Hoe zit het nu echt met koffie? - Charlie's Kitchen

Hoe zit het nu echt met koffie?

Is koffie nu wel of niet goed voor je gezondheid? Zou je helemaal moeten stoppen met koffie of is het prima om af en toe koffie te drinken? In dit artikel vertel ik je hoe het nu echt met koffie zit, waarom je koffie zou mogen drinken en vooral wat koffie doet met dat prachtige lichaam van jou!

Lekkere start van de dag

Ik ben wel benieuwd hoeveel van jullie gaan meeknikken tijdens het lezen van dit artikel. Want misschien ben jij diegene die niet zonder dat bakje koffie kan in de ochtend. 

Misschien heb jij koffie nodig om wakker te worden? Om “AAN” te gaan… Meer focus te ervaren?
Of misschien drink jij koffie om naar het toilet te kunnen voor een grote boodschap?

Inmiddels weet ik uit ervaring dat er ook veel mensen zijn die koffie drinken in de middag om uit de afterlunch- of middagdip te komen. 

Of  –en die mogen we zeker niet vergeten– je vindt het gewoon ONTZETTEND lekker!

En daarin zit natuurlijk geen goed en fout. Ik ben hier niet om jou op de vingers te tikken, ik ben hier om jou bewust te maken. Tijdens mijn opleiding tot voedings en orthomoleculair deskundige en heb ik heel veel mogen leren over de werking van ons lichaam. Na meer dan 4 jaar ervaring in de praktijk weet ik inmiddels heel veel over de werking van koffie op onze gezondheid en ons energieniveau!

Deze effecten kan koffie hebben

 • Opgejaagd gevoel
 • Onrust in je hoofd
 • Energieschommelingen
 • Overprikkeld zijn
 • Opgezette buik 
 • Moe wakker worden
 • Slecht in slaap komen
 • Onrustig slapen
 • Uitgeputte bijnier, waardoor je voortdurend een uitgeput gevoel hebt
 • Onrustige huid
 • Onrustige darmen

Herkenbaar?

Ik ga jullie proberen in Jip en Janneke taal uit te leggen wat de cafeïne in koffie eigenlijk doet. Cafeïne wordt in de lever afgebroken door het enzym CYP1A2.  Of dat enzym werkt verschilt per persoon. Sommige mensen reageren op cafeïne, anderen totaal niet. En sommige mensen zijn van nature langzame cafeïne-afbrekers.

Cafeïne geeft je hersenen een seintje dat er energie is, maar dit is allemaal schijn. Want het is geen echte energie, je hersenen worden gefopt door de cafeïne. Je cortisol (ook wel stresshormoon genoemd) schiet de lucht in, waardoor je energiebalans ver te zoeken is. Je hormonen raken volledig uit balans waardoor je dus vervelende dingen kan ervaren zoals bijvoorbeeld onrust in je hoofd en lijf. Wat er dus gebeurt is dat je de hele dag gaat geven en geven en je reserves daarmee flink aantast. Met als gevolg… je hebt meer koffie nodig of je voelt je in de middag of avond intens moe.

Van nature hoort je melatonine (slaaphormoon) in de avond rustig te groeien zodat jij lekker in slaap valt, een kwalitatieve slaap hebt en in de ochtend uitgerust wakker wordt. Maar dit hormoon krijgt bij veel mensen geen kans. Veel van mijn cliënten worden altijd moe wakker en hebben geen kwalitatieve slaap ervaren! En de oorzaak kan koffie zijn.

Maar wat nu als ik je vertel dat het anders kan?

Ik zeg nooit tegen cliënten dat ze geen koffie meer mogen drinken, ik zeg altijd ga ervaren wat het jou brengt als je anders koffie drinkt of geen koffie meer drinkt (of decafé).

 1. Drink maximaal 1 kopje koffie voor 12 uur; 
 2. Drink je koffie altijd na je ontbijt;
 3. Maak je koffie hormoon-proof waardoor de opname van cafeïne heel geleidelijk gaat;
 4. Voeg een theelepel kokosolie (of roomboter), een snuf kaneel en warme havermelk (of andere plantaardige melk) toe. 
 5. Of vervang je koffie door een Green Latte!

Wil jij bruisen van energie?

Dit levert het je op als je je ochtend koffie laat staan; 
 • Minder onrust en opgejaagde gevoelens (alsof je hart in je keel zit)
 • Meer innerlijke rust en normale hartslag 
 • Meer energie en minder concentratie-en energiedipjes
 • Minder zweethanden en nachtzweten
 • Plattere buik
 • Mooiere huid (lange termijn)
 • Betere nachtrust
 • Lekkere recepten
 • Verbinding met je lichaam

Hoe dan?

Door elke ochtend te starten met de Green Juice 

(Lees hier wat Green Juice is)

Zo simpel. Ja. Echt 😉

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Eerste boek Charlie's kitchen

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN
Mexicaanse bietenwrap
Avondeten

Mexicaanse bietenwraps vega of niet!

Corndog Bake
Avondeten

Corn Dog Bake

shoarmaschotel, ovenschotelbijbel, Janneke Philippi
Avondeten

Shoarmaschotel uit de oven

1 reactie op “Hoe zit het nu echt met koffie?”

 1. Pingback: De dag vol energie, focus en concentratie beginnen... - Charlie's Kitchen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders