We kennen allemaal de brownie; veel chocola en heel smeuïg vanbinnen. Enorm lekker natuurlijk, en hoewel ze niet al te gezond zijn kun je prima zo nu en dan genieten van een heerlijke brownie. Toch zitten de brownies uit de winkel vaak boordevol suiker én boter. Wij hebben een voedzamere variant bedacht!
Enorm veel boter en suiker is met dit recept niet nodig, want deze brownies zijn gemaakt van, jawel, zoete aardappel! Heerlijk als feestelijk toetje, tussendoortje of misschien wel als traktatie op het werk.
Zoete aardappel brownie
Wat heb je nodig:
(voor 1 bakblik)
- 600 gr zoete aardappels
- 75 gr amandelmeel
- 100 gr spelt- of havermeel
- 16 dadels (vers)
- 6 lepels rauwe cacao
- 3 el honing of agave
- 3 tl bakpoeder
- snufje zout
Topping:
- 150 gr rauwe cashewnoten (minimaal 24 uur geweekt)
- Maple syrup
- Schil de zoete aardappels en kook ze boterzacht.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Zelf gebruik ik altijd verse dadels, dus hier moeten de pitten nog uitgehaald worden.
- Meng het amandel-, spelt- of havermeel, bakpoeder, de rauwe cacao en het snufje zout in een kom.
- Laat de aardappels goed uitlekken of dep ze goed af zodat het vocht er goed uitgetrokken is. Meng dit in de blender met de dadels tot een glad geheel.
- Meng daarna dit mengsel samen met het meel in de kom. Ik heb eerst geroerd met een spatel en daarna de mixer er even doorheen gehaald.
- Doe er tenslotte de honing of agave bij en proef even hoe de smaak is. Ik heb zelf redelijk wat cacao erin gegooid want ik hou echt van een goede chocoladesmaak. Wil je de brownies liever wat zoeter? Doe er dan wat meer honing bij.
- Bekleed het bakblik met bakpapier en bak de brownie 20 à 30 minuten. Let goed op, elke oven is anders!
- Doe de geweekte cashewnoten in de blender met een flinke scheut maple syrup. Heel goed blenden tot een lekkere dikke gladde massa.
- Laat de brownies goed afkoelen en smeer de bovenkant in met je eigengemaakte cashewcream. Zet de brownies een uurtje in de koelkast en snijd ze vervolgens in zoveel stukken als je wilt.
Liefs,
Charlie’s Kitchen
2 reacties op “Zoete aardappel brownie”
Pingback: Voedingsdagboek #5 - Charlie's Kitchen
Pingback: No Bake protein brownies - Charlie's Kitchen