Dit hoofdgerecht van zalm met een pistache-citroenkorst is een smaaksensatie op je tong. Makkelijk te maken, snel op tafel en extra lekker met Pommes Duchesse.
Perfect rouge
Toen ik bij mijn fotograaf Kim kwam aanzetten met dit recept was ze net zo enthousiast als ik. Dat kwam voornamelijk door de zalm die we natuurlijk goed op de foto wilden hebben. Perfect rouge en dat ziet er smakelijk uit toch?
De tip hiervoor: Leg de zalm wat langer in de oven op een lagere temperatuur. Liever “doorbakken”? Zet dan de temperatuur wat hoger, dan krijg je een witte rand aan de onderkant net zoals bij het bakken in een pan.
En dan nu dit lekkere kerst hoofdgerecht!
Wat heb je nodig:
(voor 2 personen)
- 2 zalmmoten met huid, bij elkaar ca. 300 gram
- 1 citroen, doormidden gesneden
- 1 hand gezouten pistachenoten, gepeld
- 2 handen babyspinazie
- 1 hand Parmezaanse kaas
- 6-8 Pommes Duchesse van bijvoorbeeld Aviko
- Verwarm de oven op 160 graden (voor perfect rouge).
- Pak een ovenschaal en vet deze goed in.
- De zalm mag tussen de 20 en 40 minuten in de oven, houd zelf in de gaten hoe rosé jij hem lekker vindt.
- Doe ook de Pommes Duchesse in de oven.
- Ondertussen gebruik je een keukenmachine of het opzetstuk van je staafmixer om de korst te maken. Doe de baby spinazie, pistache noten, Parmezaanse kaas en de beetje sap van een halve citroen erin en maak een grof mengsel.
- Nu heb je twee opties (zelf koos ik voor de eerste optie): de zalm serveren met de korst koud. Maar je kunt hem ook warm serveren door hem 5 minuten op de zalm te doen en terug te zetten in de oven.
- En de Pommes Duchesse zijn extra lekker met de witte truffelmayonaise van Jean Baton.
Optioneel: voor een extra smaakbeleving doe je ook een hand verse basilicum bij het recept voor de korst.