Detox is niet zomaar een dieet! - Charlie's Kitchen

Detox is niet zomaar een dieet!

Je hebt vast wel eens gehoord dat er in je omgeving iemand een detox kuur had gedaan. Oftewel, het ontgiften van je lijf. Maar een detox moet je weloverwogen doen en goed voorbereiden.

Het reinigen van je lichaam

Reinigen, ontgiften of detoxen zijn allemaal termen voor het reinigen van ons lichaam. Hierbij worden afval- en gifstoffen weer uit ons lichaam verwijderd. Deze stoffen kunnen schade veroorzaken wanneer ze niet goed verwerkt worden en in het lichaam blijven zitten. Een overmatige hoeveelheid van sommige stoffen, zoals bijvoorbeeld alcohol, kan zorgwekkende schade opleveren wanneer er geen verandering komt in de consumptie. Bij een verslaving is het verstandig om een afkickkliniek te raadplegen. Maar waar komen deze stoffen vandaan, hoe gaat het reinigen eigenlijk in z’n werk en hoe kan jij jouw lichaam helpen bij het reinigen?

Toegevoegde stoffen

Een groot deel van het eten en drinken in de supermarkt zit vol met toegevoegde stoffen die voor ons lichaamsvreemd zijn. Deze stoffen moeten bijvoorbeeld zorgen voor een langere houdbaarheid, een andere kleur of een zoetere smaak in de producten. Daarnaast worden er in de vee- en groenteteelt ook bestrijdingsmiddelen gebruikt die vervolgens in ons voedsel terug te vinden zijn. De toegevoegde stoffen kunnen de bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden, de opslag van goede voedingsstoffen belemmeren en soms zelfs tot ziektes leiden. Het is van groot belang dat er niet te veel gifstoffen in het lichaam blijven rondzwerven en daarom reinigt ons lichaam zichzelf 24 uur per dag. Toch haalt deze automatische reiniging niet alle gifstoffen uit ons lichaam.

detox

Automatische detox in je lichaam

De automatische reiniging of detox die in ons lichaam plaatsvindt, kan gezien worden als het natuurlijke afvalverwerkingssysteem voor schadelijke stoffen. Vooral de lever is hier druk mee bezig. Ook andere organen, zoals de nieren en darmen, spelen een rol in deze afvalverwerking.

De lichaamsvreemde stoffen zijn in twee categorieën te verdelen: wateroplosbare en vetoplosbare stoffen. De wateroplosbare stoffen worden door de nieren uit het lichaam verwijderd en vervolgens uitgeplast. Vetoplosbare stoffen leggen een iets langere weg af en worden door middel van twee manieren omgezet in wateroplosbare stoffen. Uiteindelijk plas je deze stoffen ook weer uit.

Bij overmatig gebruik van bijvoorbeeld drugs kan je lichaam de stoffen niet goed verwerken en blijven deze langer in je lichaam zitten. Veel stoffen die in onze voeding zitten zijn makkelijk te vermijden door ons dieet aan te passen, maar bij overmatige aanwezigheid van drugs is er al snel sprake van een verslaving. De verslaving wordt niet automatisch door het lichaam tot een halt geroepen en een opname in een afkickkliniek wordt in dit geval aangeraden.

Je lichaam ondersteunen tijdens detoxen

Een detoxkuur kan je lichaam ondersteunen in het uitvoeren van de natuurlijke afvalverwerking. Gedurende een detoxkuur wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde sapkuur. De sapjes die tijdens de kuur gedronken worden, worden gemaakt van groente en fruit. Groente en fruit dragen bij aan een gezondere spijsvertering en reiniging van de lever. Dit zorgt niet alleen voor een gezonder gevoel maar kan ook meer energie opleveren. Het wordt dan ook aangeraden om te stoppen met roken, alcohol, koffie en andere ongezonde voeding tijdens het volgen van een sapkuur. Zo zorg je ervoor dat de hoeveelheid gifstoffen beperkt blijft en de detox echt z’n werk kan doen.

Hoewel ons lichaam dus een automatisch afvalverwerkingssysteem heeft, is het altijd verstandig om op je voeding te letten en de consumptie van gifstoffen zoveel mogelijk tegen te gaan. Een detoxkuur kan helpen met het verwerken van gifstoffen, maar bovenal is een goed en gebalanceerd dieet de beste manier om de verwerking van gifstoffen te ondersteunen.

Liefs,
Charlotte

Lees hier hoe Kim een tijdje geleden een 3-daagse sapkuur heeft ondergaan.

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Eerste boek Charlie's kitchen

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN
Lunch

Flatbread met kippendij en kaas

Gyoza bowl, Gyoza, bowl, Japans
Avondeten

Gyoza bowl

Lunch

Italiaanse frittata met fusilli pasta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders