We zouden liegen als we zouden zeggen dat we niet staan te trappelen van ongeduld bij Charlie’s Kitchen als Jamie Oliver weer een nieuw boek aankondigt. Je zou bijna de tel kwijtraken hoeveel boeken de bekende Britse chef er al heeft uitgeperst. En iedere keer weet hij weer een prachtig themaboek te fabriceren. Vandaag delen we het recept van zijn pompoen quiche!
JAMIE FAN!
Hoewel de rode draad in zijn boeken altijd wel te maken heeft met familie en gezellig aan tafel zitten, is dat thema nu helemaal de kapstok voor een boek vol wonderschone familiemaaltijden: Samen Eten.
Samen brunchen, samen aan de picknick of een heerlijke herfstavond met zijn allen aan tafel: Jamie stelt een prachtig driegangenmenu samen met invloeden van over de hele wereld. Of een tafel vol met de heerlijkste hapjes. Je moet er wel een beetje tijd en liefde insteken om de mooie en smaakvolle gerechten op tafel te krijgen. Het is geen boek vol quick fixes, maar een fijn naslagwerk om van te smullen.
Tussen alle topgerechten in het boek vonden we een recept dat helemaal past in deze pompoentijd, namelijk Jamies pompoen quiche. Perfect voor een picknick, maar misschien is dat nu een beetje koud, dus serveerden wij hem met de lunch.
Het recept van de pompoen quiche
Wat heb je nodig:
- 250 gram bloem
- 125 gram koude boter (of vervang door 6 plakjes deeg voor hartige taart)
- 800 gram pompoen, in blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 6 eieren
- 100 ml slagroom
- 100 gram cheddar kaas
- 50 gram geitenkaas
- 2 takjes tijm
- Meng de bloem met de boter en wat zeezout in een keukenmachine.
- Voeg vier eetlepels water toe en meng tot een mooi deeg. Stort op het werkvlak, druk uit (niet kneden) en wikkel in plasticfolie.
- Leg voor 30 minuten in de koelkast. Als je de plakjes deeg gebruikt, sla deze stap dan over.
- Verhit de oven voor tot 180 graden. Vet een springvorm in, rol het deeg uit en leg voorzichtig in de springvorm. Prik gaatjes in de bodem en bak blind voor 30 minuten.
- Doe wat olie in een pan en fruit de ui met de knoflook op middelhoog vuur. Voeg de pompoen toe en schep ongeveer 30 minuten om tot de groente gekaramelliseerd is. Voeg af en toe wat water toe om te zorgen dat de groenten niet aan de pan plakken.
- Laat kort afkoelen en meng dan met de eieren, slagroom, cheddar en wat zout en peper.
- Giet de vulling in de gebakken bodem, verkruimel de geitenkaas erover, rits de blaadjes tijm van de takjes en smeer in met wat olijfolie. Strooi de blaadjes over de quiche en bak voor 40 minuten af op 180 graden.
Geniet ervan!
Liefs,
#TeamCharlie
PS Nog meer Jamie Oliver recepten? Deze is ook zo lekker!