Borrelen met hapjes is een van de trends van 2020. En we geven jullie geen ongelijk: een heerlijk wijntje of biertje met een bijbehorende borrelplank vol heerlijke snacks!
Op z'n Hollands
Uiteraard konden we daar ook binnen de culinaire literatuur van genieten. Bij kookboekengek Kim ploften maar liefst vier pareltjes op de deurmat. Van Borreltijd van Susan Aretz tot het Borrelhapjes Bakboek van Laura’s Bakery. Ze liet zich inspireren tot het maken van twee ultieme borrelplanken, waarmee jij de show steelt tijdens feestdagen of gezellige avonden met vrienden.
De Hollandse Borrelplank
Belangrijk om te weten: je hoeft niet alles zelf te maken! Het mag natuurlijk wel en gebruik deze plank vooral als inspiratie om zelf een nog betere plank te maken.
Te eerste: wat is er Hollandser dan kaas en worst? Weinig! Ik raakte geïnspireerd door de spiesjes uit het Borrelhapjes Bakboek.
Wat heb je nodig:
- 1 zak kaasblokjes oud
- 1 pot zure uitjes
- 200 gr beenham
- 1 pot augurken
- Prikkers
- Prik een blokje kaas met een zuur uitje aan een stokje. Ga door tot de kaas op is.
- Doe hetzelfde met de ham en augurken. Snijd de augurken doormidden, rol de ham op en snijd doormidden. Prik ze op elkaar.
Ten tweede is eiersalade onmisbaar. Je kunt natuurlijk altijd eiersalade kopen (onze favoriet is de ‘gevulde eitjes’ van Johma), maar we hebben zelf ook een skinny en snelle versie op de website staan. Klik hier voor het recept voor de skinny eiersalade!
Uit mijn favoriete boek van 2019, Masterclass Dips van Ramon Brugman, maakte ik de ossenworstsalsa. Iedere keer als ik deze dip maak, gaat ‘ie op! Een groot Hollands succes kan ik je vertellen!
Wat heb je nodig:
- 200 gram gerookte ossenworst, in kleine blokjes
- ½ rode ui, in hele kleine blokjes
- 2 augurken, in hele kleine blokjes
- 2 takjes peterselie, heel fijngesneden
- 10 gram kappertjes, fijngehakt
- 1 tl mosterd
- Paar druppeltjes olijfolie
- Snufje witte peper
- Mix de mosterd met de peterselie en kappertjes.
- Roer de ossenworst, ui en augurken door elkaar. Gooi de mosterdmix erbij en voeg een klein beetje olijfolie toe tegen het plakken. Breng op smaak met witte peper.
Maar wat is een Hollandse borrelplank zonder saucijzenbroodjes? Deze kan je natuurlijk kant-en-klaar kopen als je voor gemak gaat. Maar wij hebben een heerlijke variant met kip gemaakt, klik hier voor het recept!
Maak de plank compleet met Melba toast, Hollands tafelzuur, mosterd en uiteraard jouw favoriete bitterballen! Mocht je nog willen uitbreiden, dan zijn de snelle gevulde eitjes met Heksenkaas echt een aanrader. Het recept vind je hier.
Inspiratie nodig voor meer borrelhappen? Kijk dan in deze boeken:
2 reacties op “Oerhollandse borrelplank”
Pingback: Mosterd- Beemsterkaas bitterballen - Charlie's Kitchen
Pingback: Luxe borrelplank met vis - Charlie's Kitchen