Wist je dat 40% van je dagelijkse activiteiten bestaan uit gewoontes? Veel mensen gaan vol spijt door het leven en vragen zich, wanneer ze een jaar of zeventig zijn, af wat er zou zijn gebeurd als ze dingen anders aan hadden gepakt. Ik geef je hieronder 5 gewoontes die je zou moeten opgeven om dat om te draaien.
Aan het eind van je leven vol zitten met ‘wat als?’-vragen wil natuurlijk niemand. Fouten worden gemaakt en falen kan niet. Je zou dan ook zeker geen spijt moeten hebben van keuzes die je hebt gemaakt. Gewoontes kunnen hierbij ook een grote rol spelen en kunnen bijvoorbeeld bepalen waarom of hoe je iets doet. De volgende vijf gewoontes moet je echt snel opgeven als je succesvoller wilt zijn. Vooral de laatste is een hele belangrijke…
1. Bezwijken onder druk
In het leven kunnen we winnen of verliezen. Verliezers geven het op zodra ze met tegenslagen te maken krijgen en druk beginnen te voelen. Winnaars zijn zich er juist van bewust dat alles deel uit maakt van het proces waar zij doorheen gaan. Alles wat je hebt meegemaakt, heeft jou ook gevormd tot wie je nu bent. De sterkste bomen groeien niet vanuit de beste bodem, maar in de sterkste wind. Daarnaast ben jij echt niet de enige die de druk ervaart. Het kan overweldigend zijn, maar eigenlijk is het juist bepalend voor jouw succes hoe je dit aanpakt en hoe je hiermee omgaat.
Een manier om hier bijvoorbeeld mee om te gaan, is om zenuwen niet de overhand te laten nemen. Je kunt de situatie in zekere zin reframen om het meer energie te geven. Houd je zenuwen onder controle door het om te zetten in enthousiasme. Hoe je alle tegenslagen en druk interpreteert, bepaalt hoe je eruit komt en hoe je het zult doen. Diamonds are made under pressure!
2. Negatief zelfbeeld
De manier waarop je mensen behandelt en hoe jij je gedraagt, is afhankelijk van het zelfbeeld dat je hebt. Als je de resultaten die je krijgt wilt veranderen, en daarmee ook je prestaties, moet je eens goed kijken naar je zelfbeeld. Ben je hard voor jezelf? Denk je automatisch dat iets je toch niet gaat lukken, of ben jij juist jouw grootste motivator? Wie word jij als je jouw doelen behaalt?
Houd de toekomstige jij voor ogen. Bedenk je goed wie je wilt zijn na het behalen van je doel en wat je ervoor nodig hebt om die persoon te worden. Je kunt niet verwachten dat je er optimistisch uitkomt, als je op pessimistische wijze handelt en denkt. De manier van handelen en aanpakken is dan inconsistent aan hoe jij jezelf ziet.
Het moment dat je begint met leven naar jouw toekomstige zelf, is het moment dat je jouw zelfbeeld verandert naar jouw toekomstige visie. Een hele mond vol, maar echt: denk er eens goed over na.
3. Meedoen om te verliezen
Are you in it to win it? Houd jij jezelf staande om maar niet te verliezen, of wil je werkelijk winnen in het leven? Als je continu denkt ‘Ik haal het misschien net, maar ook prima’ kom je niet verder. Dan blijf je op het punt waar je bent, en dat is waarschijnlijk niet wat je wilt. Als je succesvol wilt zijn, moet je all-in gaan. Doe wat je moet doen om jouw doelen te behalen. In plaats van meedoen om maar niet te verliezen, moet je meedoen om succes te behalen en te winnen. Doe het vanuit je hart en vol passie. Zorg ervoor dat je later niet terugkijkt met spijt, maar weet dat je alles eruit hebt gehaald wat erin zat!
4. Geen toewijding
Rijke mensen zijn toegewijd aan rijk zijn. Arme mensen denken simpelweg alleen aan rijk zijn. Dat is waarom rijke mensen rijker worden, en de arme mensen alleen maar armer lijken te worden. Arme mensen denken dat het hen ooit wel gaat lukken, maar doen vervolgens niets om dit waar te maken. Rijke mensen zorgen er juist voor dat ze veranderingen en kennis snel doorvoeren. Zodra ze iets leren, passen ze dit toe. Je kunt je voorstellen dat dit een stuk beter werkt dan alleen maar researchen en er volgens niets meedoen.
Zet duidelijk op een rijtje wat je wil bereiken en wat je moet doen om tot dat punt te komen. Een plan maken kan fijn zijn, maar plannen gaan nooit 100% zoals jij het voor ogen hebt. Je moet actie ondernemen en gaandeweg het aanpassen waar nodig. Gewoon doen dus! Leer om bij te draaien en flexibel te zijn als dingen niet gaan zoals je het wilt.
Ready, fire, aim, get in the game!
5. Te klein dromen
Heb jij jouw dromen voor ogen en weet je ook al hoe je ze waar gaat maken? Dan heb ik nieuws voor je: dat betekent dat je dromen veel te klein zijn. We zijn het gewend om realistisch te denken en methodes te gebruiken. Aan de hand van die methodes zouden we ons succes kunnen meten, zouden we kunnen bepalen hoe realistisch en meetbaar een doel is. Complete onzin zeg ik je. Martin Luther King en Steve Jobs zijn hun doelen echt niet begonnen met: ‘Ik heb een doel opgesteld volgens de S.M.A.R.T.-methode!’ Nee, ook zij zijn gewoon begonnen, en kijk wat dat ze heeft opgeleverd.
Durf jij het aan om te dromen?
Als je doelen opstelt vanuit je hart en je passie, zul je altijd gemotiveerd blijven. De doelen waarvoor je geboren bent, waarbij je dat onderbuikgevoel krijgt, dat zijn de doelen die jouw missie worden. Want wat wil jij écht in het leven? Ben je echt tevreden met de baan die je nu hebt? Als dat zo is, dan is dat natuurlijk geweldig. Maar als je nu denkt dat er eigenlijk meer te halen valt uit het leven, dan moet je alles misschien toch maar eens gaan relativeren. Durf het aan om groot te dromen, iedereen is ooit ergens begonnen. Maak jouw dromen noodzaak en prioriteit: alleen zo maak je ze werkelijkheid.
Blijf goed voor jezelf zorgen
Maar het allerbelangrijkste is dat je gewoon goed voor jezelf blijft zorgen, dat je een goede balans vindt. Lees deze blog daarover nog maar een keer.
Bronnen: https://www.youtube.com/watch?v=5543Xps5EoA&feature=youtu.be
Liefs,
Charlotte