Jord Althuizen brengt met BBQ Feast on Fire alweer zijn achtste barbecue kookboek uit. Deze keer zorgt hij voor inspiratie van de hete kolen voor de feestdagen, inclusief verschillende menu ideeën, waaronder zelfs een vega optie. Kim maakte zijn Deviled Eggs en sprak met hem naar aanleiding van het uitkomen van het nieuwste boek.
Deviled eggs
Wat heb je nodig:
(voor 10 personen)
- 10 eieren
- 2 el azijn
- 1 el boter
- 2 el zwarte truffelmayonaise
- 1 el dragon (fijngehakt)
- 200 gram pulled pork of pulled beef
- 50 ml barbecuesaus
- 1 el tabasco
- 4 el baconcrumble (uitgebakken bacon, fijngehakt)
- 1 el bieslook (fijngehakt)
- Breng een pan met water aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur wat minder hoog en voeg je de azijn toe en daarna voorzichtig de eieren. Kook de eieren ongeveer 9 minuten. Giet daarna af en laat de eieren onder koud water schrikken. Laat afkoelen.
- Pel de eieren en halveer daarna in de lengte. Schep de dooiers eruit en meng met de boter en de mayonaise. Roer de dragon erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel in een spuitzak.
- Verwarm jouw pulled beef of pork met de bbq saus en breng op smaak met de tabasco.
- Rol de eiwitten door de baconcrumble, spuit het dooiermengsel in de holte van het wit en top af met de pulled beef of pork. Garneer met bieslook.
Interview Jord Althuizen door Kim #teamcharlie
Is barbecue met de Kerst hét nieuwe gourmetten?
Jord lachend: ‘Ik spreek wel eens over de barbecue paradox. Als het heet is, eten mensen minder. Meestal eet je dan licht. Maar juist dan gaan we met zijn allen rond de barbecue staan. Barbecue is een bombastische maaltijd die perfect rond de feestdagen past, maar juist dan gebruiken mensen hem een stuk minder. En dan gaan we allemaal met kleine pannetjes rond een bakplaat zitten. Zonde!’
Jord lachend: ‘Ik spreek wel eens over de barbecue paradox. Als het heet is, eten mensen minder. Meestal eet je dan licht. Maar juist dan gaan we met zijn allen rond de barbecue staan. Barbecue is een bombastische maaltijd die perfect rond de feestdagen past, maar juist dan gebruiken mensen hem een stuk minder. En dan gaan we allemaal met kleine pannetjes rond een bakplaat zitten. Zonde!’
Maar een winter barbecue verschilt wel degelijk van een zomers festijn als ik jouw boeken moet geloven…
‘Zeker rond de Kerst is het aanbod van wild enorm. En mensen willen dan dolgraag een stukje ree op hun bord. Wat van nature vrij vlak van smaak is, maar met een barbecue kun je juist smaak geven aan zo’n prachtig stukje vlees. Daarnaast is het aanbod van groente in de winter bijzonder geschikt om boven de kolen te bereiden. Meer dan de zomerse fijnere groentes.’
‘Zeker rond de Kerst is het aanbod van wild enorm. En mensen willen dan dolgraag een stukje ree op hun bord. Wat van nature vrij vlak van smaak is, maar met een barbecue kun je juist smaak geven aan zo’n prachtig stukje vlees. Daarnaast is het aanbod van groente in de winter bijzonder geschikt om boven de kolen te bereiden. Meer dan de zomerse fijnere groentes.’
Jord die begint over groente op de barbecue. Je bent niet langer alleen dé vleesman zoals in jouw eerste boek. In BBQ Feast on Fire heb je zelfs een vegetarisch menu opgenomen.
Na een korte stilte… ‘Grappig dat je dat is opgevallen. Ik denk dat zoiets een natuurlijk proces is. Je kent de Amerikaanse vet ronkende barbecue op een gegeven moment wel en dan… Tijdens mijn reis naar Zuid-Afrika kwam ik erachter dat het een ronkende smeltkroes was van producten en gerechten. Je raakt zo geïnspireerd dat je vanzelf gaat experimenteren met groente en vis. En er gaat dan echt een wereld voor je open.’
Na een korte stilte… ‘Grappig dat je dat is opgevallen. Ik denk dat zoiets een natuurlijk proces is. Je kent de Amerikaanse vet ronkende barbecue op een gegeven moment wel en dan… Tijdens mijn reis naar Zuid-Afrika kwam ik erachter dat het een ronkende smeltkroes was van producten en gerechten. Je raakt zo geïnspireerd dat je vanzelf gaat experimenteren met groente en vis. En er gaat dan echt een wereld voor je open.’
Want BBQ Feast on Fire is alweer jouw tweede boek dit jaar. Hoe onuitputtelijk is de put met barbecue recepten?
‘Haha… Ik doe nog rustig aan, hoor! Volgend jaar breng ik drie boeken uit. Misschien vier… Maar ondertussen hoef ik niet meer alles zelf te bedenken. Ik heb een heel team om me heen dat flink wat kennis en kunde in huis heeft. En soms anders naar dingen kijkt dan ik. Een boek is geen egodocument. Het telt niet pas mee als je mijn hoofd overal ziet. Ik hoef mezelf niet iedere keer naar voren te schuiven. Rokus de Jong en Jasper van de Akker leveren net zo’n belangrijke bijdrage in het boek. Het is echt een team effort.’
‘Haha… Ik doe nog rustig aan, hoor! Volgend jaar breng ik drie boeken uit. Misschien vier… Maar ondertussen hoef ik niet meer alles zelf te bedenken. Ik heb een heel team om me heen dat flink wat kennis en kunde in huis heeft. En soms anders naar dingen kijkt dan ik. Een boek is geen egodocument. Het telt niet pas mee als je mijn hoofd overal ziet. Ik hoef mezelf niet iedere keer naar voren te schuiven. Rokus de Jong en Jasper van de Akker leveren net zo’n belangrijke bijdrage in het boek. Het is echt een team effort.’
Wat is volgens jou de grootste valkuil voor het bereiden van het kerstdiner?
‘Ik sta sinds mijn 15de in de keuken. Als je met je familie naar een restaurant gaat, ben ik degene die voor je kookt. Maak je thuis een diner, dan ben je kok en gastheer en moet je ook nog gezellig mee eten. Maak het gewoon niet te ingewikkeld en geniet van het moment. Maak het gewoon niet te moeilijk: ga voor sharing platters en zorg dat je vooraf alles hebt voorbereid wat je voor kunt bereiden. Een goede mise en place is belangrijk.’
‘Ik sta sinds mijn 15de in de keuken. Als je met je familie naar een restaurant gaat, ben ik degene die voor je kookt. Maak je thuis een diner, dan ben je kok en gastheer en moet je ook nog gezellig mee eten. Maak het gewoon niet te ingewikkeld en geniet van het moment. Maak het gewoon niet te moeilijk: ga voor sharing platters en zorg dat je vooraf alles hebt voorbereid wat je voor kunt bereiden. Een goede mise en place is belangrijk.’
En of je dan in de keuken staat of barbecuet maakt dan niet uit?
Pakt zijn boek erbij en neemt de menu’s door… ‘Nee, wat ik al zei: de voorbereiding is key. Ik denk dat je 80 % van het werk al af kunt hebben voordat je aan tafel gaat. Ik denk ook niet dat het nodig is om alle gerechten al een keer gemaakt te hebben. Als we voor Smokey Goodness een boek maken, ontstaat een groot deel van de gerechten op de set.’
Pakt zijn boek erbij en neemt de menu’s door… ‘Nee, wat ik al zei: de voorbereiding is key. Ik denk dat je 80 % van het werk al af kunt hebben voordat je aan tafel gaat. Ik denk ook niet dat het nodig is om alle gerechten al een keer gemaakt te hebben. Als we voor Smokey Goodness een boek maken, ontstaat een groot deel van de gerechten op de set.’
Ho wacht ff… Jij zit erop, Jord!
Lachend: ‘Ja dat is ook wel weer waar. Maar echt het belangrijkste: keep it easy!’
Lachend: ‘Ja dat is ook wel weer waar. Maar echt het belangrijkste: keep it easy!’
Ook zo nieuwsgierig geworden naar wat er nog meer in het boek staat? Je kunt het boek hier kopen.
Meer weten over Jord? We hebben al eerder zijn boeken besproken, bijvoorbeeld deze.