Menstrueren is TOPSPORT - Charlie's Kitchen

Menstrueren is TOPSPORT

Menstrueren is topsport!!! En topsporters hebben maximale zelfzorg nodig om te kunnen presteren.
In dit artikel vertel ik je wat jou lichaam nodig heeft en wat kan helpen om deze periode net even iets makkelijker te maken. Met deze tips overleef jij je menstruatie een klein beetje makkelijker!

Ons maandelijkse cadeautje

Ik voel mij blehhh vandaag, lekker zo’n grijze wolk boven mijn hoofd en ik voel me een dikke vette zeekoe. Herkenbaar? Ik krijg er dan ook niks uit vandaag. Mijn onderrug doet zeer en mijn buik is opgezet. JAJA het cadeautje van de maand: mijn menstruatie. natuurlijk heb ik zelf al jaren ervaring maar heb ik ook veel mogen leren tijdens de opleiding orthomoleculair suppletie deskundige. 

Vandaag wil ik dat het tot je doordringt dat menstrueren topsport is en dat het JUIST ontzettend belangrijk is dat jij dan rust neemt, goed voor jezelf zorgt en lief bent voor jezelf. Zoals ik iedereen leer in mijn echt in balans programma.

Als je liever luistert kan dat ook, want ik heb deze ook als podcast opgenomen!

menstrueren is topsport

Ik deel vandaag een aantal tips om de periode van menstrueren iets dragelijker te maken!

1: Drink geen koffie.

Het lijkt enigszins vreemd om geen koffie te gaan drinken juist op het moment dat je je op je slechtst voelt, maar je lichaam zal er maar al te blij mee zijn. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer water vasthoudt, wat niet alleen zorgt voor een opgeblazen gevoel maar ook de krampen vele malen erger maakt tijdens het menstrueren. Ook zorgt de cafeïne er voor dat je hormonen nog meer uit balans raken waardoor je lichaam nog harder moet werken voor het menstruatie proces = dus meer pijn voor jou. 

2: Je lichaam – en dan vooral je hormonen – gaan heel goed op warmte!

De warmte voelt niet alleen fijn, maar het stimuleert ook je bloedstroom en zorgt voor minder pijn van de krampen. Leg een heerlijke warme kruik tegen je buik, bij je voeten, lig onder een dekentje, drink veel warme thee en eet warme soep.

3: Plan van tevoren welke snacks je gaat eten tijdens je ‘hel-week’ om te voorkomen dat je je echt een zeekoe voelt. 

Dit is een uitdaging haha, want zo voelen we ons meestal toch wel. Het gaat hier vooral om het feit dat we niet teveel zout willen binnen krijgen. En vaak vraagt ons lichaam naar veel zout voor je gevoel. Hoe meer zout hoe meer vocht je vasthoudt en hoe meer buikpijn je zal hebben. 

4: Verhoog je ijzerwaarden extra voor, tijdens en na de menstruatie.  

Ga je watertanden bij de gedachte aan een rood, sappig biefstukje of een rauwe carpaccio als je ongesteld bent? Dan kan het zijn dat je ijzerwaarden wat aan de lage kant zijn. Pak daarom in plaats van die vette hamburger liever ijzerrijk voedsel zoals spinazie en boerenkool. Een te laag ijzergehalte zorgt voor extreme vermoeidheid. Iedereen heeft extra ijzer nodig rondom die periode. 

Ook belangrijk om te weten vitamine D en K2 heb je het hele jaar nodig maar ook dit draagt bij aan een zachtere menstruatie! Lees HIER meer erover!

5: Ga eerder naar bed.

Ik blijf het herhalen: menstrueren is topsport!

Dit zal je niet alleen nodig hebben omdat je die koppen koffie skipt, maar daarnaast werkt je lichaam zich helemaal uit de naad wanneer je ongesteld bent. Wat extra slaap wordt enorm gewaardeerd voor je herstel.

6: Neem een of twee pijnstillers voordat je menstruatie begint.

Prostaglandinen – de hormonen die zorgen voor die killer buikkrampen – pieken al een aantal dagen voordat je ongesteld wordt om je menstruele cyclus op gang te brengen. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat je al krampen voelt voordat je daadwerkelijk bloedt. Verminder de krampen door van tevoren al pijnstillers in te nemen in plaats van te wachten tot het moment dat je in een foetushouding in bed ligt.

7: Eet pure chocolade.

Het smaakt lekker, ziet er lekker uit, en het beste van alles: pure chocola met minstens 65% cacao bevat magnesium, dat –jawel – krampen tegengaat.

8: Neem elke dag een meta-relax oploszakje. 

Ondersteun je lichaam met magnesium en vitamine B! Een echte must tijdens deze periode!

Deze vind je HIER in mijn webshop!

9: Masturbeer of heb seks.

Dit werkt niet voor iedereen, maar volgens meerdere onderzoeken helpt een orgasme daadwerkelijk om krampen te verlichten en de menstruatie te verlichten. Waarom? Een orgasme zorgt ervoor dat er een grote hoeveelheid bloed naar je onderbuik stroomt en het zorgt voor het vrijlaten van zuurstof, wat je baarmoeder helpt te ontspannen. Ook zorgt het gevoel van opwinding voor ontspanning. 

10: Doe gember in je thee.

Oké, het ziet er vies uit, maar gember is een wondermiddeltje als het aankomt op je ongesteldheid. Het helpt tegen misselijkheid, vermindert ontsteking en buikkrampen. Hoe je gemberthee maakt? Koop gemberwortel in de winkel, haal de schil eraf, snijd het in kleine stukjes en kook deze mee in de waterkoker. Tip: extra lekker met een beetje munt of citroen schijfjes

11: Blijf weg van de weegschaal.

Doe jezelf een plezier en weeg jezelf niet tijdens je menstruatieperiode. Je houdt in deze week veel vocht vast en je gewicht schommelt enorm – waardoor je waarschijnlijk een kilo of twee zwaarder bent. Misschien wel 3! 

En hey, je bent al chagrijnig genoeg dus laten we dat zeekoe gevoel niet opzoeken haha!

En nr 12 : Draag wijde kleding.

ik noem het altijd mijn all you can eat jurkje haha! Of blijf lekker de hele dag in je badjas of pyjama!!! Doe wat jij nodig hebt want menstrueren is TOP SPORT! Dus wees lief voor jezelf en dat ga ik ook doen!!! Ik lig nu ook onder een dekentje met een knot op mijn kop!

Liefs,
Charlotte

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Eerste boek Charlie's kitchen

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN
Mexicaanse bietenwrap
Avondeten

Mexicaanse bietenwraps vega of niet!

Corndog Bake
Avondeten

Corn Dog Bake

shoarmaschotel, ovenschotelbijbel, Janneke Philippi
Avondeten

Shoarmaschotel uit de oven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders