Als je ongemerkt iets meer vegetarisch wilt eten, maar ook iets meer inspiratie zoekt, dan is het boek De Vega Optie helemaal geschikt. De gerechten zijn smakelijk, de eeuwige salades worden vermeden en er staat genoeg in om mee te experimenten. Nooit meer droge zoute groentenburgers uit de supermarkt met deze zelfgemaakte groentenburgers!
Hi! Ik ben Kim
En ik speur in de stapels kookboeken die wekelijks uitkomen naar de leukste recepten en deel die natuurlijk met jullie. Deze keer het nieuwste kookboek van de koningin der bonen: Joke Boon… De Vega Optie!
Boek: De Vega Optie
Auteur: Joke Boon
ISBN: 9789406824825
Wie is Joke Boon nu weer?
Een ware peulvruchtenexpert! Hoe kan het ook anders met zo’n naam zou je bijna zeggen. Ze bracht al eerder het boek Boon uit. Hoewel ze regelmatig vegetarisch eet, kan ze ook genieten van een stukje vlees of vis. Toch wil ze laten zien dat het ook zonder vlees of vis kan in haar nieuwe kookboek De Vega Optie.
Is ze dan wel de juiste persoon om een vegetarisch kookboek te schrijven?
Juist! Omdat ze zich richt op lekkere gerechten (zonder die eeuwige vleesvervangers! HULDE!) – en niet op overdadige overtuigingsdrang dat dierlijke producten slecht voor je zijn, heeft ze een heel fijn kookboek gemaakt. Juist omdat ze zelf kan genieten van een biefstuk op zijn tijd is dit een perfect instapboek voor mensen die iets meer vegetarisch willen eten.
Dus waar heeft ze vegetarische opties op uitgevonden?
Het oer-Hollandse saucijzenbroodje, die ze heeft gevuld met een pompoenmengsel. En wat dacht je van ragout? Die hoef je niet per se met kip te maken! Ze heeft een goddelijke oesterzwammenragout gecreëerd, maar ook köfte van zwarte bonen of satéballetjes van pinda en kidneybonen. Joke is helemaal losgegaan om je een goed en smakelijk alternatief te bieden: ‘gehakt’brood, Schotse eieren, stoofschotels, gevulde tomaten… Ze staan er allemaal in. Het gekste gerecht zijn haar kaasplakken omhuld met norivellen. Ik werd er blij van!
Groentenburgers
Wat heb je nodig?
- 125 gram havermout
- 125 ml volle yoghurt
- 50 gr wortel geraspt
- 1 ei
- 1/2 ui, heel fijn gesneden
- 1 teentje knoflook, geperst
- 75 gram belegen kaas, geraspt
- 1 tl oregano
- 1 el peterselie
- Zout en peper
- Meng alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
-
Vorm met je handen vier ballen en druk ze plat tot een burger. Zet ze minimaal een halfuur in de koelkast om op te stijven.
-
Verhit een beetje olie in een pan en bak de burgers in tien minuten op halfhoog vuur goudbruin en knapperig.
-
Serveer met tomaat, een broodje en saus.
Tip: je kunt met de smaak van de burger variëren door bijvoorbeeld sambal, tomatenpuree of olijven aan het mengsel toe te voegen.
Tip 2: ongebakken burgers zijn in plastic folie zo’n drie maanden houdbaar in de vriezer.