Ik denk dat iedereen wel eens mac and cheese heeft gegeten, maar deze variant met bloemkool en spekjes is echt een feestje!
Bloemkool gekkie!
Bloemkool van Hollandse bodem. Een bekende groente die we maar wat graag in de kaas dopen zoals hier. Vaak ligt de bloemkool ook op de groentenschotel voor het kaasfonduen.
De bloemkool is calorie-arm, bevat veel vezels waar je buikje blij van wordt. Maar de bloemkool is ook een energiebommetje door de hoeveelheid vitamine c en de vele antioxidanten!
Mac and cheese met bloemkool
Wat heb je nodig:
(voor 4 personen)
- 300 gram volkoren macaroni
- 70 gram boter
- 40 gram bloem
- 500 milliliter melk
- 150 gram oude kaas geraspt
- 150 gram jonge kaas geraspt
- 1 grote bloemkool
- snufje nootmuskaat
- 200 gram kalkoenspekjes
- 4 el panko (japans broodkruim)
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Snijd de bloemkool in roosjes en kook ongeveer 10 minuten. Giet af.
- Kook de macaroni bijna gaar. Haal ongeveer 2 minuten van de kooktijd volgens de verpakking af. Anders is de macaroni straks overgaar.
- Bak de spekjes kort aan.
- Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de bloem toe. Blijf roeren tot er een roux ontstaat.
- Blijf roeren voor 5 minuten zodat de bloem gaar wordt. Voeg vervolgens langzaam de melk toe en roer met een garde tot een romige saus.
- Voeg 2/3de van beide kazen toe en roer door totdat deze gesmolten is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Meng de kaassaus en spekblokjes door de macaroni en schep in de ovenschaal. Bestrooi met de panko en de rest van de kaas. Bak in de oven in circa 20 minuten goudbruin.
Ziet dat er niet superlekker uit? Nog meer bloemkool recepten? Deze soep is zo klaar en overheerlijk!