Comfort food met groente is het boek dat je voor deze herfst en winter nodig hebt en zeker als je meer vegetarisch wilt koken.
Wij kozen dit recept voor Flammkuchen met paddenstoelen en gekarameliseerde uitjes dat zorgt voor comfort in jouw buikje!
Comfort Food met groente - Welmoed Bezoen
Kim heeft een zwak voor Welmoed Bezoen sinds ze vrolijk op haar af huppelde tijdens de Culiperslunch. Welmoed kan namelijk hele bijzondere dingen met groente. En dan heeft Kim het niet over een courgette ombouwen tot spaghetti. Nee, ze bedenkt gewoon dat je een zoete aardappel kunt poffen en daarna kunt combineren met sinaasappel en mascarpone. DAT IS PAS GENIAAL!
Na haar eerste boek Gloeiend groen, bbq-en met groenten is Welmoed ondertussen een boek verder: Comfort food met groente. Want als je goed bent met iets (groente) en je hebt er veel liefde voor en je wilt mensen ermee inspireren (nog steeds die groente) dan kun je er maar beter nog een mooi boek over maken.
En dat is haar weer gelukt. Met verve tovert ze het ene lekkere bordje vega conform food na het andere op tafel. Zeker nu we weer meer richting de donkere dagen kruipen hebben we behoefte aan meer comfort food.
Er staan genoeg lekkere curry’s, ovenschotels en soepen in om een koude dag door te komen. Lekker voor de komende tijd die voor ons ligt.
Maar tegenover de stevige groente maaltijden staan ook nog eens tal van overheerlijke desserts en cocktails die ik iedere dag van het jaar naar binnen zou kunnen proppen.
Het fijne is dat Welmoed kookt uit liefde voor groente – in plaats van dat ze plantaardig kookt uit principe – waardoor de smaak voorop staat. Daardoor is haar tweede boek geen dertien in een dozijn-receptenverzameling geworden maar een inspirerend geheel.
Comfort food met groente is echt het boek dat je voor deze herfst en winter nodig hebt en zeker als je meer vegetarisch wilt koken.
Flammkuchen met paddenstoelen en gekarameliseerde uitjes
Wat heb je nodig:
(4 personen)
- 2 lappen flammkuchendeeg (Jan of Tante Fanny)
- 7 el boter
- 600 gram gemengde paddenstoelen
- 5 el rode wijnazijn
- 4 rode uien, gesnipperd
- 1 tl tijmblaadjes
- 2 tenen knoflook, geperst
- 400 gram crème fraîche
- 4 el platte peterselie, fijngehakt
- Smelt vier eetlepels boter in een grote pan en bak hierin de paddenstoelen goudbruin. Giet er 3 eetlepels van de rode wijnazijn bij. Schep uit de pan en zet apart
- Smelt de overige boter in dezelfde pan en bak hierin de ui glazig. Voeg de tijm en knoflook toe tot de rauwe knoflookgeur weg is. Voeg de resterende azijn erbij. Haal de pan nu van het vuur.
- Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Bij mij is dat 250 graden. Rol het flammkuchendeeg uit. Smeer in met de crème fraîche en beleg met de paddenstoelen en ui.
- Schuif de flammkuchen op een bakplaat in de oven voor ongeveer 10 minuten. Bestrooi met de peterselie en serveer meteen.
- Herhaal met de tweede lap deeg.
Liefs,
Charlotte & Kim
PS Nog een lekker recept met groente? Wat dacht je van deze?