In het kookboekenlandschap verschijnen er zoveel juweeltjes dat het bijna lastig is om tussen de bomen het bos te zien. Gelukkig hou ik voor Charlie’s Kitchen alle nieuwe publicaties in de gaten, zodat jullie niets meer hoeven te missen. Vanaf nu weer regelmatig (thema)overzichten met de tofste releases én iedere maand een kookboek van de maand. Deze keer Burgers & Bites van Jord Althuizen.
Burgers & Bites
Auteur: Jord Althuizen
ISBN: 9789021575957
Kopen? Klik hier
Boek nummer 6? Barbecueën is toch een beetje kippenpootjes zwart grillen en stokbroodjes met kruidenboter naar binnen schuiven?
Als jouw ideale barbecue er zo uitziet, ga ik je echt niet tegenhouden. Maar dat is precies wat me jaren heeft tegen gestaan; het massale, het eentonig en het verzuipen van taai vlees onder een lading goedkope knoflooksaus. Ik ben Jord Althuizen, Jeroen Hazenbroek en al die andere barbecue pioniers intens dankbaar dat je ook intens lekkere gerechten op hete kolen kunt bereiden. En ook in boek nummer zes weet Jord barbecueën weer naar een hoger plan te tillen.
Maar die Jord doet toch vet ingewikkelde dingen op en naast de barbecue?
Ok! Ok! Mijn grote BBQ held – ja, hij ontstijgt bij mij de Jamie status – heeft de barbecue uitdaging uitgevonden, afgelikt en verbeterd. Maar vrees niet: Burgers & Bites is zijn meest toegankelijke boek tot nu toe met Burgers, hotdogs, wraps en nasty milkshakes. Hij heeft over zijn hart gestreken en zelfs spiesjes aan het repertoire toegevoegd.
Huh? Is die Jord van zijn geloof gevallen dan?
Nee, hoor! Hij gelooft nog steeds dat je een gerecht beter heel goed kunt maken in plaats van een heel pakket van de discount grootgrutter op de barbecue kunt mikken. Dus alle gerechten zijn maaltijdwaardig. Wat dacht je van Griekse Souvlaki spiezen? Of een goed gevulde Elvis Burger? Mijn favorieten zijn de soft taco’s die hij met de lekkerste zeevruchten-groente-relish combinies vult.
Chili Cheese Dogs uit ‘Burgers & BBQ Bites’
Wat heb je nodig?
(voor 4 stuks)
Voor de chili
- 500 gram rundergehakt
- 1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
- 1 witte ui, fijngehakt
- 2 tl uienpoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 el chilipoeder
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 3 el passata
- 1 tl komijn
- 3 el pittige BBQ-saus
- 50 ml bier (wij gebruikten Hertog Jan)
De broodjes zelf
- 4 hotdogs (ik gebruikte de gerookte kipknakworsten van Jumbo)
- 4 hotdog broodjes
- 100 g geraspte cheddar
- 1 rode ui, fijngehakt
- 2 el green jalapeño relish (Santa Maria)
- 2 el verse koriander
- Zet een grote braadpan op het vuur. Doe alle ingrediënten voor de chili in de pan en verwarm rustig. Laat ruim een uur pruttelen op laag vuur.
- Verwarm de worsten volgens de verpakking.
- Snijd de broodjes in de lengte in en grill de hotdog broodjes kort in een voorverwarmde oven op 200 graden.
- Doe de hotdog in het broodje. Mik daar de chili op en bestrooi royaal met geraspte cheddar. Zet nog even kort in de oven tot de kaas is gesmolten.
- Maak af met met de fijngehakte rode ui, green jalapeñorelish en korianderblaadjes.
Wat is er nog meer handig aan dit boek?
Wat ik misschien nog wel het fijnste vind is dat je serieus alles uit dit boek ook in een handomdraai op tafel zet vanuit de keuken. En dat is misschien raar om te zeggen, maar het gaat niet langer om alleen een stukje vlees grillen maar om een volledig gerecht fabriceren. Dat is precies wat ik bedoel met barbecue naar een hoger plan tillen.
Dus speelde ik een beetje vals bij het maken van het recept en dook de keuken in om Jord zijn Chili & Cheese Dogs te maken. Ik weet het… Van de barbecue is ie nog lekkerder 😉 Maar ik maak het voor jullie even makkelijk. De chili is trouwens ook goddelijk op een los broodje.
Liefs,
Charlie & Kim
PS Een lekkere salade als bijgerecht? Probeer deze met watermeloen dan maar eens!