Met De Bakatlas heeft Rutger zijn meest complete en afwisselendste boek tot nu toe afgeleverd. Hij maakt de lekkerste dingen van over de hele wereld. Niet alleen recepten die je binnen een handomdraai – ok en wat wachttijd – naast de koffie kunt serveren, maar ook projecten waar je een regenachtige middag mee kunt doorkomen. vandaag maken wij de Babka met Nutella en vragen wij het hemd van zijn lijf!
Rutger wij willen je iets vragen!
Wow! Wat een enorme boekwerk is de Bakatlas geworden. Was het een zware bevalling?
Rutger lachend: ‘Dit boek past zeker niet door de brievenbus. Maar het is een prachtig tiende boek geworden. Ik vond het weer geweldig voor het eerst het boek in handen te krijgen. Het is net een baby die je krijgt. Dit keer is het echt een naslagwerk geworden, zoals een atlas dat hoort te zijn.’
Je gaat de hele wereld over zonder daarvoor echt op reis te zijn gegaan. Hoe ben je aan alle recepten gekomen?
‘Ik neem de lezers op wereldreis in de eigen keuken. Natuurlijk is het jammer dat ik helemaal niet weg kon, maar als ik iemand sprak met een andere achtergrond ging het al snel over bakken. Nu gaat het bij mij al snel over bakken trouwens, maar je komt zo snel aan mooie recepten. En de West-Europese bakcultuur is geen vreemde voor me. Ik denk echt dat ik de meeste dingen al wel eens geproefd heb voordat ik aan dit boek begon.’
Wat was voor jouzelf de grootste nieuwe ontdekking in De Bakatlas?
‘Ik heb ooit eens een voorverpakte Modovik (Russische honingtaart) geproefd, maar degene die het boek heeft gehaald is echt een pareltje. Die voorverpakte versie komt niet in de buurt. Je bent er wel even zoet mee: het is echt een middagprojectje. Maar ook de Canadese Maple Buttertart staat op het lijstje ontdekkingen: het flaky deeg, de knapperigheid. De contrasten zijn zo mooi.’
Je richt je in het nieuwe boek wel grotendeels op de Europese keuken.
‘Ik wil wel een boek maken waarin de recepten haalbaar zijn. Dus de ingrediënten moeten wel grotendeels in de supermarkt verkrijgbaar zijn. In Azië zijn er echt toffe recepten, maar je moet echt uitkijken dat je niet heel veel gekke dingen nodig hebt. Natuurlijk staan er wel een paar van dat soort recepten in. Maar ik wilde vooral recepten die mensen herkennen.’
En hoe kies je verder wat er in het boek komt?
‘Herkenning is belangrijk. Er staan 150 recepten in het boek, waarvan een deel door iedereen gemaakt kan worden, maar er staan ook uitdagendere projecten in voor de meer ervaren thuisbakker. Wat je ook niet wilt, zijn te veel recepten die op elkaar lijken. Ik heb het recept voor Pastéis de Nata, het beroemde Portugese custardtaartje, opgenomen in het boek, maar over de hele wereld hebben ze daar varianten van. Je wilt zoveel mogelijk verschillende soorten recepten in een boek, dus die andere vallen dan af.’
Maar jouw Corona project is nu klaar. Wat is het volgende?
‘Ik ga de theaters in met de Kinderbakshow. Ik ben gewoon Rutger in de show, maar ik vind het geweldig om te doen. We worden geregisseerd door Joep Onderdelinden – die je misschien kent als Postbode Siemen uit Zaai! – en ik leer zoveel van hem. Er zijn trouwens nog kaarten verkrijgbaar, dus als je naar de show wilt komen… Dat kan nog!’
Wat vinden wij van de bakatlas?
Als Rutger een boek uitbrengt, weet je zeker dat je een failproof kookboek koopt vol recepten die tot in den treure zijn getest. En kun je voor iedere gelegenheid een uniek en internationaal zoet gerecht op tafel toveren: van de Bossche Bol – wat een hit – tot een Joodse Babka, maar ook van een Amerikaanse cheesecake tot een Indonesische spekkoek. Dit is de meest internationale suikerrush ooit!
eindelijk... het recept van de Babka met Nutella
Wat heb je nodig:
- 350 gram patentbloem
- 7 gram zout
- 20 gram suiker
- 7 gram droge gist
- 175 ml melk
- 1 ei
- 70 gram boter
Voor de vulling:
- 250 gram Nutella
- Suikersiroop
- 40 gram suiker
- 40 ml water
- Het is even een werkje. Begin een dag van tevoren. Kneed alle ingrediënten, behalve de boter, tot een soepel brooddeeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Voeg aan het eind de boter toe en kneed deze ook door het deeg.
- Dek af en laat een half uur op kamertemperatuur rijzen. Zet daarna voor een nacht in de koelkast.
- Vet de volgende dag een cakevorm in. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een rechthoek van 25×50 centimeter. Bestrijk met de Nutella. En rol op vanaf de lange kant.
- Snijd de rol in de lengte doormidden. Vlecht vervolgens de twee helften in elkaar. Leg in de vorm en laat nog een uur rijzen op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de babka voor ongeveer 40 minuten. Maak ondertussen de suikersiroop door de suiker met het water op het vuur te laten smelten. Bestrijk meteen het brood als dit uit de oven komt. Laat afkoelen en bestuif licht met poedersuiker voor het serveren.
Bestel HIER het boek De Bakatlas!
Wil je nog meer bakboeken zien? Kijk dan ook even HIER.