Misschien heb je nog nooit van het woord grutten gehoord. Dat zou goed kunnen: ik ook niet, voordat ik het tegenkwam in The 50 Days of Green Happiness. Eigenlijk zonde, want het is superlekker en je kunt het zelf maken!
Oh MY Grutjes
Granen in gepelde en gebroken vorm, dat is eigenlijk wat grutten zijn. Vroeger werden grutten vaak gegeten in karnemelk, maar ik maakte de modernere versie uit het boek met boekweit. Boekweit is een voedzame graan en glutenvrij! Ideaal in mijn bakje sojayoghurt met vers fruit.
Wat heb je nodig:
(voor ongeveer 5 porties)
- 250 gr boekweit korrels
- 1 tl koekkruiden
- 4 zachte dadels
- 1 el honing
- 1 snufje zout
Optioneel: een eetlepel kokosrasp
- Spoel de boekweit goed af en laat 24 uur weken.
- Giet het af en laat het even drogen!
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de dadels fijn en meng deze met de boekweit, koekkruiden, honing en eventueel de kokos.
- Is het al plakkerig? Kneed het dan samen en leg het op een met bakpapier belegde bakplaat.
- Duw met een lepel plat en tegen elkaar.
- Bak de crunch 10 minuten, draai dan om en weer 10 minuten. Let wel goed op, want iedere oven is anders.
- Bewaar in een afgesloten pot.
Tip: ik heb hem de laatste 5 minuten op grill gezet, heerlijk!
Ook heel erg lekker uit de hand, in een kopje amandelmelk of in je magere kwark!
Liefs,
#TEAMCHARLIE
PS Het lijkt een beetje op granola. Deze kun je ook zelf maken.