Het gevoel kennen we allemaal wel. Je ziet een heerlijk recept in een kookboek staan, besluit het te gaan maken en je staat met een boodschappenmand vol bij de supermarkt. Of nog erger: je moet langs drie (of meer) speciaalzaken om alle ingrediënten te halen.  En dan kom je thuis: blijk je nog een essentieel onderdeel te zijn vergeten van het boodschappenlijstje.

Jamie Oliver maakt in zijn nieuwste boek 5 Ingrediënten korte metten met ellenlange lijstjes: hoe je met een paar smaakmakers een top gerecht kunt maken.

Omdat de boekenkast van Charlie bezwijkt en ze druk is met het bedenken van nieuwe recepten voor jullie, test ik iedere week een kookboek. Wie ik ben? Kim, Charlie’s fotograaf en erkend kookboeken-, cheesecake- en krav maga-verslaafde. En deze week test ik in Kimmie’s Kookboeken Test…

5 Ingrediënten van Jamie Oliver

De misschien wel bekendste televisiekok heeft zich er zelf ook schuldig aan gemaakt in eerdere boeken: ingrediënten waar je uren voor moet speuren of met een iets te goed gevulde boodschappentas de winkel uitloopt. Jamie wil koken makkelijker maken: qua budget, qua tijd en qua gemak. Dus zijn nieuwste boek 5 Ingrediënten is een logisch vervolg op de eerdere boeken die hij geschreven heeft. De simpele verklaring: omdat je minder ingredienten hebt, kun je investeren in betere producten. Klinkt goed toch?

Het nieuwe boek van Jamie Oliver

I love Jamie’s food

Nu houd ik van de stijl van Jamie Oliver. Ik heb al tig recepten van hem gemaakt en slechts een enkele keer liep het uit op een mislukking. Het minimale aantal ingrediënten vormt een nieuwe uitdaging, maar hij heeft het simpelweg weer geflikt. Jamie is met een klein boodschappenmandje ook een smaakbom. Ja, hij speelt een beetje vals. Een druppeltje olijfolie of rode wijnazijn wordt niet tot de ingrediëntenlijst gerekend (net als peper en zout). Maar omdat het Jamie is, heb ik hem dat bij voorbaat al vergeven.

Dus wat kun je dan verwachten? Salades, groente, kip, vis, vlees, desserts, eieren, pasta. Alle onderwerpen hebben netjes een hoofdstuk gekregen. Soms zijn de recepten een open deur (zalm, avocado, komkommer, huttekase, dille), maar anderen zijn een regelrechte smaaksensatie.

Mijn absolute favoriet in het boek tot nu toe is de wortelsalade met tahin. Vriendlief neemt een bak mee naar zijn werk; ik kauw met plezier een bak weg tussen de middag. En als je me een beetje kent: je moet echt je best doen om mij een volledige bak groenvoer weg te laten kauwen. Dus ik zou dan ook gek zijn als het dat recept niet met jullie zou delen.

Wat kun je nog meer verwachten?

Briljante zoete aardappelen uit de oven, die ik combineerde met de mosterdkip. Frittata’s, bijzondere gebakken eitjes, viskoekjes… Je kunt naar hartelust mixen en matchen met de verschillende gerechten in het boek. Want kleine kanttekening: op de pasta- en rijstrecepten na zijn de gerechten geen volledige maaltijd. Ik heb aan proteïne en een groentegerecht genoeg. En bij de pastagerechten zou ik ook gewoon een groentegerecht serveren. Dat gezegd hebbende: de gerechten zijn stuk voor stuk (en vaak tegelijkertijd) easy peasy te bereiden. En echt supersmaakvol!

Dus heb je het nieuwe boek van Jamie Oliver nodig in jouw boekenkast? Ik ben geneigd om ja te zeggen. Snelle makkelijke gerechtjes in verschillende prijsklassen, die echt in de tijd kunnen worden gemaakt die er voor staat. Ik gooi nog vijf ingrediënten in mijn mandje… What to make next?

Enthousiast geworden? Bestel het boek 5 Ingrediënten van Jamie Oliver dan hier!

Wortelsalade met tahin

Wat heb je nodig:

  • 2 eetlepels zaden en pitten (ik gebruikte witte en zwarte sesam, pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten)
  • 1 citroen (geperst)
  • 1/2 teentje knoflook (of een snufje knoflookpoeder)
  • 300 gram wortels in verschillende kleuren
  • 2 groene appels
  1. Rooster de zaden en pitten in een pan tot ze goudbruin zijn. Maal driekwart van de pitten en zaden tot een fijn poeder in de vijzel.
  2. Voeg de knoflook en het citroensap toe. Voeg een beetje olijfolie en een druppeltje rode wijnazijn toe om de dressing compleet te maken.
  3. Snij de wortel met een mes, mandoline of een geschikte keukenmachine tot fijne luciferreepjes. Verwijder het klokhuis van de appel en snij ze op dezelfde wijze.
  4. Meng alles in een grote kom. Voeg naar smaak zout en peper toe en strooi de overgebleven pitten en zaden over de salade.

Dit is echt genieten!

Liefs,
Kim & Charlie,