Mosterd- Beemsterkaas bitterballen - Charlie's Kitchen

Mosterd- Beemsterkaas bitterballen

Als je eenmaal de bitterballen van dé bitterballenkoningin Ilona hebt geproefd wil je nooit meer anders. In Het bourgondische bitterballenboek dat ze in maart uitbracht staan dertig verschillende ballen met verschillende vullingen en ze inspireerde ons tot het maken van de ultieme Beemsterkaas-Mosterd Bitterbal.

Het kost even wat tijd, maar we beloven je… Je slaat zelf aan het rollen! En je scoort punten bij de borrel 😉

Het bourgondische bitterballenboek

Als klein meisje trakteerde Ilona haar klasgenoten al op bitterballen als ze jarig was. En niet gezellig rond borreltijd, maar moeder de Wit stond ’s ochtends om tien uur boven de friteuse om de hele klas bij de schoolmelk van bitterballen te voorzien. Dat haar liefde voor het Hollandse immateriële erfgoed uit zou groeien tot een heus boek lag toen nog niet in de lijn der verwachting.

Zonder hulp van uitgevers bracht Dé Bitterballenkoningin – sorry Cora van Mora – een fijn boekwerk uit met dertig unieke bitterballenrecepten, stap-voor-stap uitleg hoe je de perfecte bal rolt (spoiler alert: niet moeilijk, je moet alleen een beetje kunnen plannen) en ook hoe je de lekkerste dipsausjes maakt. En geloof me, als je eenmaal Ilona’s bitterballen hebt geproefd, wil je nooit meer anders.

Het Bourgonische Bitterballenboek bestel je hier.

mosterd-beemsterkaas bitterballen

Wat heb je nodig:
(voor 30 stuks)

  • 45 gram boter
  • 65 gram bloem
  • 150 gram groentebouillon (koud)
  • 200 gram Beemsterkaas Extra Belegen (geraspt)
  • 1 el Dijon mosterd
  • 1 el peterselie (fijngehakt)
  • 50 gram bloem
  • 200 gram eiwit
  • 175 gram paneermeel
  1. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg daarna in een keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel tot alles goed gemengd is. Laat 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
  2. Voeg de bouillon in een keer toe en meng het geheel tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Voeg daarna de Beemsterkaas, mosterd en peterselie toe en meng nogmaals goed.
  3. Proef het mengsel en voeg naar smaak zout en peper en eventueel nog wat mosterd toe. Giet het mengsel – dankzij Ilona weten we dat dit salpicon heet – in een platte ovenschaal, laat afkoelen, dek af en zet een nacht in de koelkast.
  4. Doe de bloem, eiwit en paneermeel in drie bakjes. Maak met behulp van een keukenweegschaal dertig gelijke balletjes van ongeveer 16 gram per stuk. Rol er met natte handen een balletjes van zonder scheurtjes. Wentel eerst door de bloem dan door het eiwit en dan door het paneermeel. Haal ze daarna nog een keer door het eiwit en de bloem voor een extra knapperig resultaat.
  5. Je kunt de bitterballen nu invriezen. Of meteen frituren. Verwarm de frituurpan voor op 170 graden en bak ze in 4 minuten krokant.
  6. Serveer met nog een beetje mosterd!

Als dat niet lekker is! En om je borrelplank compleet te maken vind je hier nog wat extra recepten.

Eet smakelijk!
#Teamcharlie

 
 

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Eerste boek Charlie's kitchen

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN
Lunch

Flatbread met kippendij en kaas

Gyoza bowl, Gyoza, bowl, Japans
Avondeten

Gyoza bowl

Lunch

Italiaanse frittata met fusilli pasta

13 reacties op “Mosterd- Beemsterkaas bitterballen”

  1. Avatar

    De Bitterballen♡match
    Wat dacht je van een bitterbal met gamba & carambola sterfruit en natuurlijk serveren met een gin-mayo!

  2. Avatar

    Ah heerlijk ik zou graag willen proberen om Ilona’s mango feta kaas bitterballen te leren maken. Zo’n lekkere en verrassende combinatie!

  3. Avatar
    Zwaniek Hakkers

    Klinkt super goed! Ik zou graag met verschillende soorten kazen willen experimenteren

    Ik ben ook van jongsafaan al gek op bitterballen.. op elk feestje pik ik ze er wel tussenuit

  4. Avatar

    Oehhh, ik zou heel graag de Beemster kaas bitterballen willen proberen, maar waar ik ook nieuwsgierig naar ben zijn garnalen bitterbalen. Dat lijkt me echt onwijs lekker!

  5. Avatar

    Wij gaan de herfst in. En het lijkt mij heerlijk om een fazant/zuurkool bitterbal te maken. Ultieme herfstsmaken in de niet onverslaanbare bitterbal.

  6. Avatar

    Ik heb de Koningin al diverse keren zien smullen van de frikandel speciaal bitterbal. Een hele mond vol, en dat triggerd. Ik bedoel: een frikandel is al de snack zeg maar, dan omtoveren tot een bitterbal is WoW toch Verders ben ik dol op kaas en mosterd, dus binnenkort maar eens balletjes draaien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders