Wat gebeurt er als je te veel slaapt? - Charlie's Kitchen

Wat gebeurt er als je te veel slaapt?

Overal lezen we wat voor problemen je zou kunnen krijgen als je te weinig slaapt, maar hoe zit dat eigenlijk met te veel slapen? Je kunt namelijk wel degelijk te veel slapen, en ook dat brengt risico’s met zich mee.

De richtlijn voor het aantal uur slaap dat je per nacht nodig hebt, ligt tussen de zeven en negen uur. Meer dan tien uur per dag slapen zou dan ook minder gezond zijn voor je. Toch wordt langdurig slapen niet geassocieerd met mentale problemen, maar kan het wel hand in hand gaan met depressie.

Depressie is één van de vijf gevolgen die kunnen ontstaan door te veel slapen. De volgende punten brengen je misschien op andere gedachten om toch wat minder lang in je bed te blijven liggen. 😉

5 dingen die gebeuren als je te veel slaapt

1. Lichamelijke klachten

Te veel slapen brengt allerlei risico’s en klachten met zich mee. Zo kun je wakker worden met hoofdpijn en krijg je vaak klachten als rugpijn en lichamelijke pijn in het algemeen. Door een groot deel van je tijd door te brengen in bed, krijg je vaak ook veel minder beweging dan nodig. Je verbrandt dus ook minder calorieën, terwijl je waarschijnlijk wel hetzelfde blijft eten. Te veel slapen kan uiteindelijk zelfs obesitas veroorzaken.

Naast al deze klachten, voel je je misschien ook stijver, heb je meer risico op hartproblemen en kun je zelfs je mentale gesteldheid beschadigen als je meer dan negen uur slaapt. Misschien toch maar niet meer zo lang uitslapen…

2. Groter risico op hartproblemen bij vrouwen

En dat is niet het enige. Er is nog meer slecht nieuws voor alle vrouwen onder ons, want wij zijn vatbaarder voor te veel slapen dan mannen. Die verhoogde kans op hartproblemen speelt dus ook vooral bij vrouwen.

als je te veel slaapt, risico’s, risico’s van te veel slaap

3. Je hersenen verouderen

Je weet waarschijnlijk maar al te goed hoe slecht jouw concentratie is wanneer je te weinig hebt geslapen, maar dit geldt ook voor te veel slapen. Je hersenen worden namelijk een stuk waziger en dit kan op lange termijn je hersenen zelfs tot twee jaar extra verouderen. Twee jaar! 

4. Eerder overlijden

Zoals we net beschreven, kunnen diabetes en hartaandoeningen worden gekoppeld aan te veel slapen. Daardoor takel je op jonge leeftijd al af en kan het er zelfs voor zorgen dat je vroeger komt te overlijden. Te veel slapen kan er dus letterlijk voor zorgen dat je eerder overlijdt. Dit is zelfs aangetoond door grootschalige, epidemiologische studies.

5. Depressie

Mensen met een bepaald type depressie slapen vaak langer. Hoewel het op dat moment misschien voelt als de enige oplossing, kan te veel slapen een depressie juist erger maken. Het activeert namelijk genen die in verband staan met depressieve symptomen. Depressie en slaap gaan daardoor hand in hand. Bedenk je alleen wel dat veel slapen en je beroerd voelen, niet direct betekent dat je (klinisch) depressief bent: dit kan ook tijdelijk zijn.

Slaap dus voldoende, niet te veel, niet te lang en zorg voor een gezonde levensstijl. Die acht uur slaap per nacht aanhouden kan dus prima!

Liefs,

#TEAMCHARLIE

Bronnen: https://www.youtube.com/watch?v=ZLO2-xCLxYY&feature=youtu.be

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Eerste boek Charlie's kitchen

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN
Lunch

Flatbread met kippendij en kaas

Gyoza bowl, Gyoza, bowl, Japans
Avondeten

Gyoza bowl

Lunch

Italiaanse frittata met fusilli pasta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders