Bij ons thuis – maar volgens mij bij de meeste mensen – is het ontbijt hét hoogtepunt van de feestdagen. Daarom vandaag genoeg inspiratie voor een simpele, maar o zo lekkere kerstontbijt plank! (voor 4 personen)
Rustig beginnen met een vers, door moeders geperst sapje. En eigenlijk is dat hét moment voordat je je de rest van de dag volpropt. Fijn samen zijn.
Zeker nu grote feesten met de Kerst niet mogen, besloten Charlie en ik het kerstontbijt een mooie ereplek te geven.
Samen gezellig aan de ontbijttafel is toch een fantastisch moment?!
Cinnamon Rolls
Wat heb je nodig:
(voor 4 personen)
- 1 rol grote croissants
- 100 gram kaneelsuiker
- 25 gram roomboter (gesmolten)
Optioneel: Kerstversiering van suiker
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier.
- Rol de croissants uit, smeer de lap in met de boter en strooi hier de suiker overheen.
- Rol je lap weer terug in een rol en snijd de rol in zes gelijke plakken. Zet voor ongeveer 20 minuten in de oven. Let op dit kan per oven verschillen!
- Mocht je de cinnamon rolls willen versieren, meng dan 1 el poedersuiker met een paar druppels citroensap tot een glad papje. En maak lijntjes over de rolls. Je kunt hier de suikerversiering eventueel opplakken.
Zelf kerstboter maken
Vanilleboter
Wat heb je nodig:
- 1 vanillestokje
- 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 1 tl poedersuiker
- Schraap de inhoud uit het vanillestokje en meng dit met de boter en het poedersuiker. Stop de botermassa in een rubberen cakejesvorm. Wij gebruikten een rubberen kerstcakevorm.
- Zet voor anderhalf uur in de vriezer en druk de boter er daarna uit. En leg op een mooi schaaltje.
- Vanilleboter is lekker op de kerststol en de kerstcakejes maar ook op een croissantje met aardbeitjes!
Gerookt zeezoutboter
Wat heb je nodig:
- 1 tl gerookt zeezout – wij gebruikten Maldon en dat is verkrijgbaar bij de keurslager of AH
- 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- Meng de boter met het zout. Stop de botermassa in een rubberen cakejesvorm. Wij gebruikten een rubberen kerstcakevorm.
- Zet voor anderhalf uur in de vriezer en druk de boter er daarna uit en leg op een mooi schaaltje.
- Gerookt zeezoutboter is lekker op een bolletje met een eitje of verse vleeswaren en kun je s avonds prima serveren met een stokbroodje.
Wrap kerstboom met truffel-kip tonato en geitenkaas
Wat heb je nodig:
- 3 rode groentewraps (wij gebruikten No Fairytales)
- 3 oranje groentewraps
- 150 gram zachte geitenkaas (Bettine)
- 75 gram rucola
- 6 el walnoten (fijngehakt)
- 3 tl honing
- 150 gram kipham (of gerookte kip in plakjes)
- 70 gram tonijn op olie (uitgelekt gewicht)
- 1 el kappertjes
- 3 el truffelmayonaise
- 1 tl citroensap
- Smeer de rode wraps in met de geitenkaas, strooi hierover de rucola en walnoten en maak af met de honing.
- Rol de wraps strak op en doe in een bakje. Leg in de koelkast.
- Meng de tonijn met de mayonaise, kappertjes en citroen. Zet de staafmixer erin tot het een gladde massa is.
- Beleg de wraps met de kip en smeer de mayonaise hier overheen. Rol strak op en leg in de koelkast.
- Haal de wraps er na minimaal een uur uit. Snijd in even grote rolletjes en bouw de kerstboomtoren door telkens een rij van dezelfde kleurtjes op elkaar neer te leggen. Zet vast met een sateprikker.
- Maak af met versieringen en kerstige cocktailprikkers.
Eton mess op de kerstontbijt plank -- SAY WHAT?
Wat heb je nodig:
(voor 4 stuks)
- 8 kleine merengues (wij gebruikten de citroen, verkrijgbaar bij Albert Heijn)
- 200 ml slagroom
- 12 bramen
- 4 el lemon curd
- Klop de slagroom stijf en hak de merengue in stukjes. Meng de twee door elkaar. De merengue is zo zoet dat je geen slagroom nodig hebt.
- Pak vier glaasjes en bouw jouw merengue op: eerst een beetje slagroommengsel, dan lemoncurd, een paar bramen, beetje slagroommengsel en eindig met een braam.
Vergeet je ons niet te taggen met kerst? 🎄🎄🎄🎄🎄
Wij van #TEAMCHARLIE hopen dat je met deze ontbijtplank voldoende ideeën hebt om er een fantastisch ontbijt van te maken. Je kunt de plank natuurlijk net zo uitgebreid maken als je zelf wil. Als je nog leuke ideeën hebt, deel deze dan vooral met ons.
Nog niet voldoende op tafel? Dan zet je deze er toch ook gewoon nog bij?
1 reactie op “Simpele maar oh zo lekkere kerstontbijt plank”
Pingback: Kerstmenu 2020: van ontbijt tot toetje - Charlie's Kitchen