Dit is waarom jij 500 gram groente per dag mag eten - Charlie's Kitchen

Dit is waarom jij 500 gram groente per dag mag eten

Jouw lichaam verdient de juiste benzine. In dit artikel vertel ik je waarom groente eten belangrijk is voor een gezond lichaam en een hoger energieniveau. Maar ik geef je ook weer praktische tips, zodat jij morgen direct aan de slag kan!

YES, jij mag 500 gram groente eten. ELKE DAG!

Vandaag zet ik even mijn coach/voedingsdeskundige petje op en vertel ik jullie waarom het zo belangrijk is om dagelijks 500 gram groente te eten en strooi ik weer met tips om dit makkelijk en lekker te maken!

In mijn 12-weekse #ECHTINBALANS programma krijgt ik bij dit onderwerp meestal de hele verschrikte gezichten. En wat de meeste mensen zeggen is altijd: dat gaat mij toch nooit lukken. 

Een gezonde leefstijl start hier!

Wil jij een gezond lichaam, meer energie en vooral meer balans ervaren? En dus minder eetbuien, een betere huid, dikker haar, plattere buik enz.? Start dan direct met de eerste aanpassing in jouw voedingspatroon. Ga 500 gram groente per dag eten. En ik maak het nog mooier… varieer vooral ook veel. Dus eet niet dagelijks 1 zak wortels van 500 gram. Nee, hoe meer kleur hoe beter voor jouw lichaam!

Groente is HET antwoord en de eerste stap naar een gelukkig, gezond en energiek leven. Groenten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Dit draagt bij aan een gezond immuunsysteem , onze weerstand, een goede darmwerking, stofwisseling en een gezonde vetverbranding. Maar ook aan een mooie stralende huid en vooral aan een gezonde relatie met eten. 

Want als jij jouw lichaam geeft wat het nodig heeft aan voedingsstoffen gaat het minder schreeuwen om andere dingen. Je komt letterlijk in balans, je voedt en vult jezelf met echte benzine. Ik wil dat jouw lichaam optimaal functioneert, maar dan heeft het wel de juiste benzine nodig. In een eerder artikel vertelde ik al hoe belangrijk dagelijks 2 liter water drinken is voor dit proces, vandaag hebben we het over groente. 

Ik heb tientallen vrouwen gecoacht (via dit programma) en meer dan de helft had last van hun darmen. Slechte stoelgang, opgeblazen gevoel of pijn na het eten. Met als gevolg vaak hoofdpijn, lage energie/vermoeidheid en een onzuivere huid. In groenten zitten enzymen, enzymen dragen bij aan het verteringssysteem. Zijn je darmen niet gezond, dan neem je voedingsstoffen niet op. Dan kan je gezond eten wat je wil, maar zonder opname kan je lichaam niet optimaal functioneren. Ook hieruit ontstaan weer klachten als vermoeidheid, slechte nachtrust, onzuivere huid, last van buik enz. enz. 

Onze darmen zijn de motor van ons lichaam, onze darmen bepalen eigenlijk hoe wij ons voelen. Groenten zijn rijk aan niet-oplosbare vezels. En het kan simpel zijn door elke week een pan verse soep te maken bijvoorbeeld, spinazie of een andere blad groente toe te voegen aan je smoothie of wat dacht je van een simpel bakje rauwkost naast je bammetje tussen de middag? En misschien wel mijn favoriet: een groenten omelet. Koop een zakje soepgroenten van 200 gram, samen met 3 eieren in de pan en verse kruiden en je hebt een super voedzame maaltijd!

Vezels?

  • Vezels verteren niet in je lichaam, ze verlaten het lichaam weer via de ontlasting. In je darmen nemen vezels vocht op. Dit heeft een gunstige werking op de stoelgang. Mensen die problemen hebben met hun stoelgang moeten erop letten dat ze voldoende vezels binnen krijgen.
  • Voedingsvezels hebben ook  een gunstige werking op het slechte cholesterol in je bloed. Met een goed cholesterolgehalte heb je minder kans op hart- en vaatziektes.
  • Maar ze zorgen ook voor een langer gevuld gevoel. Ze leveren geen calorieën, maar wel vulling in je maag. Dit is vooral belangrijk als je aan het afvallen bent.
  • Vezels vertragen het voedseltransport door de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en daalt, dit zou een positief effect kunnen hebben op het voorkomen van diabetes type 2, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Oplosbare vezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Ze dienen als voedsel voor ‘goede’ bacteriën in de darm, maar ook als voeding voor de darmcellen zelf. Daarmee dragen ze bij aan een goede afweer, want deze bacteriën en darm(epitheel)cellen ondersteunen het immuunsysteem en zorgen ervoor dat ziekteverwekkers minder kans krijgen.

Niet-oplosbare voedingsvezels uit groente en fruit  worden niet afgebroken door bacteriën. Ze blijven in tact en kunnen vocht opnemen. Zo vergroten ze het volume van de ontlasting en houden deze soepel. Op deze manier dragen ze bij aan een goede stoelgang en dus een plattere buik. 

Dus vanaf morgen 500 gram groenten lieve mensen.

Luister deze podcast voor alle tips om het voor jou makkelijker te maken. Druk hier!

Wil jij meer weten over energie en balans en direct starten? Kijk dan op www.echtinbalans.nl. Meer inspiratie voor lekkere en voedzame groente)(recepten  vind je op www.charlies-kitchen.nl.

Gezonde groetjes,
Charlotte

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Eerste boek Charlie's kitchen

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders