De Jeugd-rapper Vjeze Fur schreef een eerste boek, dat een bestseller werd waar half culinair Nederland lyrisch over was. Dus toen Ruth van de uitgeverij heel eigenwijs – Kim, kijk nou gewoon even – het tweede boek opstuurde, moest ik ruiterlijk toegeven: I was wrong. Freddy kan gewoon echt koken!
Vandaag dan ook een recept van hem, namelijk de paddenstoelen op toast.
Ho... wacht even? Hij kan koken?
Maandelijks komen er tientallen kookboeken uit. Van de leukste themaboeken tot de meest praktische exemplaren. Boeken die gaaf zijn om te hebben of die niet in jouw boekenkast mogen ontbreken, maar ook die je alleen hoeft door te bladeren in de winkel. Die laatste ga je niet tegenkomen op Charlie’s Kitchen. De pareltjes die net dat beetje extra aandacht verdienen, kun je vinden in de rubriek Uitgelicht. En deze keer is dat Lekker Fred in het Land – Freddy Tratlehner
Iedereen heeft tegenwoordig een eigen kookboek. Ik vind het wel eens vermoeiend worden. Als je een pollepel kunt oppakken, schijn je ook te kunnen koken. En als je dan ook nog eens met je kop op tv komt, is dat helemaal om een volgende dertien-in-een-dozijn niemendalletje uit te brengen. Schoenmaker blijf bij je leest, denk ik regelmatig als er weer zo’n boek op mijn deurmat ploft.
Na deze retoriek snapt iedereen mijn weerstand toen de aankondiging kwam dat De Jeugd-rapper Vjeze Fur met zijn tweede boek zou komen. De eerste heb ik vooringenomen geskipt.😏
Dat koken therapeutisch werkt, weten we bij Charlie’s Kitchen al lang. Dat Freddy aan de gang ging in de keuken om het depressiespook de deur te wijzen, vind ik dan weer een prachtig verhaal. En dat hij talent heeft voor smaken, staat als een paal boven water. Geen idee waar zijn eerste boek hem heen bracht maar in boek nummer 2 duikt hij de polder in en de Noordzee. Om de mooiste fusion gerechten te fabriceren met producten van Hollandse bodem. Soms met vis, soms met vlees maar nog vaker vegetarisch. Tempura van het land, vegetarische loempia’s of spannende dumplings, maar ook een spannende boerenkoolstamppot.
Alles dan wel weer opgeschreven in de kenmerkende taal van De Jeugd van Tegenwoordig. Dus soms even twee keer lezen wat Freddy nu weer wil dat je in jouw gerecht stopt. De combinaties zijn vernieuwend, spannend en lekker. Dit boek is een absolute aanrader.
Dan toch echt het recept… Paddenstoelen op toast
Wat heb je nodig:
(voor 2 personen)
- 2 dikke sneetjes landbrood
- 4 el olijfolie
- 1 teentje knoflook geplet
- 4 oesterzwammen
- 50 gram witte beukenzwammen
- 4 el salsa verde
- 2 takjes bladpeterselie
- Verhit een grilpan opnhoog vuur. Smeer het brood in met een beetje water, olie en wrijf beide kanten in met de knoflook. Rooster het brood aan beide kanten goudbruin.
- Snijd de oesterzwammen in repen van een centimeter. Smeer ook in met olijfolie, voeg zout en peper toe en grill op iets lager vuur dan het brood. Grill ze de laatste twee minuten op hoog vuur nog even af.
- Bak de beukenzwammen in een ander pannetje met een beetje olie gaar. Zet het vuur uit, bestrooi met zout en peper en roer de helft van de salsa verde er doorheen.
- Besmeer het brood met de andere helft van de salsa en verdeel de oesterzwam en de beukenzwam over de boterhammen. Garneer met gesneden bladpeterselie.
Nog even met paddenstoelen in de weer blijven? Deze is ook super lekker!