Soep, wie is er niet dol op? Op de drukke dagen, als je minder honger hebt of makkelijk meer groenten wilt eten. En dan kun je ook nog eens van zo’n beetje alles soep maken. Ideaal!
In dit artikel bespreken we daarom een aantal tips met je zodat jij jouw maaltijd nóg lekkerder klaarmaakt.
Onze tips
1. De basis van iedere soep
De basis van elke soep moet je gewoon nooit vergeten: gefruite ui, selderij en prei. Deze drie groenten geven lekker veel smaak.
2. Twee tot drie verschillende groenten
Kies twee tot drie verschillende groenten om je soep van te maken. De restjes bij elkaar gooien zal een uitgesproken smaak juist verminderen. Denk bijvoorbeeld aan courgettesoep met doperwtjes of pompoensoep met rode paprika.
3. Groenten roosteren voor extra smaak
Als je tijd over hebt kun je ervoor kiezen om je groenten eerst te roosteren. Denk aan zoete aardappel, tomaten, pompoen of knolselderij. Even 30 minuten op 180 graden in de oven zal een echte smaakboost geven.
4. Fruit voor wat frisheid
Je zult het misschien niet verwachten, maar door wat fruit toe te voegen, zoals sinaasappelsap bij pompoen of wortel en appel bij pastinaak, kun je een lekkere frisse smaak aan je soep geven.
5. Veel groenten, weinig water
Water zorgt ervoor dat je je smaak verliest, dus gebruik zo veel mogelijk groenten. De vuistregel is 1 liter water voor 500 gram groenten.
En de laatste 5
6. Koolhydraatrijke groenten
Koolhydraatrijke groenten zorgen voor de fluweelzachte smaak. Denk aan aardappel, pastinaak, knolselderij of een restje aardappelpuree.
7. Room of kaas: één eetlepel per persoon
Het is natuurlijk lekker om je soep wat romig te maken, maar als je de groenten nog goed wilt proeven is het verstandiger om de zuivel tot één eetlepel per persoon te beperken. Ga je invriezen, dan wordt het sowieso afgeraden omdat de soep dan kan schiften.
8. Spinazie voor groen
Wil je zo’n lekkere groene soep? Voeg dan vlak voor het blenden een hand spinazie toe.
9. Direct afkoelen
Wanneer je soep maakt en deze klaar is, zet deze dan direct in de koeling. Een soep die traag afkoelt wordt sneller zuur.
10. Wees zuinig met zout
Zout zorgt ervoor dat je je soep op smaak brengt. Toch is het verstandig om er voorzichtig mee te zijn, daar soepen steeds zouter worden naarmate het water verdampt. Je kunt hier beter mee wachten tot na het mixen.
Met deze tips weet je zeker dat je altijd een voedzame en overheerlijke maaltijd op tafel zet. En wil je nog meer recepten? Kijk dan vooral eens HIER! Eet smakelijk!