Say what? Een kookboek alleen maar over chocola? JA! Na een koekjesbijbel, een soepbijbel en alles wat lekker is, maar niet zo goddelijk als chocola, kon uitgeverij Carrera Culinair natuurlijk niet achterblijven en bracht de Chocoladebijbel uit.

Hi, ik ben Kim!

Ik speur in de stapels kookboeken die wekelijks uitkomen naar de leukste recepten en deel die natuurlijk met jullie. 

Boek: De Chocoladebijbel
Auteur: Kees Raat

Niemand anders dan meester in chocoladekunde Kees Raat – eigenaar van de Metropolitan Deli in de Warmoesstraat – ging aan de slag om een prachtig boek te maken. Chocolade in alle gedaantes die je kunt bedenken: van koekjes tot repen tot zelfs hartige gerechten. Foodporn? Absoluut!

Maar is het nou wel allemaal zo makkelijk?

Eerlijk? Nee! Heb je je verlekkerd aan tal van prachtige foto’s die je stuk voor stuk doen watertanden en wil je aan de slag? Kees heeft daarvoor een aantal technieken in het kookboek beschreven. Dat wil echter niet zeggen dat alles even makkelijk is om te maken. De pogingen tot het temperen van chocolade mislukten meer dan eens en de fudge is, hoewel goddelijk, meer een saus geworden dan de mooie blokjes die ik cadeau wilde doen aan mijn familie.

Wat is er dan zo leuk aan deze bijbel?

Kees is losgegaan op oude klassiekers met een chocolade twist. De boterkoek van het recept hieronder is echt een verbetering, omdat hij niet zo mierzoet is als de klassieke variant en het een verrassende smaakbom is. De black velvet cake staat nog op de to do-list en oh my god, de baba ganoush met cacao toevoeging is simpelweg to die for. Daar heb ik meerdere bakjes van leeg geschraapt tijdens de boekpresentatie.

Chocolade boterkoek uit Chocoladebijbel
Chocolade boterkoek

Wat heb je nodig:
(voor 6 boterkoek plakken)

  • 175 gram roomboter
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 160 gram bloem
  • 25 gram cacao
  • rasp van een 1/2 citroen
  • een snufje zout
  • 20 gram pure chocolade
  • 1/4 ei
  • 1/4 kuipje koffieroom
  • snufje zout
  • mespuntje oploskoffie

    1. Verwarm de oven voor op 170 graden;
    2. Bekleed een bakvorm met bakpapier;
    3. Meng de boter en suiker met een mixer op de laagste stand tot een romig geheel. Voeg daarna de bloem, citroenrasp en cacao toe en kneed tot een egaal deeg. Meng tot slot de chocolade erdoor; 
    4. Verdeel met natte handen de helft van het deeg over de bakvorm. Strijk glad met een lepel. Verdeel er stukjes chocolade over. Verdeel het overige deeg hieroverheen. Strijk glad;
    5. Meng het ei, de room, zout en koffie en strijk dit met een kwastje over de koek. Kerf een motief in het deeg;
    6. Bak de koek in ca. 35 minuten gaar en laat daarna minimaal 60 minuten afkoelen op een koele plaats. GENIET!