Vandaag Ramon Brugman en de kunst van het borrelen met plank met waanzinnige bruschetta’s. Veel verrassende combinaties en vooral lekker simpel!
#TEAMCHARLIE's Kim stelt goede vragen!
Ga voor een verrassingselement
Wat vinden de gasten lekker? Welke drank ga je serveren? Hoeveel tijd heb je? En zorg vooral dat je er zelf ook gelukkig van wordt, maar ga ook voor een verrassingselement. Het opbouwen van een borrelplank is geen sinecure. Gelukkig schiet Ramon Brugman te hulp met de BorrelBijbel vol hapjes, inspiratie en tips how to borrelplank. Maar eigenlijk is het onderwerp te groot voor een Bijbel.
Bestel het boek HIER.
Je werd gebeld voor het maken van de Borrelbijbel. En toen?
‘Dan is het een blok aan je been waar je een jaar tegenaan hikt. Het moment dat je denkt ‘Waar ben ik aan begonnen’. En dan ga ik zitten en verzinnen. Dat vind ik het allerleukste om te doen. Binnen een paar dagen had ik meer dan 400 ideeën opgeschreven. Veel te veel om in een boek te vatten, want ieder land heeft zijn eigen borrelcultuur. Geweldig, maar dat past natuurlijk niet. Dus ben ik terug naar de basis gegaan. Klassieke hapjes, klassieke hapjes met een twist, maar ook een paar compleet vernieuwde hapjes.’
Ja, ik zag mijn favoriete klassieke hapje van de kringetjes-verjaardag voorbijkomen: rookvlees met ei. Ik kan het iedere dag van de week eten, maar waarom verdient zo’n hapje dat iedereen kent een plek in de Bijbel?
‘Zo’n schaal met klassiekers kent iedereen. En op een feestje gaan mensen toch als eerste voor wat ze kennen. Als kind kreeg ik altijd een apart kinderschaaltje met boterhamworst en augurk. Daar heb ik nog steeds warme herinneringen aan. Natuurlijk weet iedereen hoe je die hapjes maakt, maar ik vind dat een Bijbel niet alleen recepten hoeft te leveren. Ik denk dat het ook de bedoeling is om te inspireren en dat je zo een plank kunt samenstellen.’
Yummie deze bijzondere bruschetta!
Stokbroodje bresaola, pesto en zilveruitjes in balsamico azijn
Wat heb je nodig:
(20 stuks)
- 20 sneetjes stokbrood
- 25 gram rucola
- 20 plakjes bresaola – verkrijgbaar bij Albert Heijn eventueel te vervangen door rookvlees
- 125 gram groene pesto
- 20 zilveruitjes in balsamico azijn
- Leg op ieder stokbroodje een plukje rucola. Drapeer hier mooi de bresaola op.
- Mik hier een mooie lepel pesto op.
- Hak de uitjes fijn en strooi ze over de stokbroodjes.
- Serveer meteen en geniet.
Lekker met een glas Olorosso sherry of een glas sappige Chianti.
Wat is nou de basisregel als je een plank maakt?
‘Ik kijk altijd wie er komt. Van sommige mensen weet je waar ze gek op zijn. Ik heb een vriend die gek is op oesters, dus zorg ik dat die er zijn. Alleen dan wel met een verrassende dressing, zodat er nog een gaaf nieuw element is.
Maar als ik bier serveer, dan serveer ik iets anders dan wanneer ik met wijndrinkers ben. Bier heeft meer vet nodig. Bij wijn kun je subtieler zijn. Maar maak het vooral niet te gek. Er is niets mis met het kopen van hapjes, zoals een mooi brood van de bakker of noten van de speciaalzaak. Want lang in de keuken staan is leuk, maar soms nergens voor nodig.’
Desondanks heb je wel een heel hoofdstuk aan chips en borrelnoten gewijd.
‘Dat is gewoon giga lekker. Het liefste zou ik altijd zelf mijn borrelnoten maken, maar ik sta echt niet iedere zaterdag achter de frituur om ze te maken. Daar heb ik ook gewoon de tijd niet voor. Maar als het wel een keertje kan: ik zeg meteen doen! Maar ook als je kijkt naar chips: je hebt typisch Hollandse smaken, maar ga je andere landen in, dan moet je echt kijken dat je niet op kleur koopt. Voor je het weet heb je een ondefinieerbare smaak te pakken.’
En wat hoort er volgens jou op een goede borrelplank?
‘Ik zeg begin met kaas en worst. Dan zit je altijd goed! Doe er wat noten bij, zelf gebrand of van de speciaalzaak. Doe er een leuk broodje bij met wat dips en verras met twee luxere hapjes en je kunt al dineren met een borrelplank. Maar als je wilt: ga los op ieder thema dat je kunt bedenken.’
Want volgens mij kun je altijd dineren met een borrelplank…
‘Echt, je kunt het zo gek niet bedenken. Maak een movie Night borrelplank met pizza, popcorn en noten – want Nederlanders eten echt veel noten – of maak een themaplank als je vrienden langskomen voor een gamenight. Ik heb flink wat planken samengesteld om te inspireren in de Bijbel, dus ik zou zeggen leef je zeker uit.’
Wat vinden we van de Borrelbijbel?
Borrelen en Charlie’s Kitchen gaan hand in hand. Een heerlijk drankje, goed gezelschap en eten klinkt ons als muziek in de oren. En hoewel wij met liefde een kaasplank bij iedere gelegenheid serveren, vinden we het ook fijn om zo nu en dan een beetje te variëren. En ja, dat kan ook met kaas. Maar Ramon Brugman zorgt er met de Borrelbijbel voor dat er bij geen enkel feestje hetzelfde op tafel staat: van oer-Hollandse rookvlees-ei rolletjes tot pizza en van zelfgebrande noten tot de lekkerste bruschetta’s.
Voor iedere gelegenheid kun je straks de show stelen met heerlijk hapjes. Of het nu een filmavond met je vrienden is of dat je een borrel organiseert voor de collega’s van jouw vriend. Zelfs de kringverjaardag kan een culinaire uitspatting worden met variaties op gevulde eitjes of de lekkerste zelfgemaakte dips bij jouw homemade chips.
Feestelijker dan dit wordt het niet. Heb je dit boek in jouw collectie nodig? Dat is een dikke ja!
Alvast een ideetje voor jouw volgende borrelplank? Deze homemade salade is een feestje!