Iedereen heeft een periode van rust nodig om bij te komen van de dingen van alledag. Maar overkomt het jou ook regelmatig dat je wel vrij bent maar dat je je niet vrij voelt? Vandaag nemen we je mee in een lesje loslaten tijdens je vrije dagen!

Stap uit je hoofd

Waarom is het zo moeilijk om ons werk los te laten? Omdat we, voordat we stoppen met werken, altijd nog van alles willen afmaken of extra willen doen. Deze combinatie is helemaal niet prettig, want je bent toe aan je vrije dagen, maar je maakt jezelf extra druk.

Lees goed!!! JIJ MAAKT JEZELF EXTRA DRUK.

En die extra drukte uit zich in vermoeidheid tijdens je vrije dagen en een laag energieniveau. En dat zorgt er dan weer voor dat jij minder snel kan loslaten!

Wat hierbij kan helpen is plannen en afbouwen. Rond dingen af. Dit geldt zowel zakelijk (werk naar je vrije dag(en) toe), maar ook privé (thuis). Maak het huis alvast netjes en bewaar dit niet voor je vrije dagen. Zorg voor animatie voor de kinderen zodat je hier niet op de vrije dag zelf nog over na moet denken. 

Laat het idee van ‘moeten’ los

Sta je dan in de sportschool met de gewichten te zwaaien, omdat je moet sporten van jezelf op jouw vrije dag.

Dan ben je eindelijk vrij en ‘moet’ je van jezelf ontspannen. Letterlijk op de bank gaan liggen met de gedachte ‘ik moet niks doen’ gaat alles behalve ontspanning geven.

Daar zit je dan in de piekermodus, je cortisol gaat stijgen en je mag de onrust verwelkomen in jouw lichaam.

Plan daarom wat activiteiten in die jou helpen ontspannen. Ga bijvoorbeeld wandelen. Schakel langzaam terug van de drukte naar de rust zonder jezelf gedwongen rust te geven!

Loslaten moet je leren

Deze gedachten gaan je niet helpen om je hoofd vrij te maken tijdens jouw vrije dagen:

  1. Het! Moet! NU! Leuk! Zijn!
  2. Oké, als ik dan 30 minuten wandel ga ik daarna boodschappen doen en ben ik 16:00 SHARP bij mijn ouders. Opschieten anders red ik het niet. 
  3. Misschien toch nog even mijn werk bellen hoe het gaat en of ik iets kan doen. 
  4. Morgen moet ik meer uit mijn dag halen.
  5. Ze zullen mij wel een nietsnut of lui vinden. 

Neem verantwoordelijkheid voor de ontspanning die jij nodig hebt. Je hoofd verdient ook een mini-vakantie en rust. Niks moet, alles mag. Relax. Ontspan. Gun het jezelf!