot deze volledig zijn opgenomen. Meng in een aparte kom het zout, bloem, maizena en bakpoeder en voeg toe aan het deeg. Meng tot alles tot een goed geheel. Voeg tot slot de chocolade en walnoten toe.
- Verwarm de oven voor op 190 graden,
- Maak ballen van het deeg van zo’n 125 gram. Niet uitduwen, want dan krijg je platte koeken en deze koeken horen juist lekker dik te zijn. Leg er 5 op een bakplaat, zodat ze uit kunnen lopen.
- Bak de koeken 12 minuten af, laat kort afkoelen en leg dan voorzichtig op een plank of bord om af te koelen.
- Je kunt de koeken maximaal 3 dagen bewaren in een luchtdichte verpakking.
Nog meer koekjes bakken? Deze zijn iets minder calorierijk, maar ook super lekker!