Je hebt vast wel eens gehoord dat er in je omgeving iemand een detox kuur had gedaan. Oftewel, het ontgiften van je lijf. Maar een detox moet je weloverwogen doen en goed voorbereiden.
Het reinigen van je lichaam
Reinigen, ontgiften of detoxen zijn allemaal termen voor het reinigen van ons lichaam. Hierbij worden afval- en gifstoffen weer uit ons lichaam verwijderd. Deze stoffen kunnen schade veroorzaken wanneer ze niet goed verwerkt worden en in het lichaam blijven zitten. Een overmatige hoeveelheid van sommige stoffen, zoals bijvoorbeeld alcohol, kan zorgwekkende schade opleveren wanneer er geen verandering komt in de consumptie. Bij een verslaving is het verstandig om een afkickkliniek te raadplegen. Maar waar komen deze stoffen vandaan, hoe gaat het reinigen eigenlijk in z’n werk en hoe kan jij jouw lichaam helpen bij het reinigen?
Toegevoegde stoffen
Een groot deel van het eten en drinken in de supermarkt zit vol met toegevoegde stoffen die voor ons lichaamsvreemd zijn. Deze stoffen moeten bijvoorbeeld zorgen voor een langere houdbaarheid, een andere kleur of een zoetere smaak in de producten. Daarnaast worden er in de vee- en groenteteelt ook bestrijdingsmiddelen gebruikt die vervolgens in ons voedsel terug te vinden zijn. De toegevoegde stoffen kunnen de bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden, de opslag van goede voedingsstoffen belemmeren en soms zelfs tot ziektes leiden. Het is van groot belang dat er niet te veel gifstoffen in het lichaam blijven rondzwerven en daarom reinigt ons lichaam zichzelf 24 uur per dag. Toch haalt deze automatische reiniging niet alle gifstoffen uit ons lichaam.
Automatische detox in je lichaam
De automatische reiniging of detox die in ons lichaam plaatsvindt, kan gezien worden als het natuurlijke afvalverwerkingssysteem voor schadelijke stoffen. Vooral de lever is hier druk mee bezig. Ook andere organen, zoals de nieren en darmen, spelen een rol in deze afvalverwerking.
De lichaamsvreemde stoffen zijn in twee categorieën te verdelen: wateroplosbare en vetoplosbare stoffen. De wateroplosbare stoffen worden door de nieren uit het lichaam verwijderd en vervolgens uitgeplast. Vetoplosbare stoffen leggen een iets langere weg af en worden door middel van twee manieren omgezet in wateroplosbare stoffen. Uiteindelijk plas je deze stoffen ook weer uit.
Bij overmatig gebruik van bijvoorbeeld drugs kan je lichaam de stoffen niet goed verwerken en blijven deze langer in je lichaam zitten. Veel stoffen die in onze voeding zitten zijn makkelijk te vermijden door ons dieet aan te passen, maar bij overmatige aanwezigheid van drugs is er al snel sprake van een verslaving. De verslaving wordt niet automatisch door het lichaam tot een halt geroepen en een opname in een afkickkliniek wordt in dit geval aangeraden.
Je lichaam ondersteunen tijdens detoxen
Een detoxkuur kan je lichaam ondersteunen in het uitvoeren van de natuurlijke afvalverwerking. Gedurende een detoxkuur wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde sapkuur. De sapjes die tijdens de kuur gedronken worden, worden gemaakt van groente en fruit. Groente en fruit dragen bij aan een gezondere spijsvertering en reiniging van de lever. Dit zorgt niet alleen voor een gezonder gevoel maar kan ook meer energie opleveren. Het wordt dan ook aangeraden om te stoppen met roken, alcohol, koffie en andere ongezonde voeding tijdens het volgen van een sapkuur. Zo zorg je ervoor dat de hoeveelheid gifstoffen beperkt blijft en de detox echt z’n werk kan doen.
Hoewel ons lichaam dus een automatisch afvalverwerkingssysteem heeft, is het altijd verstandig om op je voeding te letten en de consumptie van gifstoffen zoveel mogelijk tegen te gaan. Een detoxkuur kan helpen met het verwerken van gifstoffen, maar bovenal is een goed en gebalanceerd dieet de beste manier om de verwerking van gifstoffen te ondersteunen.
Liefs,
Charlotte
Lees hier hoe Kim een tijdje geleden een 3-daagse sapkuur heeft ondergaan.