Jord Althuizen en zijn Smokey Goodness-crew denken graag buiten gebaande paden en Lowlands BBQ is daar het bewijs van. Met het recept voor een simpele Hollandse burger en een mega tof interview met Jord, de man zelf!
Wat vinden wij van het boek?
Van appeltaart – en die is echt goddelijk – tot frikandellen en van Johnnie Boer’s snoekbaars tot lam – want volgens Jord eten we in Nederland echt te weinig lam – alles kan en gaat ook op de barbecue. Simpel? Niet altijd. Lowlands BBQ is meer geschikt voor de echte barbecue-liefhebber, hoewel je alle gerechten natuurlijk ook gewoon in de keuken zonder smeulende kolen kunt bereiden. Maar dan moet je wel het rokerige randje missen.
Toch blijkt de bodem van de Lage Landen vruchtbaar genoeg om het dikste Smokey Goodness boek tot op heden te fabriceren. Niet alleen vol spannende gerechten, maar ook met mooie verhalen, de beste plekken om vlees te halen of uit eten te gaan als je zelf geen zin hebt om de barbecue in lichterlaaie te zetten. En niet in de laatste plaats de geniale – ja echt geniaal – fotografie van Remco Kraaijeveld die de gerechten weer foodporn fotografeerde, maar ook bekende kunstwerken van beroemde meesters van een Smokey sausje voorzag.
Lowlands BBQ krijgt van ons het predikaat Pyro meesterwerk.
Kim #TEAMCHARLIE en Jord
Interview met Jord
Jord Althuizen steekt Hollandse klassiekers in de hens in Lowlands BBQ
Normaal reist barbecue-avonturier Jord Althuizen de halve wereld over voor zijn boeken. Deze keer gooit hij het over een andere boeg. Mede door de reisrestricties zocht hij het voor Smokey Goodness Lowlands BBQ een stuk dichterbij huis. De klassieke gerechten van de Lage Landen worden ‘versmokeyseerd’, oftewel de fik gaat erin. ‘Sommige klassiekers kon ik zelfs een beetje in oude glorie herstellen.
Lowlands BBQ is toch een beetje anders dan zijn voorgangers…
‘Ik koop normaal een vliegticket, ga op reis en vreet een week lang het land kaal. De gerechten voor de Smokey-boeken ontstaan daarna als we de foto’s terugkijken. Een beetje van het origineel en een beetje van ons. Dat concept moesten we deze keer loslaten. Lowlands BBQ is veel meer het product van desk research. We hebben een lange lijst van streekgerechten gemaakt en zijn daarmee aan de gang gegaan.’
Dat lijkt me een flinke uitdaging…
‘Zeker als je bedenkt dat Nederland bekend staat om zijn wintergerechten. De stamppotten, de stoofgerechten en de bijbehorende groenten. En voor een boek dat in de lente uitkomt, is dat toch wat minder geschikt. Een hazenpeper is fantastisch met een winters karakter, maar voor dit boek hebben we hem toch een zomerse flair gegeven. Of een Bon Femme – een klassiek gerecht met kip, krieltjes, worteltjes en doppertjes, wat in de loop der jaren vertreurd is door het gebruik van die verschrikkelijke blikken Bonduelle – kon ik zelfs in oude glorie herstellen.’
Toch is Nederland nog steeds niet een echte barbecue natie. Of heb ik het mis?
‘Sinds het pre-pulled porktijdperk – zo’n 11 jaar geleden – is er veel veranderd hoor. Toen werd een barbecue gepland op de weg naar huis, ging het winkelkarretje vol met kant-en-klare spiesen, kiloknaller speklappen, goedkope huzarensalade en mocht er nog een flesje rosé mee. De speklappen werden daarna verkoold op een overvolle barbecue. Nu worden er daadwerkelijk kooksessies op de kolen gepland en die gaan door: weer of geen weer. Mooie gerechten met goed vlees.’
Hoe moet ik het hoofdstuk Smokey’s Better BBQ Buffet dan zien?
‘Als een knipoog naar dat tijdperk toen er gewacht werd tot er een dikke laag as op de kolen lag. Het is helemaal grappig als je bedenkt dat ik altijd geweigerd heb om die gerechten te serveren. Er wareen zoveel slagen te winnen binnen die receptuur. Vooral als je kijkt naar een speklap, die worden zo vaak verkloot. Zonde om dat stukje vlees zo te cremeren tot de vlammen uit de barbecue slaan. Dus daarom een recept hoe het wel moet met de speklap. Of een huzarensalade.’
Ook wel baanbrekend is Smokey’s snackbar…
‘Je verwacht toch niet dat je in een boek over hete kolen je frituur moet aanzetten? Het goudbruine vet is natuurlijk verweven met de Nederlandse eetcultuur, dus ik vond het mooi om daar een hoofdstuk aan te wijden. Nu ben ik zelf niet een enorme fan van de snackbar, hoewel we toevallig dit weekend net een patatje hebben besteld. Maar als we het een keer in de twee maanden eten is het veel.’
Verwacht je dat mensen daadwerkelijk gaan frituren?
‘In vorige boeken heb ik recepten gezet waarvan ik zelfs dacht ‘dit is zo achterlijk. Dat gaat niemand maken’. En vervolgens word je op social media getagd in de creaties. Schiet mij maar lek. Of mensen gaan je hele boek na koken. Daar zijn ze dan wel even mee bezig, maar toch. Eerlijk gezegd verbaast mij niks meer.’
Hollandse burger
Jord bouwt in Lowlands BBQ een heuse weedburger met homemade ketchup en een zelfgebakken duivekaterbun. Wij maakten de ‘simpele’ versie van de barbecue.
Hoe bouw je een Hollandse burger?
Wat heb je nodig:
- 1 briochebroodje
- 2 plakken Zeeuws spek
- 1 hamburger van 180 gram van Hollands rund
- 2 el ketchup
- 1 plak karaktervolle Nederlandse kaas, wij gebruikten uiteraard Beemsterkaas oud
- 25 gram Amsterdamse uitjes
- 1 blaadje kropsla
- Bereid een barbecue voor op direct grillen en verhit deze tot 220 graden.
- Snijd de broodjes open, grill ze op het snij oppervlak. Grill ook het Zeeuwse spek kort.
- Begin daarna aan de hamburgers. Grill tot ze een kerntemperatuur hebben van 50 graden, leg dan de kaas erop en laat smelten. De burger is klaar als de kerntemperatuur 55 graden is.
- Bouw nu de burger. Leg de sla op de onderste broodhelft. Leg hierop de burger, smeer er een dikke klodder ketchup op, hierop het Zeeuwse spek. Hak de Amsterdamse uitjes fijn en leg die hierop. Top af met de bovenkant van het broodje en serveer meteen.
WINACTIE
We mogen een exemplaar van Lowlands BBQ weggeven. Welk Nederlands gerecht wil jij een keer op de barbecue bereiden? Laat je idee achter in een comment hieronder.
Nog meer Jord Althuizen? Wij hebben al eerder zijn boeken en recepten besproken, zoals bijvoorbeeld deze.