De meeste foodies die een beetje actief zijn op social media hebben de Shakshuka wel voorbij zien komen. Maar nu wel een hele speciale variant, want vandaag maken we de shakshuka met zoete aardappel. Een heerlijke lunch of als avondeten.
Shakshuka is een easy peacy stoofgerecht met o.a. paprika en eieren. Een gerecht boordevol voedingsstoffen om de dag vol energie door te komen. Door de juiste kruiden geef je er extra smaak aan en wil je dit zeker vaker eten. Eén van mijn favoriete toevoegingen is dan ook harissa, een soort sambal, maar dan met wat extra pit. Als ik het als avondeten neem leg ik er vaak wat Turks brood naast..
Shakshuka met zoete aardappel
Wat heb je nodig:
(voor 4 personen)
- 500 gram zoete aardappelen
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 3 gekleurde paprika’s
- Olijfolie
- 2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl komijn
- Mespuntje zout
- 1 el tomatenpuree
- 2 blikken gepelde tomaten
- 4 tot 6 eieren
- 1 bosje bladpeterselie
Optioneel: Griekse yoghurt, Turks brood of 1 el harissa
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
- Pel en snipper de ui, pel en pers de knoflook. Maak de paprika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ook deze in stukjes van 2 cm.
- Zet een braadpan op het vuur, verhit de olijfolie en fruit de knoflook en ui aan.
- Voeg de aardappelen, paprika’s, paprikapoeder, komijn, zout en peper toe en bak ongeveer 6 à 8 minuten.
- Doe nu ook de tomatenpuree erbij en roerbak een minuut. Voeg de gepelde tomaten toe. Kook in 15 à 20 minuten de groenten gaar en check of de saus een beetje dikker is geworden. Is het te dik, voeg dan wat extra water toe.
- Maak met een eetlepel kuiltjes in de groentenpan, breek in elk kuiltje een ei.
- Leg de deksel nu op de pan en laat het gerecht stoven tot de eieren goed zijn. Snijd tenslotte op het laatst de peterselie en strooi dat over het gerecht.
Liefs,
Charlie’s Kitchen
PS Op zoek naar een ander gerecht, had je deze curry al geprobeerd?