Als voedingsdeskundige heb ik dagelijks te maken met cliënten die in mijn ogen verslaafd zijn aan calorieën tellen om af te vallen. Zij hebben geen idee wat hun lichaam hun vertelt, hoe je intuïtief kan eten en ook nog je doel behalen. Maar hoe weet je dan wat je binnenkrijgt? 

Je lichaam vertelt je alles

Veel cliënten vinden het meer dan lastig om na maanden calorieën te hebben geteld te stoppen. Bang om geen gewicht meer te verliezen. Op gewicht te blijven of aan te komen. Bang om de controle te verliezen. 

Het doet me pijn om te zien en te horen dat zoveel mensen zo ver zijn weggedreven van hun lichaam. We hebben allemaal zo’n prachtig mooi lichaam dat zoveel meer met ons communiceert dan waar we ons bewust van zijn. Voor veel mensen is dit een ver-van-mijn-bed-show; geen calorieën meer tellen en luisteren naar wat je lichaam je vertelt. 

lichaam, afvallen, app

We leven in een maatschappij waar we doodgegooid worden met minder voedzaam eten (ongezond). Op welke hoek jij je ook staat, bij welke bushalte je staat te wachten of als je scrolt door je tijdlijn, je wordt verleid tot eten. Omdat wij hier geen controle meer over hebben en geen idee hebben wanneer we verzadigd zijn, gaan we calorieën tellen. Controle nemen. En vaak is dit ook de kortste route naar resultaat. 

Massaal plegen we roofbouw op ons lichaam. We tellen calorieën maar hebben nog steeds geen idee welke brandstof we eigenlijk geven aan ons lichaam. Want als jij jouw lichaam niet de juiste voedingsstoffen geeft, kan jouw lichaam ook niet optimaal functioneren. 

De ene auto rijdt op diesel, de andere op Euro95. Zo zit het ook met ons lichaam, wat voor de één werkt hoeft niet te werken voor een ander. Er bestaat geen ‘wonderberekening’ voor jouw ideale voedingspatroon! Ieder lichaam is uniek en je mag, nee je moet zelf voelen wat voor jou goed voelt. Maar hoe doe je dat dan? Nou, gewoon door bewust te zijn!

Waarom eet je wat je eet?

Hoe voel je je na het eten?

Heb je energie?

Voel je moe, futloos en opgeblazen?

En ga zo maar door…

De sleutel tot een een gezonde eetrelatie met jezelf is teruggaan naar de basis. Terug naar voelen en communiceren met jezelf. Geduld hebben en vertrouwen dat jouw lichaam je leidt naar datgene wat jij echt nodig hebt.

Afvallen zonder calorieën tellen?

Tijdens mijn “Energiek en #echtinbalans” programma leren de deelnemers in 12 weken hun gedragspatronen in te zien en vervolgens te doorbreken. Vele deelnemers zijn al jaren aan de ‘lijn’. Ze volgen het ene dieet na het andere dieet en behouden vervolgens nooit hun resultaten. Dit is naast frustrerend ook niet gezond voor je zelfvertrouwen. Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zal je krijgen wat je altijd kreeg.

Neem eens de tijd om te kijken wat je als eten maakt. Wat ligt er eigenlijk op je bord? Hoeveel? Dit heet bewust zijn, in het hier en nu. Laat je niet afleiden door je telefoon of tv. Nee, eet. Eet en voel wanneer je verzadigd bent. Maar ook hoe je je voelt voordat je gaat eten.

Futloos en energieloos? Niet gek, er zit geen benzine meer in de tank. Veel mensen eten te weinig goede voedingsstoffen waardoor hun lichaam signalen gaat geven.

Vermoeidheid, slechte stoelgang, hoofdpijn of onrustig slapen? En wat dacht je van eetbuiten? Je lichaam schreeuwt letterlijk; HALLO, krijg ik nog wat ik echt nodig heb?

calorieën, afvallen, app, lichaam

Zeg JA tegen een leven #echtinbalans!

Dit lijkt nu heel ver weg, je hebt maandenlang je maaltijden bepaald aan de hand van een app. Klinkt eigenlijk best gek als je erover nadenkt, je laat een app bepalen wat jouw lichaam nodig heeft. Waar je ook gaat, te allen tijde die app invullen. En wat nu als je niet weet wat er op je bord ligt? Of je gaat onverwachts uit eten? Stress! Onrust! Want je kan niet zonder die app…

Stop met lui zijn en doe onderzoek!

Stop met lui zijn en doe onderzoek. Wat heeft je lichaam nodig? Lees etiketten en test bij jezelf hoe je reageert op voedsel. Neem de tijd dat prachtige lichaam van jou te ontdekken. Lees een boek over voeding. Kijk een documentaire over voeding. It’s all there. Het is niet zo moeilijk. Het is een kwestie van willen. Loslaten, genieten. Mens zijn!

En lukt het niet alleen? Neem dan een coach die expert is en jou alles wil leren. Want iedereen heeft weleens een duwtje in de goede richting nodig!