In het kookboekenlandschap verschijnen er zoveel juweeltjes dat het bijna lastig is om tussen de bomen het bos te zien. Gelukkig houdt Kim voor Charlie’s Kitchen alle nieuwe publicaties in de gaten, zodat jullie niets meer hoeven te missen. Vanaf nu weer regelmatig (thema)overzichten met de tofste releases én iedere maand een kookboek van de maand. Vandaag: Mijn recepten van London Loy.
London Loy
Boek: Mijn recepten
Auteur: London Loy
ISBN: 9789048853717
Te bestellen: kopen
London Loy? Is dat niet die lekkerbek uit Koffietijd?
YES! En jarenlang de foodie in crime van Miljuschka. Laat hij nu een heerlijk verrassend kookboek hebben uitgebracht dat werkelijk alle kanten opschiet, maar met een gemeenschappelijke deler: alle recepten zijn zo godsgruwelijk lekker dat ik tegen jullie wil schreeuwen: KOPEN DAT BOEK!
Waarom heb ik dit boek dan nodig?
Heel simpel: het is een verzameling recepten die ik nog niet eerder bij elkaar heb gezien. London scheurt met ons de halve planeet over voor de lekkerste gerechten. Hij neemt je mee naar de keuken van zijn Surinaamse moeder (Saotosoep!) naar de lekkerste recepten die hij uit India meenam, maar ook vertelt hij je hoe je de perfecte Hollandse appeltaart maakt.
Zeker allemaal van die traditionele gerechten?
Nee, juist niet! Ok, hij deelt het recept voor het beste naanbrood en er is ook niets veranderd aan het familierecept van de saotosoep (een best werkje om te maken trouwens), maar hij is ook heerlijk freestyle gegaan op een aantal vegetarische variaties van redelijk vlezige klassiekers. Zoals de Jerk Portobello (zie het recept hieronder) en de loempia’s met spruitjes, maar ook zijn suriburger – die is dan wel weer met vlees.
De Jerk Portobello: een variatie op het populaire Zuid-Amerikaanse gerecht Jerk Chicken
Wat heb je nodig:
(4 personen)
- 2 sjalotten, grof gesneden
- 2 tenen knoflook
- 15 takjes tijm
- ½ tl kruidnagel
- 4 blaadjes laurier
- ½ tl nootmuskaat
- ½ tl pimentpoeder
- 6 el rum
- 6 el sushiazijn
- 1 el honing
- 6 el olijfolie
- ¼ rode peper
- 1 el zout
- Rasp en sap van 6 sinaasappels
- 6 grote portobello’s
- Zwarte peper naar smaak
- 4 geroosterde boterhammen
- Doe voor de jerk-marinade de sjalotten, knoflook, tijm, laurier, kruidnagel, nootmuskaat, piment, rum, sushiazijn, honing, peper, zout, de olijfolie, de sinaasappelrasp en sap in de keukenmachine. Blend tot een mooie saus. Als deze te dik is, doe er dan een klein beetje sap bij.
- Maak de portbello’s schoon met een doekje of een borsteltje. Snijd ze in drie stukken en doe ze met de saus in een diepvrieszakje. Zorg wel dat alle lucht uit de verpakking is en laat vier uur marineren in de koelkast.
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Haal de portobello stukken uit de marinade en schud ze even uit. Grill ze op hoog vuur aan beide kanten gaar. Kijk uit dat je ze niet tot snot bakt. Beetje bite mag zeker! Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de geroosterde boterhammen.
Dus ik mis echt iets als ik deze niet in de kast heb?
Ik ben zelden een kookboek tegengekomen dat zo gevarieerd en verrassend is als Mijn recepten van London Loy. En ja, alles is lekker. Beloofd!
Liefs,
Charlotte en Kim
PS: Heb je de smaak te pakken om te koken met sterren? Deze van Jamie Oliver is ook echt geweldig!