In het Brits Bakboek van Regula Ysewijn staat een recept voor Tottingham Cake: een Britse versie van de roze koek. Historisch feitje: volgens het boek werden deze cakejes voor het eerst uitgedeeld in 1901 om te vieren dat voetbalclub Tottenham Hotspur de Britse beker had gewonnen.

En ja, ze waren ook voor volwassenen gruwelijk lekker en voor de roze topping hoef je geen schildluizen te pletten: je gebruikt gewoon bessensap! Geloof me, je wilt NOOIT meer een roze koek uit de supermarkt.

Hi! Ik ben Kim

En ik speur in de stapels kookboeken die wekelijks uitkomen naar de leukste recepten en deel die natuurlijk met jullie. Deze keer het Brits Bakboek dat wel heel erg vers van de pers is. Het boek ligt namelijk pas sinds deze week in de winkels. En het allerleukste? We mogen er van uitgeverij Carrera Culinair 3 weggeven!

Boek: Brits Bakboek
Auteur: Regula Ysewijn

Wie?

Regula Ysewijn is een Belgische foodie met een voorliefde voor de Britse keuken en historische recepten. Online is ze beter bekend als Miss Foodwise. Al eerder schreef ze de boeken Pride and Pudding en Belgian Café Culture en nu brengt ze echt een parel van een boek uit.

Waarom vinden we dit boek mooi?

Het Brits Bakboek staat vol baksels – duh! – hartig en zoet, die stuk voor stuk prachtig gefotografeerd zijn. Soms staan er van een recept meerdere versies in, want verschillende windstreken kennen hun eigen ginger cookies.

Maak je eigen digestieve cookies of feestelijke taarten, een goede scone of heerlijke hartige pies. Ieder recept wordt vergezeld door de mooiste historische verhalen waar het recept vandaan komt. Ik weet zeker dat je een nog betere reden hebt om een pak digestieve koekjes leeg te eten na het lezen van de geschiedenis, of je duikt de keuken in om een plaat koekjes te maken!

Roze koeken, Brits Bakboek, Regula Yzewijn, Miss Foodwise

Voor wie?

Je moet geen voorkeur voor gezonde recepten hebben, bang zijn voor een ingrediënt meer of minder en natuurlijk van bakken houden. Mocht je aan die voorwaarden voldoen, dan kan ik je garanderen dat je ontzettend veel plezier gaat beleven aan het Brits Bakboek. Je gaat jezelf en gasten verrassen met allemaal zoete en hartige hapjes. Sterker nog, je kunt met dit boek de ultieme high tea creëren en serveren.

Roze koeken

Wat heb je nodig:
(voor 9 stuks)

 • 150 gram boter
 • 150 gram suiker
 • 3 eieren
 • 250 gram bloem
 • 25 gram bakpoeder
 • 45 ml melk

Glazuur

 • 175 gram poedersuiker
 • 20 gram bessensap
 1. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een brownie bakblik in.
 2. Mix de suiker en de boter op kamertemperatuur tot een romig geheel.
 3. Voeg de eieren een voor een door de mix. Voeg voor het laatste ei eerst een theelepel bloem toe, dan behoud je een mooi deeg.
 4. Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en spatel het erdoorheen.
 5. Voorzichtig, want je wilt het deeg luchtig houden. Voeg tot slot de melk beetje bij beetje toe. Giet in het bakblik en zet in de oven voor ongeveer 35 minuten.
 6. Verwijder de vorm als de cake volledig is afgekoeld en snijd de cake in 9 stukken.
 7. Maak het glazuur door het poedersuiker en bessensap door elkaar te roeren. Smeer het glazuur over het cakeje en doop deze in kokosrasp of discodip naar keuze. Je kunt de cakejes ook met alleen het glazuur serveren.

WINNEN! WINNEN! WINNEN!

Let op: deze winactie is inmiddels verlopen.
Wij mochten een versie van het boek weggeven. De gelukkige winnaar heeft inmiddels bericht gehad!

Gefeliciteerd Dania Niemijer!