De kookboekbox is een supertof concept, waarbij jij thuis jouw voorraadkast kan vullen met de belangrijkste ingrediënten. Hierdoor kun je volop gebruik kan maken van de recepten uit het boek van Ottolenghi: SIMPEL!
De kookboekbox is moeiteloos en snel
Er is toch niks fijner dan samen verbinden door met elkaar aan tafel te zitten? Lekker eten, misschien een wijntje erbij en mooie gesprekken. Ik hou van lekkere recepten die mijn gasten verrassen maar die wel eenvoudig te bereiden zijn. Het is natuurlijk hartstikke ongezellig als ik uren in de keuken sta!
Ik ontving de kookboekbox van Ottolenghi met het boek “Simpel”. Alle basisingrediënten die zijn gerechten zo speciaal en uniek maken zijn soms niet te koop in de supermarkt. Best irritant want dan moet je allemaal speciaalzaken langs. NIET DUS want… in de kookboekbox heb je al deze ingrediënten als pakket in één keer in huis. Zodat je alle tijd hebt om lekker te koken en aandacht te geven aan je gasten.
Ik wil graag drie simpele recepten met je delen!
Gehakte salade met tahin en za'atar
Kijk, daarom ben ik dus enorme fan van deze kookboekbox. Za’atar? Tahin? SAY WHAT? Deze zaten lekker in de box en wat een smaakmakers zijn dat! Niet normaal!
Wat heb je nodig:
(voor 4 personen als bijgerecht)
- D5 rijpe romatomaten,
- 1 komkommer
- 1 rode paprika
- 5 bosuien
- 14 gram koriander
- 2 el citroensoap
- 3 el olijfolie
- 200 gram feta
- 4 el tahin
- 2 tl za’atara
- 4 tot 6 handen Romaanse sla
- Snijd de tomaten in blokjes.
- Snijd de komkommer in stukjes.
- De paprika snijd je in reepjes.
- Snijd de koriander grof.
- De bosuien mag je in ringen snijden.
- Meng de olijfolie, citroensap, tahin en za’atar in een kommetje.
- Meng alle groenten samen in een grote kom. Brokkel de feta met de hand af en eindig met de dressing!
Fritatta met courgette en ciabatta
Wat heb je nodig:
(voor 6 personen)
- 500 gram ciabatta of spelt (volkoren) stokbrood
- 200 ml melk
- 200 ml slagroom
- 2 tenen knoflook
- 6 grote eieren
- 3/4 tl komijnzaad
- 80 gram Parmezaan
- 2 courgettes
- 25 gram basilicum vers
- 2 el olijfolie
- Zout en peper als smaakmaker
- Verhit de oven op 180 graden.
- Scheur de ciabatta in stukken. Doe de ciabatta, melk en slagroom in een kom en hussel door elkaar. Zet de kom afgedekt met alluminium folie voor 30 min aan de kant.
- Hak de knoflook fijn. Kluts de eieren en meng deze in een andere kom met de geraspte Parmezaan, komijn, peper en zout.
- Voeg nu de inhoud van de 2 kommen bij elkaar.
- Rasp de courgette en voeg deze met de verse basilicum toe. Roer alles goed door elkaar.
- Je hebt een ovenschaal nodig van ongeveer 25 bij 20 cm. Vet deze goed in met olie. Doe het mengsel in de ovenschaal. Bestrooi de bovenkant nog even extra met Parmezaan. Nu mag hij 25 minuten in de oven. Hij is klaar wanneer de bovenkant goudbruin is en de binnenkant midden clean. Dat houdt in dat je er voorzichtig een mes in steekt. Als deze er droog en schoon uit komt is het baksel gaar.
- Serveer na 10 min.
Omelet met harissa en manchego
In de kookboekbox zat o.a. harissa. Een echte smaakmaker voor vele gerechten. Heerlijk in soep of pastasaus, maar ook voor het kruiden van een omelet!
Wat heb je nodig:
(4 personen)
- 90 ml olijfolie
- 1 grote ui
- 12 eieren
- 100 ml melk
- 4.5 el rozenharissa
- 2 tl nigellazaad (zwarte komijn)
- 15 gram koriander
- 110 gram manchego kaas
- 2 limoenen
- peper en zout als smaakmaker
- Kluts de eieren in een kom.
- Snijd de ui in grove ringen.
- Hak de koriander grof.
- Rasp de manchego kaas.
- Halveer de limoenen.
- Doe 3 el olijfolie in een middelgrote ovenbestendige koekenpan (18-20 cm) en zet hem op half hoog vuur.
- Voeg de ui toe en bak deze goudbruin. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Stort de ui in een kom en voeg de eieren, melk, harrissa, helft van de koriander, nigellazaad, zout en peper toe. Roer alles door elkaar en zet de kom aan de kant.
- Maak de koekenpan schoon en zet hem opnieuw op half hoog vuur met 2 tl olijfolie erin. Schenk een kwart van het mengsel wat je zojuist hebt gemaakt in de pan en verdeel over de bodem.
- Strooi er na 2 min een kwart van de kaas overheen. Zet hem nu even onder de grill. Herhaal dit nog 3 keer zodat je voor 4 personen een omelet hebt. Houdt de omeletten die klaar zijn warm op een bord dat je op een pannetje kokend water zet.
Koken is zo nog makkelijker!
Ik ben enorm blij dat ik de kookboekbox mocht ontvangen. Dit is een betaalde opdracht en ik wil hier transparant over zijn. Maar ik werk alleen met toffe producten samen waar IK enthousiast over ben. Het boek van Ottolenghi stond al lang op mijn verlanglijstje, dus wat een mooie match en het is ook zeker wat voor jou. Hier vind je informatie als je ook de box wil bestellen.
Nog een Ottolenghi recept? Deze uit het boek Flavour is ook geweldig.