Bij paella denk ik meteen aan Valencia waar ik jaren geleden aankwam tijdens een cruise op de Middellandse zee. Mijn ex en ik hebben daar in een zijstraatje bij zo’n heerlijk ieniemienie tentje paella gegeten. Alleen deze was anders, het was een vegetarische paella met halloumi.
Wat is halloumi?
Op dat moment had ik geen idee wat halloumi was. Halloumi is een geitenkaas en komt oorspronkelijk uit Cyprus. Het wordt heel vaak gebruikt om te grillen en als het gebakken wordt smelt de kaas en krijgt het een krokante laag, super lekker. Ook heerlijk trouwens in salades.
Vegetarische paella
Wat heb je nodig:
(voor 4 personen)
- 2 el olijfolie
- 300 gram zilvervliesrijst
- ½ el gerookte paprikapoeder (pittig)
- 900 gram gegrilde groenten, uit diepvries
- 1 pakje gezeefde tomaten
- ½ blokje groentebouillon
- 650 ml water
- 200 gram zwarte olijven
- 20 gram peterselie
- 225 gram halloumi
- Verhit de twee eetlepels olijfolie in een hapjespan, doe de zilvervliesrijst erin en bak ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de paprikapoeder, groenten, gezeefde tomaten, het blokje bouillon en het water toe en breng aan de kook.
- Wanneer het kookt laat je het ongeveer 25 minuten pruttelen op middelhoog vuur tot de rijst gaar is. Schep af en toe om en proef ook om te kijken of de rijst gaar is.
- Snijd de peterselie fijn en de olijven doormidden.
- Snijd de halloumi in stukken van ongeveer 2 cm en bak zonder olijfolie 3 minuten. Draai halverwege om wanneer deze goudbruin wordt.
- Meng er tenslotte de olijven en ⅔ van de peterselie door. Voeg eventueel zout en peper toe. Verdeel de halloumi erover en garneer met de rest van de peterselie.
Paella
In Spanje in paella een Spaans bijgerecht wat oorspronkelijk komt uit Valencia. Paella is de klassieker die iedereen kan bedenken wanneer je aan Spanje denkt. Natuurlijk heb je vele variaties, denk aan vlees, vis of vegetarisch. Maar het hoofdingrediënt is altijd rijst.
Benieuwd wat je nog meer met halloumi kunt doen? Probeer deze burger dan ook eens.
Liefs,
#TEAMCHARLIE