Is koffie nu wel of niet goed voor je gezondheid? Zou je helemaal moeten stoppen met koffie of is het prima om af en toe koffie te drinken? In dit artikel vertel ik je hoe het nu echt met koffie zit, waarom je koffie zou mogen drinken en vooral wat koffie doet met dat prachtige lichaam van jou!
Lekkere start van de dag
Ik ben wel benieuwd hoeveel van jullie gaan meeknikken tijdens het lezen van dit artikel. Want misschien ben jij diegene die niet zonder dat bakje koffie kan in de ochtend.
Misschien heb jij koffie nodig om wakker te worden? Om “AAN” te gaan… Meer focus te ervaren?
Of misschien drink jij koffie om naar het toilet te kunnen voor een grote boodschap?
Inmiddels weet ik uit ervaring dat er ook veel mensen zijn die koffie drinken in de middag om uit de afterlunch- of middagdip te komen.
Of –en die mogen we zeker niet vergeten– je vindt het gewoon ONTZETTEND lekker!
En daarin zit natuurlijk geen goed en fout. Ik ben hier niet om jou op de vingers te tikken, ik ben hier om jou bewust te maken. Tijdens mijn opleiding tot voedings en orthomoleculair deskundige en heb ik heel veel mogen leren over de werking van ons lichaam. Na meer dan 4 jaar ervaring in de praktijk weet ik inmiddels heel veel over de werking van koffie op onze gezondheid en ons energieniveau!
Deze effecten kan koffie hebben
- Opgejaagd gevoel
- Onrust in je hoofd
- Energieschommelingen
- Overprikkeld zijn
- Opgezette buik
- Moe wakker worden
- Slecht in slaap komen
- Onrustig slapen
- Uitgeputte bijnier, waardoor je voortdurend een uitgeput gevoel hebt
- Onrustige huid
- Onrustige darmen
Herkenbaar?
Ik ga jullie proberen in Jip en Janneke taal uit te leggen wat de cafeïne in koffie eigenlijk doet. Cafeïne wordt in de lever afgebroken door het enzym CYP1A2. Of dat enzym werkt verschilt per persoon. Sommige mensen reageren op cafeïne, anderen totaal niet. En sommige mensen zijn van nature langzame cafeïne-afbrekers.
Cafeïne geeft je hersenen een seintje dat er energie is, maar dit is allemaal schijn. Want het is geen echte energie, je hersenen worden gefopt door de cafeïne. Je cortisol (ook wel stresshormoon genoemd) schiet de lucht in, waardoor je energiebalans ver te zoeken is. Je hormonen raken volledig uit balans waardoor je dus vervelende dingen kan ervaren zoals bijvoorbeeld onrust in je hoofd en lijf. Wat er dus gebeurt is dat je de hele dag gaat geven en geven en je reserves daarmee flink aantast. Met als gevolg… je hebt meer koffie nodig of je voelt je in de middag of avond intens moe.
Van nature hoort je melatonine (slaaphormoon) in de avond rustig te groeien zodat jij lekker in slaap valt, een kwalitatieve slaap hebt en in de ochtend uitgerust wakker wordt. Maar dit hormoon krijgt bij veel mensen geen kans. Veel van mijn cliënten worden altijd moe wakker en hebben geen kwalitatieve slaap ervaren! En de oorzaak kan koffie zijn.
Maar wat nu als ik je vertel dat het anders kan?
Ik zeg nooit tegen cliënten dat ze geen koffie meer mogen drinken, ik zeg altijd ga ervaren wat het jou brengt als je anders koffie drinkt of geen koffie meer drinkt (of decafé).
- Drink maximaal 1 kopje koffie voor 12 uur;
- Drink je koffie altijd na je ontbijt;
- Maak je koffie hormoon-proof waardoor de opname van cafeïne heel geleidelijk gaat;
- Voeg een theelepel kokosolie (of roomboter), een snuf kaneel en warme havermelk (of andere plantaardige melk) toe.
- Of vervang je koffie door een Green Latte!
Wil jij bruisen van energie?
- Minder onrust en opgejaagde gevoelens (alsof je hart in je keel zit)
- Meer innerlijke rust en normale hartslag
- Meer energie en minder concentratie-en energiedipjes
- Minder zweethanden en nachtzweten
- Plattere buik
- Mooiere huid (lange termijn)
- Betere nachtrust
- Lekkere recepten
- Verbinding met je lichaam
1 reactie op “Hoe zit het nu echt met koffie?”
Pingback: De dag vol energie, focus en concentratie beginnen... - Charlie's Kitchen