Als je eenmaal de bitterballen van dé bitterballenkoningin Ilona hebt geproefd wil je nooit meer anders. In Het bourgondische bitterballenboek dat ze in maart uitbracht staan dertig verschillende ballen met verschillende vullingen en ze inspireerde ons tot het maken van de ultieme Beemsterkaas-Mosterd Bitterbal.
Het kost even wat tijd, maar we beloven je… Je slaat zelf aan het rollen! En je scoort punten bij de borrel 😉
Het bourgondische bitterballenboek
Als klein meisje trakteerde Ilona haar klasgenoten al op bitterballen als ze jarig was. En niet gezellig rond borreltijd, maar moeder de Wit stond ’s ochtends om tien uur boven de friteuse om de hele klas bij de schoolmelk van bitterballen te voorzien. Dat haar liefde voor het Hollandse immateriële erfgoed uit zou groeien tot een heus boek lag toen nog niet in de lijn der verwachting.
Zonder hulp van uitgevers bracht Dé Bitterballenkoningin – sorry Cora van Mora – een fijn boekwerk uit met dertig unieke bitterballenrecepten, stap-voor-stap uitleg hoe je de perfecte bal rolt (spoiler alert: niet moeilijk, je moet alleen een beetje kunnen plannen) en ook hoe je de lekkerste dipsausjes maakt. En geloof me, als je eenmaal Ilona’s bitterballen hebt geproefd, wil je nooit meer anders.
Het Bourgonische Bitterballenboek bestel je hier.
mosterd-beemsterkaas bitterballen
Wat heb je nodig:
(voor 30 stuks)
- 45 gram boter
- 65 gram bloem
- 150 gram groentebouillon (koud)
- 200 gram Beemsterkaas Extra Belegen (geraspt)
- 1 el Dijon mosterd
- 1 el peterselie (fijngehakt)
- 50 gram bloem
- 200 gram eiwit
- 175 gram paneermeel
- Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg daarna in een keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel tot alles goed gemengd is. Laat 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
- Voeg de bouillon in een keer toe en meng het geheel tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Voeg daarna de Beemsterkaas, mosterd en peterselie toe en meng nogmaals goed.
- Proef het mengsel en voeg naar smaak zout en peper en eventueel nog wat mosterd toe. Giet het mengsel – dankzij Ilona weten we dat dit salpicon heet – in een platte ovenschaal, laat afkoelen, dek af en zet een nacht in de koelkast.
- Doe de bloem, eiwit en paneermeel in drie bakjes. Maak met behulp van een keukenweegschaal dertig gelijke balletjes van ongeveer 16 gram per stuk. Rol er met natte handen een balletjes van zonder scheurtjes. Wentel eerst door de bloem dan door het eiwit en dan door het paneermeel. Haal ze daarna nog een keer door het eiwit en de bloem voor een extra knapperig resultaat.
- Je kunt de bitterballen nu invriezen. Of meteen frituren. Verwarm de frituurpan voor op 170 graden en bak ze in 4 minuten krokant.
- Serveer met nog een beetje mosterd!
Als dat niet lekker is! En om je borrelplank compleet te maken vind je hier nog wat extra recepten.
Eet smakelijk!
#Teamcharlie
13 reacties op “Mosterd- Beemsterkaas bitterballen”
De Bitterballen♡match
Wat dacht je van een bitterbal met gamba & carambola sterfruit en natuurlijk serveren met een gin-mayo!
Het lijkt me heerlijk om een Indiaas curry bitterbal te maken of een ………
Eigelijk alles lijkt me lekker
Kaas chorizo bitterbal
Ah heerlijk ik zou graag willen proberen om Ilona’s mango feta kaas bitterballen te leren maken. Zo’n lekkere en verrassende combinatie!
Klinkt super goed! Ik zou graag met verschillende soorten kazen willen experimenteren
Ik ben ook van jongsafaan al gek op bitterballen.. op elk feestje pik ik ze er wel tussenuit
Zo lekker bitterballen, ik ga niet kiezen hoor ik wil ze allemaal proberen
Thaise rode curry met kip lijkt mij wel lekker. Benieuwd naar!
Oehhh, ik zou heel graag de Beemster kaas bitterballen willen proberen, maar waar ik ook nieuwsgierig naar ben zijn garnalen bitterbalen. Dat lijkt me echt onwijs lekker!
Wij gaan de herfst in. En het lijkt mij heerlijk om een fazant/zuurkool bitterbal te maken. Ultieme herfstsmaken in de niet onverslaanbare bitterbal.
Ik heb de Koningin al diverse keren zien smullen van de frikandel speciaal bitterbal. Een hele mond vol, en dat triggerd. Ik bedoel: een frikandel is al de snack zeg maar, dan omtoveren tot een bitterbal is WoW toch Verders ben ik dol op kaas en mosterd, dus binnenkort maar eens balletjes draaien.
Ik zou zo graag eens een zoete bitterbal maken, of een combinatie van bv bluwe kaas met kersen
Ideale nieuwe overlekkere producten.mmmmm….
ik zou graag een Rendang bitterbal willen maken!