Maandelijks komen er tientallen kookboeken uit. Van de leukste themaboeken tot de meest praktische exemplaren. Boeken die gaaf zijn om te hebben of die niet in jouw boekenkast mogen ontbreken, maar ook die je alleen hoeft door te bladeren in de winkel. Die laatste ga je niet tegenkomen op Charlie’s Kitchen. De pareltjes die net dat beetje extra aandacht verdienen, kun je vinden in de rubriek Uitgelicht. En deze keer is dat Flavour van Yotam Ottolenghi met het recept voor een heerlijke tomatensalade.
Flavour
Eerlijk is eerlijk: (KIM) ik denk dat ik zo ongeveer de laatste foodie ben die is gearriveerd op het groentefeestje van de Israelische chef. Geen idee waarom eigenlijk, want de man is een ware kunstenaar met groente en smaak. En wie mij kent, weet dat ik wild ben van de Israelische keuken. Maar als ik dan toch de laatkomer ben op het feestje kan ik maar beter voor een grootse entree gaan.
Flavour is zijn laatste pil voor inspirerende – overwegend – vegetarische gerechten. De beste man mikt wel eens een anjovisje door een saus. Maar dat is dan ook wel het enige. In het boek vind je tal van inspirerende gerechten en combinaties waar je niet snel op zou komen. Sterker nog, de doorgewinterde carnivoor bij ons thuis klaagde geen seconde bij de gerechten die ik hem voorschotelde.
Want Ottolenghi is meester in het combineren van smaken en structuren, waardoor je nooit een bord vol zompig saai eten voorgeschoteld krijgt. Voor de liefhebbers van de snelle keuken: bij de meeste gerechten in Flavour moet je wat moeite doen om een prachtig gerecht op je bord te krijgen. Misschien is dit niet meteen jullie ideale boek om de vegetarische keuken mee te verkennen.
Voor wie een minuutje meer of minder en een bezoekje aan een speciaalzaak niet schuwt: dit is echt een waanzinnig tof boek vol creatieve uitspattingen. De een wat bewerkelijker dan de ander. Wij aten de knoedels in tomatensaus, die vooral deed denken aan een melanzane alla parmigiana, een hummus met paddenstoelen en een tomatensalade met geitenkaasdressing (het recept vind je hierna). Allemaal bomvol smaak en bereid op een manier waarop je het niet zou verwachten.
Het heeft even geduurd maar ik ben nu officieel ook fan van Ottolenghi!
Tomatensalade met yoghurt, geitenkaas, limoen en kardemom
Wat heb je nodig:
(voor 4 personen)
- 70 gram Griekse Yoghurt
- 50 gram zachte geitenkaas
- 1 limoen – 1 tl rasp & 1 ½ el sap
- ½ teen knoflook geperst
- ½ tl kardemom
- 1 tl chilipeper
- 500 gram cherrytomaten gehalveerd
- 1 grote sjalot, in ringen
- 60 ml olijfolie
- 10 gram muntblaadjes
- Zout
- Meng de Griekse yoghurt en geitenkaas met de knoflook. Breng op smaak met een beetje zout. Voeg de helft van de limoenrasp, de helft van de kardemom en de helft van de chilipeper toe. Roer weer goed door elkaar.
- Meng de tomaten met de sjalot, het limoensap en 2 el olie met de overgebleven rasp, kardemom en chilipeper. Breng op smaak met zout. Roer hier het geitenkaasmengsel en de munt doorheen. Je mag nog rood van de tomaten zien als je het gemengd hebt.
- Leg de tomaten op een bord, besprenkel met de laatste olie en serveer meteen.
Ziet dat er niet fantastisch uit? De combinatie van tomaten en geitenkaas is zo lekker. Heb je bijvoorbeeld deze plaattaart ook al eens gemaakt?
Liefs
Charlie & Kim
1 reactie op “Tomatensalade uit Flavour van Yotam Ottolenghi”
Saved as a favorite, I really like your website!